Μικρές διατροφικές περικοπές χαρίζουν υγεία (Νο2)

29.03.2010
Ξέχνα τις δρακόντειες δίαιτες που απαγόρευαν τις τροφές που λατρεύεις. Ξέχνα και τη διαρκή καταγραφή των θερμίδων. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως απαιτούνται μονάχα μερικές μαγικές περικοπές στη διατροφή σου για να κάνεις θαύματα με τη σιλουέτα σου. Έτσι, όχι μόνο θα γίνεις κορμάρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά θα βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά. Η διατροφολόγος Νικολ Μπερμπέριαν αποκαλύπτει το πώς σε 14 απλές κινήσεις.

Ξέχνα τις δρακόντειες δίαιτες που απαγόρευαν τις τροφές που λατρεύεις. Ξέχνα και τη διαρκή καταγραφή των θερμίδων. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως απαιτούνται μονάχα μερικές μαγικές περικοπές στη διατροφή σου για να κάνεις θαύματα με τη σιλουέτα σου. Έτσι, όχι μόνο θα γίνεις κορμάρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά θα βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά. Η διατροφολόγος Νικολ Μπερμπέριαν αποκαλύπτει το πώς σε 14 απλές κινήσεις.

7. Άσε κάτω τα φιστίκια: και γενικώς τους ξηρούς καρπούς. Μπορεί να χρειάζεται να καταναλώσεις χούφτες ολόκληρες από ξηρούς καρπούς, αλλά μονάχα 100 γραμμάρια φιστικιών για παράδειγμα θα σε φορτώσουν ούτε λίγο ούτε πολύ, με 622 ολόκληρες θερμίδες. Σκέψου ότι για να κάψεις όλες αυτές τις θερμίδες, θα έπρεπε να κολυμπάς για μία ώρα χωρίς διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να αποφύγεις εντελώς τους αγαπημένους καρπούς. Πες ναι στα διαιτητικά αμύγδαλα χωρίς αλάτι και προτίμησε ξηρούς καρπούς ανάλατους και ακαβούρδιστους. Ταυτόχρονα, μείωσε την ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνεις. Μην τρως περισσότερους απ' όσους αντέχει η χούφτα του ενός χεριού. Μια χούφτα περιέχει μέχρι και 25 γραμμάρια, άρα γλυτώνεις πάνω από 300 θερμίδες ανά σνακ.

8. Εσύ πόσο κέτσαπ βάζεις στις πατάτες; Όσο αθώο πιστεύεις πως είναι, τόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει στη γραμμή σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάζεις μία και μόνο λιγότερη κουταλίτσα κέτσαπ στις πατάτες ή όποιο άλλο πιάτο επιθυμείς και αμέσως θα κάνεις μια κίνηση ματ για την υγεία και τη σιλουέτα σου. Κάθε μερίδα κέτσαπ περιέχει δύο κουταλάκια κρυμμένης ζάχαρης (πάνω από 10 γραμμάρια δηλαδή). Κόβοντας μία και μόνο κουταλίτσα, απαλλάσσεσαι από 100 θερμίδες τουλάχιστον τη φορά. Κι αν νομίζεις πως η αθώα κρυμμένη ζάχαρη στο κέτσαπ δεν μπορεί να σε βλάψει και πολύ, σκέψου απλά τη ζάχαρη που μπαίνει κρυφά και φανερά στον οργανισμό σου από τον καφέ μέχρι και το γάλα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι καταναλώνουμε τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη απ' όση χρειαζόμαστε καθημερινά, η οποία μπορεί να οφείλεται τόσο για τα παραπανίσια σου κιλά, όσο και για διάφορα προβλήματα υγείας που ενδέχεται ν' αντιμετωπίσεις (καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, εμφάνιση κάποιου καρκίνου).

