Fit trends: Νέα προγράμματα! Τα δοκίμασες;

04.06.2015
Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις, οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιο φρέσκες προτάσεις στο fitness παγκοσμίως; Ποια καινούργια ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης θα βρεις στα ελληνικά γυμναστήρια;

Η καλή φυσική κατάσταση απαιτεί να διαθέτεις δύναμη, εκρηκτικότητα, αντοχή, ανθεκτικότητα, ταχύτητα, ευκινησία, ισορροπία, νευρομυϊκή συναρμογή και αρκετές ακόμα κινητικές ικανότητες, πάνω από 20 τον αριθμό, συν υψηλό επίπεδο υγείας, ιδανικό βάρος και χαμηλό ποσοστό λίπους. Εντούτοις κανένας μεμονωμένος τρόπος εκγύμνασης δεν μπορεί να σου τα προσφέρει όλα αυτά μαζί. Αν π.χ. Γυμνάζεσαι αποκλειστικά με τρέξιμο αποστάσεων, θα αποκτήσεις περισσότερη αντοχή, πιο λεπτό σώμα και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, αλλά πιθανότατα θα υστερείς σε δύναμη, μυϊκή μάζα και ευλυγισία. Αν ασχολείσαι με κάποιο σπορ, π.χ. κολύμβηση, ή δραστηριότητα, π.χ. μπαλέτο, και δεν κάνεις καμία συμπληρωματική εξάσκηση, τότε θα πετυχαίνεις ικανοποιητικές επιδόσεις μόνο σε αυτό που εξειδικεύεσαι. Εκτός λοιπόν από τη συστηματική άθληση, η απόκτηση μιας γενικότερα καλής φυσικής κατάστασης προϋποθέτει να γυμνάζεσαι πολύπλευρα και με ποικιλία διαφορετικών ασκήσεων. Σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες ανταποκρίνονται τα καινούργια προγράμματα γυμναστικής: κάνεις τα πάντα και γίνεσαι καλύτερη σε όλα!

Τι νέο υπάρχει;

Διάλεξε το πρόγραμμα που σε ελκύει περισσότερο, μπες σε κάποιο τμήμα αρχαρίων και κάνε μερικές προπονήσεις για να δεις εάν σου ταιριάζει. Αν όχι, δοκίμασε κάτι άλλο.

3-D Fit

Τρισδιάστατη εκγύμναση

Πλουραλιστικός τρόπος εκγύμνασης που γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε: από ασκήσεις με μπάρα, αλτήρες, δράμι, ιμάντες εξάρτησης, σκοινάκι, ταχύτητες, έλξεις σε μονόζυγο και κάμψεις μέχρι άλματα σε τεχνητό σκάμμα, ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, μεταφορά και ρίψεις βαριών αντικειμένων, αναρρίχηση σε δίχτυ, σκαρφάλωμα τοίχου, ακόμη και τραμπολίνο, γιόγκα, μπαλέτο ή μοντέρνο χορό. Η προπόνηση είναι σύντομη σε διάρκεια, σπανίως υπερβαίνει τα 30 λεπτά, ωστόσο θα νιώσεις την ένταση και την αδρεναλίνη σου να χτυπάνε κόκκινο!
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Είσαι αθλητικός τύπος, δίνεις προτεραιότητα στην καλή φυσική κατάσταση και στο καλογυμνασμένο σώμα, διαθέτεις λίγο χρόνο για προπόνηση.

Anti-Gravity Training

Γυμναστική αντιβαρύτητας

Ενόσω είσαι κρεμασμένη ανάποδα από μια ειδική αιώρα, κάνεις χορευτικές κινήσεις (aerial dance), ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, πιλάτες, ασκήσεις ενδυνάμωσης με βαράκια, λάστιχο ή κοντάρι, διατάσεις και στο τέλος κάποια τεχνική διαλογισμού – με εξαίρεση την προθέρμανση και το χαλάρωμα που γίνονται με τον τυπικό τρόπο, οι υπόλοιπες ασκήσεις του προγράμματος εκτελούνται στον αέρα, χωρίς καμία επαφή με το έδαφος. Η ειδική αιώρα είναι φτιαγμένη από ιδιαίτερα ανθεκτικό ύφασμα, αγκαλιάζει προστατευτικά το σώμα, το ξαλαφρώνει από τη βαρύτητα και αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης, ελαφρότητας, ευελιξίας και κινητικής ελευθερίας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Προτιμάς τις εναλλακτικές μορφές άσκησης, θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, νιώθεις υπερβολικά πιεσμένη και στρεσαρισμένη, έχεις μυοσκελετικές ενοχλήσεις εξαιτίας της καθιστικής εργασίας σου.

