Ο γύρος του κόσμου με 18 σούπερ τροφές (μέρος α)

24.03.2009
Ψάχνεις εναγωνίως να βρεις τις τροφές που θα σε διατηρήσουν υγιή και μπερδεύεσαι ανάμεσα στο ποιά δίαιτα πρέπει να ακολουθήσεις και ποιά τρόφιμα πρέπει να προμηθευτείς για να έχεις γερή καρδιά. Κάναμε μια παγκόσμια τουρνέ και σε προτείνουμε τα καλύτερα αγαθά που έχει να σου προσφέρει κάθε γωνιά του κόσμου. Δοκίμασέ τα και δεν θα χάσεις!

Ψάχνεις εναγωνίως να βρεις τις τροφές που θα σε διατηρήσουν υγιή και μπερδεύεσαι ανάμεσα στο ποιά δίαιτα πρέπει να ακολουθήσεις και ποιά τρόφιμα πρέπει να προμηθευτείς για να έχεις γερή καρδιά. Κάναμε μια παγκόσμια τουρνέ και σε προτείνουμε τα καλύτερα αγαθά που έχει να σου προσφέρει κάθε γωνιά του κόσμου. Δοκίμασέ τα και δεν θα χάσεις!

Τι θα διαλέξεις:

1. στη Μεσόγειο: κατανάλωσε οπωσδήποτε το παρθένο ελαιόλαδο που έχουμε σε αφθονία. Στη χώρα μας. Το λάδι περιέχει υψηλά επίπεδα των καλών Ω-3 λιπαρών που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Άσε που το ελαιόλαδο μπορεί να δράση και σαν παυσίπονο ακριβώς όπως και η πενικιλίνη.

2. στη Μεγάλη Βρετανία: στην Μεγάλη Βρετανία προτιμούν τα δείπνα με κοτοπουλάκι, ιδανική επιλογή σύμφωνα και με τους διατροφολόγους. Το κρέας των πουλερικών προσφέρει την απαραίτητη πρωτεΐνη, που βοηθά να μειώσεις την όρεξή σου για περισσότερη ώρα. Φροντίζουν μάλιστα να συνοδεύουν το κοτόπουλο με ψητές πατάτες που αποτελούν άριστη πηγή σιδήρου. Μια ακόμα επιλογή των Βρετανών είναι τα καρότα που φαίνεται πως βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

3. στη Σκοτία: οι Σκοτσέζοι εκτός από την πίπιζα λατρεύουν και τα δημητριακά που τους κόβουν την πείνα, διατηρούν την καρδιά τους σε καλή υγεία και ρίχνουν την αρτηριακή πίεση.

4. στη Γαλλία: οι Γάλλοι πιστεύουν πολύ στις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει για την υγεία τους ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά. Το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο πολυφαινόλες, τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά που προφυλάσσουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

5. στη Γερμανία: λένε ναι στην μπύρα. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μπύρα περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β. Η βιταμίνη Β μειώνει τα επίπεδα ενός επικίνδυνου για την καρδιά χημικού συστατικού που συνδέεται με τις καρδιοπάθειες. Έπειτα, άλλη έρευνα συνδέει την κατανάλωση της μπύρας με τα γερά οστά.

6. στη Μέση Ανατολή: το ρόφημα που προτιμούν οι κάτοικοί της είναι το φρέσκο τσάι μέντας. Το τσάι είναι αρχαίο φάρμακο για τις καούρες και την δυσπεψία ενώ έρευνες έδειξαν ότι η μενθόλη και μενθόνη που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αέρια. Και τα ακόμα καλύτερα νέα για όλο το γυναικείο πληθυσμό: το τσάι μέντας φροντίζει να απαλλαγείς και από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Πώς: έρευνα έδειξε πως δύο φλυτζάνια τσαγιού μέντας την ημέρα για πέντε ημέρες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με την αύξηση της τριχοφυΐας.

7. στην Αφρική: οι Αφρικανοί καταναλώνουν ρεβίθια γιατί κάτι ξέρουν παραπάνω. Τα ρεβίθια βοηθούν στην καλή κατάσταση του πεπτικού σου συστήματος χάρη στα υψηλά επίπεδα σιδήρου που περιέχουν ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να επανέλθει γρηγορότερα από ένα εγκεφαλικό (η ουσία ισοφλαβόνη που περιέχουν, βοηθά στην καλύτερη μεταβίβαση του αίματος στον εγκέφαλο).

8. στην Αυστραλία: πες ναι στο κρέας του καγκουρό όπως και οι Αυστραλοί. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας βρήκαν πως το κρέας του καγκουρό είναι γεμάτο καλά λίπη όπως το λινολεϊκό οξύ που μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην αύξηση του μυικού ιστού και εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Έπειτα, ο αυστραλιανός πληθυσμός καταναλώνει πολλές γαρίδες και μαλάκια [που βοηθούν εξίσου στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Οι γαρίδες είναι καλή πηγή σεληνίου, που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

9. στη Ρωσία: οι Ρώσοι το ρίχνουν στα παντζάρια και με το δίκιο τους. Τα παντζάρια μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων και την κακή χοληστερόλη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου.