Τα πιο "σίγουρα" tips αδυνατίσματος

15.09.2009
Αλλάζεις πλάνο διατροφής κάθε μία εβδομάδα. Υιοθετείς την μια δίαιτα πίσω από την άλλη απλά και μόνο επειδή έτσι έχασε τα περιττά κιλά η κολλητή ή συνάδελφος στο γραφείο. Μήπως ήρθε η ώρα να πεις ναι στις δέκα πιο "σίγουρες" συμβουλές αδυνατίσματος όλων των εποχών. Ξεκινώντας από τα βασικά, πες ναι σε 3 τουλάχιστον από τις παρακάτω προτάσεις και δες τα κιλά να πέφτουν στη ζυγαριά.

Αλλάζεις πλάνο διατροφής κάθε μία εβδομάδα. Υιοθετείς την μια δίαιτα πίσω από την άλλη απλά και μόνο επειδή έτσι έχασε τα περιττά κιλά η κολλητή ή συνάδελφος στο γραφείο. Μήπως ήρθε η ώρα να πεις ναι στις δέκα πιο "σίγουρες" συμβουλές αδυνατίσματος όλων των εποχών. Ξεκινώντας από τα βασικά, πες ναι σε 3 τουλάχιστον από τις παρακάτω προτάσεις και δες τα κιλά να πέφτουν στη ζυγαριά.

1. Ναι στα έξυπνα σνακ: παλιότερα, οι διατροφολόγοι συνιστούσαν να πολεμάς με νύχια και με δόντια τις λιγούρες που προέκυπταν ανάμεσα στα γεύματα. Σήμερα, όλοι συμφωνούν ότι ο πιο σίγουρος τρόπος να μην παρασπονδίσεις σε μια δίαιτα, είναι το να ικανοποιήσεις την λιγούρα που προκύπτει ανάμεσα στα γεύματα, καταναλώνοντας ένα υγιεινό σνακ. Τα καλύτερα σνακ είναι αυτά που έχουν πρωτεΐνη όπως τα στικ τυριού με λίγα λιπαρά, ή τα αποξηραμένα φρούτα ή ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο.

2. Κλείσε την τηλεόραση: ένα γεύμα που παίρνεις, παρακολουθώντας το αγαπημένο σου σήριαλ μπορεί να αυξήσει την τροφή που θα καταναλώσεις κατά 40% (σε σχέση με το κανονικό). Το ίδιο συμβαίνει και όταν συνδιάζεις το φαγητό με το γράψιμο ενός sms, το διάβασμα μιας εφημερίδας και γενικά όλων των δραστηριοτήτων που μπορούν να αποσπάσουν τον εγκέφαλό σου. Αντίθετα, όταν τρως θα πρέπει να κάνεις αυτό και μόνο, ενώ και όσο πιο ωραία η ατμόσφαιρα, τόσο πιο χορτάτη θα είσαι κι εσύ.

3. Ανέβα στη ζυγαριά καθημερινά: η καθημερινή συνήθεια θα σε βοηθήσει να υπολογίζεις το βάρος σου και όχι να υποθέτεις. Φυσικά, δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Μην ζυγίζεσαι μετά από κάθε γεύμα ενώ το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να δεις τι σου κρύβει η ζυγαριά.

4. Ναι στην γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα: αφιέρωσε πέντε λεπτά σε καθένα από τα παρακάτω: βαθιά καθίσματα, πουσαπς και κοιλιακούς για να διατηρήσεις μια υγιή μυική μάζα που μπορεί να κινήσει τον μεταβολισμό σου με πιο ταχείς ρυθμούς. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι μυς, τόσο πιο γρήγορα κινείται ο μεταβολισμός και έχεις το περιθώριο να καταναλώσεις και μερικές θερμίδες παραπάνω.

5. Καταπολέμησε τις λιγούρες όπως τους πρέπει: την επόμενη φορά που το μυαλό σου και το στομάχι σου θα σε εκλιπαρεί για μια πίτσα, ένα μπέργκερ ή μια τούρτα, τηλεφώνησε στην κολλητή και πιάστε ψιλή κουβέντα για αγόρια, ρούχα ή ότι άλλο σας απασχολεί. Έρευνες έδειξαν ότι η λιγούρα κρατά πέντε λεπτά μόλις οπότε μέχρι να κλείσεις το τηλέφωνο, θα έχεις ξεχάσει το πολυπόθητο μπέργκερ.

6. Πες ναι στο μεγάλο και ισορροπημένο πρωινό: ένα πρωινό γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αλλά και λίγα λιπαρά, μπορεί να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άσε που η πείνα σου θα μειωθεί τόσο ώστε δεν θα πεινάσεις τουλάχιστον όχι πριν το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Ιδανικό και άκρως γευστικό είναι το τοστ με βραστή γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών σε ψωμί ολικής άλεσης.

7. Προσοχή στα ποτά: μια αθώα μαργαρίτα ή ένα ελκυστικό κοσμοπόλιταν δεν θα έπληττε την σιλουέτα της Κάρυ στο Sex and the City, αλλά στην δική σου (που δεν θα αρκεστεί στο ένα) μπορεί να κάνει μεγάλο κακό. Πες ναι στο λευκό κρασί, την μπύρα light, τη σόδα ή βότκα, ποτά τα οποία έχουν μόλις 100 θερμίδες ανά μερίδα.

8. Πες ναι στα φρούτα δυο φορές/ ημέρα: τα φρούτα έχουν ελάχιστο λίπος και πολύ νερό ενώ σου δίνουν το αίσθημα κορεσμού που χρειάζεσαι για να γεμίσεις το στομάχι σου. Μην ανησυχείς τόσο για τους υδατάνθρακες των φρούτων που είναι καλοί και περιέχουν αρκετή ποσότητα του πολύτιμου για τον οργανισμό σιδήρου.

9. Κοιμήσου παραπάνω: πέσε για ύπνο 30 λεπτά νωρίτερα (από τι συνήθως) και ξύπνα 30 λεπτά πιο αργά. Από τη μια μεριά όσο κοιμάσαι δεν μπορείς να καταναλώσεις τροφή ενώ φαίνεται πως ο καλός ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

10. Φαντάσου τον εαυτό σου λεπτό: κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι χάνεις την πίστη στον εαυτό ή τη δίαιτά σου, φαντάσου τον εαυτό σου λεπτό, φορώντας το πιο σέξυ και στενό φορεματάκι ή μαγιό. Αυτό το φανταστικό οπτικό κίνητρο είναι αρκετό για να σου θυμίσει το στόχο αδυνατίσματος που έχεις βάλει.

Κ.Π