Μια μπιρίτσα;

11.06.2003
Οι νέες γυναίκες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ - μια το πολύ δύο μπίρες την ημέρα - διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη ενηλίκων, απο ότι άλλες που δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι νέες γυναίκες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ - μια το πολύ δύο μπίρες την ημέρα - διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη ενηλίκων, απο ότι άλλες που δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά, στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές του Ρόγιαλ Φρι και των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Χάρβαρντ, βασίζονται στη μελέτη 109.690 γυναικών ηλικίας 25 έως 42 χρόνων που μετείχαν στην έρευνα και καταγράφετο η πορεία της υγείας τους από το 1989 και για 10 συνεχή χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 935 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη ενηλίκων. Απο την έρευνα προέκυψε ότι σε σύγκριση με αυτές που δεν καταναλώνουν καθόλου ποτό η κατανάλωση 0,1 έως 4,9 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο απο ένα μπουκάλι μπύρα, συμβάλλει κατά 20% στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη ενηλίκων.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν απο 5 έως 14,9 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, τουλάχιστον ένα μπουκάλι μπίρα, το ποσοστό προστασίας απέναντι στο διαβήτη αυξάνεται σε 33% και γι αυτές που καταναλώνουν απο 15 έως 29,9 γραμμάρια αλκοόλ το ποσοστό αυξάνεται σε 58%. Ωστόσο αυτές που καταναλώνουν περισσότερο απο 30 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως μειώνουν το ποσοστό εκδήλωσης διαβήτου σε 22%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το κοινό δεν πρέπει να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας ως ευκαιρία για επιπλέον κατανάλωση αλκοόλ γιατί η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ εμπεριέχει άλλους κινδύνους. Η μελέτη δημοσιεύεται στα Αρχεία της Εσωτερικής Ιατρικής.