Τίποτα πιο απλό από το να μασάμε την τροφή μας. Σωστά; Κι όμως, το 40% των παιδιών δεν μασούν καλά το φαγητό τους, ενώ και οι ενήλικοι δεν πάνε πίσω. Κρίμα, γιατί με μικρή προσπάθεια θα κερδίσουμε πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Η πραγματικότητα: είτε πίνουμε είτε μασάμε, και στις δυο περιπτώσεις πρέπει η τροφή ή το ποτό που καταναλώνουμε να μείνει για λίγο στο στόμα μας, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τη γεύση και τη σύνθεσή του. Όσοι ξέρουν από καλό κρασί το γνωρίζουν αυτό: για να καταλάβουν καλύτερα όλα τα αρώματα του κρασιού που δοκιμάζουν, το «γυρίζουν» για λίγη ώρα στο στόμα τους. Το ίδιο ισχύει και για την τροφή μας. Αν και όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να μασάμε αργά και καλά το φαγητό μας, λίγοι το τηρούμε. Το μάσημα όμως είναι σημαντικό και τα οφέλη της συνήθειας αυτής είναι πολλά για τον οργανισμό μας!
1. Το μάσημα προστατεύει τα δόντια:
Στους ηλικιωμένους που δεν μασάνε σωστά ή, ακόμα χειρότερα, δεν μασάνε καθόλου, ο ιστός που συγκρατεί τα δόντια σταδιακά καταστρέφεται. Για να διατηρήσεις τα δόντια σου σε καλή κατάσταση και τα ούλα γερά, πρέπει να συνηθίσεις να μασάς σωστά την τροφή. Τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα, αν επιλέγεις πιο σκληρές τροφές, που θα τις μασήσεις για αρκετή ώρα.
Και επιπλέον: όταν μασάμε μια σκληρή τροφή, τα δόντια αυτοκαθαρίζονται. Αντίθετα, η μαλακή τροφή «κολλά» πάνω τους, ενθαρρύνοντας την εμφάνιση τερηδόνας.
2. Διεγείρει την ανάπτυξη των οστών του προσώπου:
Το 40% των παιδιών (μεταξύ 6-12 ετών), παρουσιάζουν ανωμαλίες στην ανάπτυξη του προσώπου και στο σχηματισμό των δοντιών: στραβά δόντια, γνάθος με κλίση προς τα έξω ή προς τα μέσα. Πολλές από αυτές τις ανωμαλίες προκαλούνται από την κακή μάσηση. Πώς εξηγείται αυτό; Για να αναπτυχθούν αρμονικά τα οστά, πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αύξησής τους. Και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι μέσω της μάσησης, που επιτρέπει στα δόντια να φυτρώσουν στη σωστή θέση.
Και επιπλέον: Το κλείσιμο της γνάθου, η μάσηση, η φωνή, η κατάποση και οι κινήσεις της γλώσσας είναι όλες λειτουργίες που συνδέονται μεταξύ τους. Το να μασάμε όπως πρέπει επιδρά ακόμα και στη σωστή ανάπτυξη των φωνητικών χορδών.
3. Βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας:
Όταν έχουμε λιγότερα δόντια, διατρέχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουμε παχύσαρκοι. Γιατί; Κατ’ αρχάς, διότι όσο λιγότερα δόντια έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση μας να τρώμε μαλακές τροφές, πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη. Αλλά η μάσηση παίζει, χωρίς αμφιβολία, ρόλο και στη διατήρηση του βάρους, επειδή μειώνει την αίσθηση της πείνας: Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα κέντρο μάσησης, που συνδέεται με αυτό του κορεσμού. Όσο καλύτερα μασάμε το φαγητό μας, τόσο ακριβέστερα πληροφορείται ο εγκέφαλός μας για το είδος και την ποιότητα της τροφής μας. Παράλληλα, λαμβάνει γρηγορότερα το μήνυμα του κορεσμού, πριν προλάβουμε να φάμε υπερβολικά.
Και επιπλέον: Όταν μασάμε καλά μια τροφή, απελευθερώνεται καλύτερα η γεύση της. Αντίθετα, όταν καταπίνουμε γρήγορα, δεν νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση. Έτσι, για να είμαστε ικανοποιημένοι, αυξάνουμε την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε.
5. Διευκολύνει τη χώνεψη:
Για συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, η καλή μάσηση αποτελεί στην ουσία το ήμισυ της χώνεψης! Όταν μασάμε αρκετά την τροφή, καταλήγει στο στομάχι σε τέτοια μορφή, που χωνεύεται ευκολότερα χωρίς να επιβαρύνει το πεπτικό μας σύστημα. Επίσης, πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βήτα καροτίνη, απορροφώνται καλύτερα. Αλλά πάνω από όλα, η μάσηση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο προς τη χώνεψη. Πρώτα πρώτα, δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλο να αναλύσει κάθε μπουκιά, τη γεύση της, τη σύνθεσή της. Έπειτα, παρέχει πληροφορίες, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα ο πεπτικός σωλήνας για να δεχτεί την τροφή.
Και επιπλέον: η καλή μάσηση περιορίζει τον αέρα που δημιουργείται στον πεπτικό σωλήνα μετά το γεύμα.
6. Συμβάλλει στη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας:
Μελέτες συνέκριναν το διαιτολόγιο ηλικιωμένων ατόμων με λίγα εναπομείναντα δόντια με αυτό ηλικιωμένων που φορούσαν σταθερή οδοντική συσκευή. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι δεύτεροι είχαν καλύτερη διατροφική ισορροπία, γιατί μπορούσαν να μασήσουν πιο εύκολα.
Και επιπλέον: Πολλοί ηλικιωμένοι (και όχι μόνο) επιλέγουν ένα διαιτολόγιο με μικρότερη ποικιλία, όταν τα δόντια τους δεν είναι σε καλή κατάσταση. Καταλήγουν λοιπόν να τρέφονται με μαλακές τροφές, χωρίς ιδιαίτερο θρεπτικό ενδιαφέρον.
Από την ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