Barefoot Training

Γυμναστική χωρίς παπούτσια

Περπάτημα, τρέξιμο, χορός, ασκήσεις ενδυνάμωσης, συντονισμού και ευλυγισίας χωρίς να φοράς παπούτσια και κάλτσες, με γυμνά τα πέλματα. Η ξυπόλητη γυμναστική επαυξάνει την αποτελεσματικότητα των συνηθισμένων ασκήσεων που κάνεις και συγχρόνως προσφέρει την εμπειρία μιας πιο ελεύθερης και φυσικής κίνησης, βελτιώνει την αίσθηση αφής των πελμάτων, ενισχύει τα αντανακλαστικά και έχει αποτελέσματα ανάλογα της ρεφλεξολογίας, ενδυναμώνει δηλαδή το φλεβικό σύστημα, διεγείρει την παραγωγή περισσότερων ενδορφινών και ελαττώνει τους χρόνιους πόνους.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Δεν έχεις σακχαρώδη διαβήτη (κίνδυνος γδαρσιμάτων και πληγών) ή σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις (κίνδυνος εξαιτίας των κραδασμών). Μπορείς να κάνεις το πλήρες πρόγραμμα ή απλώς να εκτελείς συχνά κάποιες ασκήσεις ξυπόλητη.

Body Weight Training

Γυμναστική με το βάρος του σώματος

Γυμνάζεσαι χωρίς τη χρήση οργάνων ή άλλου εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως αντίσταση το σωματικό σου βάρος. Κάνεις άλματα, push ups, καθίσματα, προβολές, κοιλιακούς και άλλες δυναμικές ασκήσεις, με πολλές διαφορετικές παραλλαγές, αρκετές επαναλήψεις και συνεχόμενη ροή. Αφού αποκτήσεις την απαιτούμενη υποδομή και καθώς βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ασκήσεις σε καρέκλες, μονόζυγο, δίζυγο, μπάλα γυμναστικής κ.ά., όπου και πάλι το ρόλο της αντίστασης παίζει το σώμα σου.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Επιδιώκεις να γίνεις περισσότερο αποδοτική στην καθημερινότητά σου, επιθυμείς να ελέγχεις καλύτερα το σώμα σου και να το προστατεύσεις από τραυματισμούς.

Fight Workout

Γυμναστική και αυτοάμυνα μαζί

Ποτ-πουρί δυναμικών ασκήσεων φυσικής κατάστασης, πυγμαχίας, πολεμικών τεχνών και στρατιωτικής εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων σε «στίβο μάχης». Εκπαιδεύεσαι με απόλυτη πειθαρχία όπως οι στρατιώτες (boot camp), μαθαίνεις αυτοάμυνα και πώς να αντιμετωπίζεις ξαφνικές επιθέσεις στο δρόμο (street fight), πυγμαχείς σε σάκους σαν επαγγελματίες μποξέρ (boxing pro), γυμνάζεσαι όπως οι δεκαθλητές, προετοιμάζεσαι με όλες τις γνωστές μεθόδους, τεχνικές και μέσα, φτιάχνεις σώμα ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση, επικίνδυνη αποστολή (mission impossible) και παν ενδεχόμενο.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιδιώκεις να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου, θέλεις να νιώθεις πιο ασφαλής, σου αρέσουν οι μαχητικές τέχνες και τα δυναμικά προγράμματα.

Functional Cycling

Ποδηλασία εσωτερικού χώρου

Ομαδικό πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (High-intensity Interval Training ή HIΙT) σε συνδυασμό με λειτουργικές ασκήσεις. Η προπόνηση γίνεται πάνω σε στατικό ποδήλατο ειδικής κατασκευής που έχει τη δυνατότητα να στρίβει και να αλλάζει κλίση, προσφέροντας έτσι μια πιο φυσική αίσθηση ποδηλασίας. Μπορείς επίσης να γυμνάζεις ταυτόχρονα πόδια και χέρια, να ανασηκώνεσαι με ασφάλεια από τη σέλα καθώς ποδηλατείς, να αυξομειώνεις την ταχύτητα και να μεταβάλεις την αντίσταση. Ο παράγοντας όμως που κάνει τη διαφορά είναι η μουσική: τα μουσικά κομμάτια, το ύφος και ο ρυθμός τους εναλλάσσονται ανάλογα με το περιεχόμενο της προπόνησης, τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές και τους κάθε φορά στόχους – δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ!
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Διασκεδάζεις με την ποδηλασία, τη μουσική και τους έντονους ρυθμούς άσκησης, επιδιώκεις την εκτόνωση, βάζεις ως προτεραιότητα την καρδιαγγειακή σου υγεία.