9. Φάε πρωινό στο σπίτι: Έχουμε πει και ξαναπεί ότι το πρωινό γεύμα αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι πολύ κρίσιμο να απολαμβάνεις το πρωινό στο σπίτι και όχι τρέχοντας στο δρόμο για τη δουλειά. Ένας λάτε καφές από την καφετέρια, μπορεί να σε φορτώσει με πάνω από 265 θερμίδες ενώ ένα κρουασάν που δεν έφτιαξες με τα χέρια σου, προσθέτει ακόμα 400 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι φορτώνεσαι με 700 θερμίδες με τροφές γεμάτες λίπη και ζάχαρη. Ξύπνα λίγο νωρίτερα και ψήσε ένα τοστάκι με ψωμί ολικής άλεσης και απόλαυσε μια κούπα πράσινου τσαγιού αντί για καφέ. Έτσι γλυτώνεις και χρήμα και θερμίδες. Το πρόγευμα αυτό δεν ξεπερνά τις 148 θερμίδες. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις ένα κουταλάκι ζάχαρης στο τσάι ή λίγη μαρμελάδα στις φέτες του τοστ και να εξακολουθήσεις να χάνεις βάρος. Βάζοντας ένα φρουτάκι ή λαχανικό στο μενού του πρωινού γεύματος, θα μειώσεις και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 21%.

10. Τι το θες το μπισκοτάκι; Μπορεί να πιστεύεις πως τα λάιτ προϊόντα ή αυτά που είναι χαμηλών λιπαρών, θα σε βοηθήσουν να ξαναβρεις τη γραμμή σου ευκολότερα. Όμως, η αλήθεια μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Οι ειδικοί διατροφολόγοι επιμένουν πως είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα κανονικό μπισκότο παρά 2 ή 3 μπισκότα χαμηλών λιπαρών. Πολλές τροφές χαμηλές σε λιπαρά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ένα μπισκότο χαμηλών λιπαρών για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει τη διπλάσια ζάχαρη σε σχέση με ένα κανονικό μπισκότο. Κι αν δεν φροντίσεις να κάψεις τη ζάχαρη όταν πρέπει, κινδυνεύεις να την φορτωθείς σαν λίπος στα ψωμάκια ή την κοιλίτσα σου.

11. Όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείς: οι ειδικοί διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Οι περισσότερες από εμάς παλεύουμε για να καταναλώσουμε έστω δύο με τρεις μερίδες, όταν 7 με 9 μερίδες των πολύτιμων αυτών τροφών θα δημιουργούσαν μια ασπίδα απέναντι σε καρδιαγγειακά νοήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Εσύ απλά φρόντισε να καταναλώνεις όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείς καθημερινά. Έρευνες έδειξαν πως ακόμα και μια μεριδούλα λαχανικών παραπάνω, θα σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου το μαστού κατά 21% ενώ μια μερίδα φρούτων παραπάνω την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου κατά 17%.

12. Προσοχή στα ετοιματζίδικα γεύματα: γίνε λίγο πιο επιλεκτική με τα έτοιμα γεύματα που καταναλώνεις και θα μειώσεις τις θερμίδες που φορτώνεσαι κατά μεγάλο ποσοστό. Η κινέζικη και ινδική κουζίνα έχει μεγάλο θερμιδικό φορτίο ( εκτός από το ρύζι γιασεμιού στον ατμό) και μόνο με ένα γεύμα μπορείς να φορτωθείς με 1000 και παραπάνω θερμίδες. Αν μιλάμε για έτοιμα γεύματα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ, απλά τσέκαρε την ετικέτα με τα στοιχεία και απόφυγε πιάτα με πολλά λιπαρά και χιλιάδες θερμίδες.

13. Μείωσε λίγο τα σοκολατοειδή: απλά κατανάλωσε μία και μόνο μερίδα λιγότερης σοκολάτας, είτε πρόκειται για ρόφημα, παγωτό ή σοκολατάκι. Απόφυγε τα σοκολατάκια που είναι μεν μικρά στο μάτι, αλλά μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μια ολόκληρη σοκολάτα υγείας.

14. Τι την θέλεις τη σαμπάνια; αν δεν σκοπεύεις να εγκαινιάσεις ένα νέο πλοίο ή αν δεν σε λένε Τζούλια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποφεύγεις τη σαμπάνια και γενικά τα ανθρακούχα ποτά. Μόνο ένα ποτήρι σαμπάνιας θα σε φορτώσει με 100 θερμίδες στην καλύτερη περίπτωση. Και μπορεί ένα κοκτέιλ να περιέχει 400 και 500 θερμίδες ανά ποτήρι, αλλά η σαμπάνια με την τόσο ελαφριά γεύση θα σε φέρει στο κέφι μόνο αφού καταναλώσεις ολόκληρο το μπουκάλι και φορτωθείς με 1000 θερμίδες ή και παραπάνω.

Από την Κατερίνα Πατούλια