Μετά το φαγοπότι την Κυριακή του Πάσχα και ειδικά μετά από τόσες ημέρες νηστείας και εγκράτειας, οι καούρες και το φούσκωμα παραμονεύουν. Όμως τι μπορείς να κάνεις για να τις αποφύγεις; Υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά που θα σε σώσουν!
Οι καούρες φαίνεται ότι αποτελούν τη συχνότερη «εορταστική» πεπτική ενόχληση, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές αυτό το ενοχλητικό αίσθημα καψίματος του οισοφάγου, όπως και ο τυμπανισμός (συγκέντρωση αερίων στα έντερα) ή το φούσκωμα στο στομάχι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκύπτουν αμέσως μετά τα πλούσια σε φαγητά και ποτά γεύματα. Επιπλέον, αν αντιμετωπίζεις κάποιο χρόνιο στομαχικό πρόβλημα, έχεις έναν ακόμα λόγο να ενημερωθείς για όλα όσα θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι, χωρίς τις γνωστές μεθεόρτιες πεπτικές «παρενέργειες».
Πού οφείλονται οι καούρες;
Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες. «Οι καούρες, με δυο λόγια, δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της ‘‘μυϊκής βαλβίδας’’ μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά ‘‘κλείνει’’ μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει ‘‘ανοιχτός’’, τότε το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι και νιώθουμε το γνωστό κάψιμο στον οισοφάγο, επειδή ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, λέκτορας Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Νοσ. «Ιπποκράτειο», σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (Ε.Λ.Ι Γ.Α.Σ.Τ).
Οι πληγές του... οισοφάγου
«Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνεχής έκθεση του βλεννογόνου του οισοφάγου στα καυστικά γαστρικά υγρά του στομάχου προκαλεί πληγές στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα)», μας λέει ο κ. Νίκος Βιάζης, γαστρεντερολόγος-επιμελητής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Βέβαια, οι καούρες, όπως και τα άλλα πεπτικά προβλήματα (δυσπεψία, τυμπανισμός, φούσκωμα), δεν έρχονται μόνα τους, αλλά συνήθως παρουσιάζονται έπειτα από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα καθώς και όταν ξαπλώνoυμε ή καπνίζουμε αμέσως μετά το φαγητό».
Μέντα - Μαστίχα - Γλυκόριζα: 3 βότανα-θησαυροί
- Η μέντα, χάρη στη σπασμολυτική της δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Ιδέα! Για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, προσθέστε στο αφέψημα δενδρομολόχα ή άγριο γεράνι (μειώνουν τις όξινες εκκρίσεις).
- Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας. Ιδέα! Αν δεν σας αρέσει η γεύση τους, ετοιμάστε έγχυμα με ρίζα γλυκόριζας, ένα βότανο που έχει επουλωτική δράση και βοηθά στην αποκατάσταση του διαβρωμένου βλεννογόνου του στομάχου. Μουλιάστε λίγο από το βότανο σε βραστό νερό και πιείτε πριν το φαγητό.
- Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Πότε να πάρω φάρμακο;
- Εάν δεν ταλαιπωρείσαι από καούρες συχνά, τότε μπορείς να επιλέξεις τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα. Τα πρώτα καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που παρεμποδίζουν τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.
- Εάν οι καούρες σε ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να σας συστήσει πιο δραστικά φάρμακα, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, που καταστέλλουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων είναι μια άλλη κατηγορία, που ενδείκνυνται κυρίως για εκείνους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (και όχι για εκείνους που παρουσιάζουν περιστασιακά καούρες) έπειτα από ένα βαρύ γεύμα.
Από τη Ρίτα Βελώνη