Mix Training

Κυκλική προπόνηση υψηλής έντασης

Ολοκληρωτική εκγύμναση με πολλή ένταση, γρήγορο ρυθμό και δυνατή μουσική. Το βασικό πρόγραμμα περιέχει από δύο έως τέσσερις (2-4) κύκλους διαφόρων ασκήσεων, όπως ενδυνάμωσης, αερόβιες και συνδυαστικές, με το βάρος του σώματος ή με όργανα γυμναστικής (fitness tools). Η μορφή του προγράμματος παραμένει ίδια, πάντα δηλαδή κυκλική, αλλά οι ασκήσεις αλλάζουν σε κάθε επόμενη προπονητική συνεδρία και ο συνολικός βαθμός δυσκολίας αυξάνει προοδευτικά. Σε πιο προχωρημένα επίπεδα, ενσωματώνονται ειδικές κιναισθητικές τεχνικές που συνδυάζουν τη σωματική με την πνευματική γυμναστική, προάγοντας έτσι εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η κινητική ευφυΐα και η στρατηγική σκέψη.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Βαριέσαι τη μονοτονία και τις επαναλήψεις, αγαπάς την εναλλαγή και την ποικιλία, αναζητάς συνεχώς νέες σωματικές προκλήσεις, είσαι αποφασισμένη να γυμναστείς έντονα και να ιδρώσεις πολύ.

Small Group Fitness

Γυμναστική σε ολιγάριθμη ομάδα

Η γυμναστική σε μια μικρή ομάδα ατόμων, 3-4 ασκούμενοι «μοιράζονται» ένα γυμναστή, με ομοιογενή χαρακτηριστικά, κοινά fitness ενδιαφέροντα και παρεμφερείς στόχους καλύπτει το ενδιάμεσο κενό ανάμεσα στα μαζικά ομαδικά προγράμματα, όπου προσπαθείς να γυμναστείς σε μια αίθουσα με πολλά άτομα μαζί, και στην προσωπική προπόνηση, όπου έχεις ένα γυμναστή αποκλειστικά για τον εαυτό σου. Το περιεχόμενο του προγράμματος εξαρτάται από τις επιθυμίες και το μέσο επίπεδο των συμμετασχόντων, ωστόσο σχεδόν πάντα περιλαμβάνει προπόνηση καρδιαγγειακής αντοχής (cardio), ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος, ασκήσεις ορθοσωμίας και λειτουργική γυμναστική με ή χωρίς βοηθήματα.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Είσαι κοινωνική, προτιμάς να γυμνάζεσαι με παρέα, επιθυμείς προσωπική επίβλεψη και έλεγχο από γυμναστή, χρειάζεσαι συνεχή παρότρυνση, βάζεις ως προτεραιότητα την υγεία σου.

Sports Conditioning

Εντατική αθλητική προπόνηση

Επιλέγεις το άθλημα ή το αγώνισμα που θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου, π.χ. στίβος, μαραθώνιος, τρίαθλο, ποδηλασία, τένις, και γυμνάζεσαι όπως ακριβώς οι επαγγελματίες αθλητές, ξεκινώντας βεβαίως από το χαμηλότερο επίπεδο απαιτήσεων του αθλήματος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίπονο πρόγραμμα με επαναλαμβανόμενες έντονες ασκήσεις, π.χ. τεχνικής, τρέξιμο αποστάσεων, δρομικά σπριντ, άλματα, υπερπήδηση εμποδίων, βάρη κ.ά., οι οποίες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της φυσικής κατάστασης, στην επίτευξη προσωπικών ρεκόρ αλλά και στην καλλιέργεια του αγωνιστικού πνεύματος με τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους ή επίσημους αγώνες.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Υπήρξες αθλήτρια κατά το παρελθόν, σε εξιτάρει η σκληρή προπόνηση των αθλητών, σου αρέσει να βάζεις αριθμητικούς στόχους, να συμμετέχεις σε αναμετρήσεις και να κυνηγάς τα ρεκόρ.

X-Load

Γυμναστική με περίεργες αντιστάσεις

Χρησιμοποιείς σακιά άμμου, βαλίτσες, τσάντες, σακίδια, καρότσια μεταφοράς υλικών, κορμούς δέντρων, λάστιχα αυτοκινήτων, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία ή αντικείμενα, ξεχνάς τα κλασικά όργανα εκγύμνασης, όπως μπάρες, αλτήρες και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, σηκώνεις ένα σακί γεμάτο με άμμο και το μεταφέρεις σε κάποια απόσταση, το ανεβοκατεβάζεις με παρόμοιο τρόπο, όπως μια μπάρα με βάρη, το βάζεις στην πλάτη ή το κρατάς αγκαλιά και κάνεις άλματα, ασκήσεις ποδιών, τρέξιμο κ.ά. Επειδή όμως το σακί είναι ανομοιογενές και η άμμος μετακινείται μέσα σε αυτό, κάθε επόμενη κίνηση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και δραστηριοποιεί το μυϊκό σου σύστημα στο έπακρο, ιδιαίτερα δε τους μυς που σταθεροποιούν τον κορμό.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΑΝ: Θέλεις να γυμναστείς πραγματικά λειτουργικά και σίγουρα πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με τα κλασικά όργανα ενδυνάμωσης.

Η απότομη και έντονη ενασχόληση με τη γυμναστική χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης ιατρικός έλεγχος και προοδευτική σωματική προετοιμασία ενέχει σημαντικούς κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 167.