Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για τις θερμίδες

18.08.2010
Το μέτρημα των θερμίδων αποτελεί την μεγαλύτερη εμμονή και την πιο δύσκολη δοκιμασία για πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Αν βρίσκεσαι κι εσύ μέσα σε αυτές που αντί για προβατάκια μετρούν πριν τον ύπνο θερμίδες, μάθε την αλήθεια για τους 5 πιο ανακριβείς μύθους περί θερμίδων.

Το μέτρημα των θερμίδων αποτελεί την μεγαλύτερη εμμονή και την πιο δύσκολη δοκιμασία για πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Αν βρίσκεσαι κι εσύ μέσα σε αυτές που αντί για προβατάκια μετρούν πριν τον ύπνο θερμίδες, μάθε την αλήθεια για τους 5 πιο ανακριβείς μύθους περί θερμίδων.

Μύθος Νο1: κόβοντας τους υδατάνθρακες παρά τις θερμίδες χάνεις πιο πολύ βάρος.

Η αλήθεια: σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε αγγλικό περιοδικό για την υγεία, μια δίαιτα λίγων θερμίδων είναι πολύ πιο αποτελεσματική τελικά σε σχέση με μια δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών, λίπους ή υδατανθράκων. Τελικά μην μπερδεύεσαι με το συνδυασμό των τροφών, την ώρα της ημέρας που τις καταναλώνεις. Για να χάσεις τα κιλά που επιθυμείς πρέπει να βάλεις μέτρο πρώτα και κυριότερα στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις.

Μύθος Νο2: το φυστικοβούτυρο χαμηλών λιπαρών έχει λιγότερες θερμίδες.

Η αλήθεια: η διαφορά ανάμεσα στο λάιτ φυστικοβούτυρο και στο κανονικό είναι μηδενική. Μια φέτα ή ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο έχει τις ίδιες ακριβώς (περίπου 190) θερμίδες με το χαμηλών λιπαρών. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα άλλα λάιτ προϊόντα που νομίζεις πως δεν έχουν θερμίδες και τελικά η διαφορά τους είναι ελάχιστη με τα κανονικά (άσε που σε γεμίζουν με χημικά και διάφορα συντηρητικά στοιχεία).

Μύθος Νο3: οι σαλάτες έχουν πάντα τις λιγότερες θερμίδες

Η αλήθεια: απλά επειδή καταναλώνεις ένα μπολ γεμάτο λαχανικά, δεν σημαίνει ότι προσλαμβάνεις λίγες θερμίδες. Αν ρίξεις στη σαλάτα σου ένα μικρό κομματάκι αβοκάντο, ήδη την ανεβάζεις κατά 235 θερμίδες. Παρόλο που το αβοκάντο είναι υγιεινό κατά πολλούς τρόπους, μείνε μακρυά του όταν κάνεις δίαιτα. Το ίδιο προσεκτική να είσαι και με την σος της σαλάτας που αν έχει τόνους μαγιονέζας, όχι διαιτητική δεν κάνει τη σαλάτα, αλλά θα χρειαστεί να περάσεις όλο το βράδυ στο γυμναστήριο για να κάψεις τις θερμίδες που πήρες. Η καλύτερη επιλογή είναι λίγο λάδι με ξύδι.

Μύθος Νο4: ο πρωινός καφές έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Η αλήθεια: δεν λέμε να μην πιεις το καφεδάκι σου για να ανοίξει και το μάτι. Αυτό που λέμε να προσέχεις είναι η ζάχαρη, το γάλα και τα λοιπά γλυκαντικά, σιρόπια που βάζεις στον καφέ. Προτίμησε γάλα άπαχο και ένα κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη.

Μύθος Νο5: το γιαούρτι είναι η πιο χαμηλή θερμιδικά επιλογή για ένα γλυκό σνακ.

Η αλήθεια: αν ψάχνεις κάτι γλυκό αλλά με λίγες θερμίδες, η επιλογή του κρύου γιαουρτιού αντί για ένα παγωτό για παράδειγμα, δεν είναι σίγουρο ότι κάνεις και την πιο σωστή επιλογή, τουλάχιστον όσον αφορά τις θερμίδες. Κοίταξε προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες που σου προσφέρει η ετικέτα του γιαουρτιού που καταναλώνεις. Κυκλοφορούν κάποια τύπου γιαούρτια που τελικά πρόκειται για επιδόρπια γιαουρτιού με πολλά γλυκαντικά στοιχεία που περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα απλό παγωτό ξυλάκι βανίλιας.