Τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό σου όταν σταματήσεις να τρως ζάχαρη

08.12.2021
Τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό σου όταν σταματήσεις να τρως ζάχαρη
Με ποιον τρόπο μας επηρεάζει η ζάχαρη και τι συμβαίνει όταν σταματάμε να τη λαμβάνουμε

Η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καλή για εμάς. Είναι καλό να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη εντελώς;

Αν και είναι νόστιμη, η ζάχαρη προκαλεί την ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών στον εγκέφαλο, γεγονός που ενεργοποιεί το νευρολογικό σύστημα ανταμοιβών. Με άλλα λόγια, η ζάχαρη σε κάνει να νιώθεις καλά συναισθηματικά, παρά τις αρνητικές παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης, όπως πονοκεφάλους και ορμονικές ανισορροπίες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, το μέλι και το μη ζαχαρούχο γάλα. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, γνωστά και ως σακχαρόζη, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, πλούσια σε θερμίδες και δεν έχουν πραγματική θρεπτική αξία, ενώ τα φυσικά σάκχαρα περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

8 απλοί τρόποι να κάνεις το μαγείρεμα πιο υγιεινό

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου όταν σταματάς να τρως ζάχαρη;
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος σταματά να τρώει ζάχαρη, τα συμπτώματα θυμίζουν εκείνα της στέρησης από τα ναρκωτικά. Μπορεί να αισθανθείς εξάντληση, πονοκεφάλους, εγκεφαλική ομίχλη και ευερεθιστότητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακόμη και γαστρεντερική δυσφορία.

Η διάθεσή σου μπορεί να αλλάξει δραστικά εάν το σώμα σου είναι εθισμένο στη ζάχαρη και ξαφνικά τη σταματήσεις. Η ζάχαρη απελευθερώνει τις ορμόνες των ευχάριστων αισθήσεων - ντοπαμίνη και σεροτονίνη - στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας το σύστημα ανταμοιβής του σώματος. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο καλύτερα αισθάνεσαι — τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, όταν σταματήσεις να τρως ζάχαρη εντελώς, το σώμα σου και ο εγκέφαλος περνάει δυσφορία.

Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, επομένως όσο λιγότερο τρως, τόσο πιο καθαρή μπορεί να γίνει η επιδερμίδα σου. Εκτός αυτού, οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση ινσουλίνης που, με τη σειρά της, πυροδοτεί φλεγμονή στο δέρμα. Ως αποτέλεσμα, η ελαστικότητα και το κολλαγόνο - που κάνει το δέρμα σου να φαίνεται λαμπερό - καταστρέφονται, οδηγώντας πιθανώς σε πρόωρες ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και ακμή. Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης θα κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Η εξάλειψη της ζάχαρης από τη διατροφή σου μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου μακροπρόθεσμα. Πιο συγκεκριμένα, σε λίγες εβδομάδες θα παρατηρήσεις ότι κάνεις βαθύτερο ύπνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων σακχάρων μειώνουν τον βαθμό ύπνου αργών κυμάτων, τον ύπνο αποκατάστασης που παγιώνει τις μνήμες και τις πληροφορίες που μαθαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών, τη φάση των ονείρων.

Τέλος, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Ακριβώς όπως υπάρχουν διάφορα στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών. Η μείωση της ζάχαρης είναι μόνο ένα από αυτά. Όταν μειώνεις ή κόβεις εντελώς τη ζάχαρη, η αποθήκευση λίπους θα μειώνεται αργά και θα χάσεις λίγο βάρος. Ωστόσο, αυτό απαιτεί χρόνο, με το αποτέλεσμα να ξεκινά συνήθως σε μία έως δύο εβδομάδες. Αν θέλεις να χάσεις βάρος, θυμήσου ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και η τακτική άσκηση είναι το κλειδί.