Πόσες επαναλήψεις να κάνω;

22.07.2015
Αναρωτιέσαι πώς θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη γυμναστική σου; Μάθε πόσες επαναλήψεις χρειάζεται να κάνεις στις ασκήσεις σου.

Για να κάψω περισσότερες θερμίδες είναι προτιμότερο να κάνω λίγες επαναλήψεις με μικρή αντίσταση ή πολλές επαναλήψεις με μεγάλη;

Η εκτέλεση πολλών επαναλήψεων (15-20) σε μία άσκηση αυξάνουν την καύση θερμίδων κατά τη διάρκειά της, ενώ οι λιγότερες επαναλήψεις (3-7) με μεγαλύτερη αντίσταση βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες μετά την προπόνηση και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Επειδή λοιπόν και οι δύο αυτοί τρόποι εκγύμνασης έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως επίσης και η προπόνηση με μέτριες επαναλήψεις (8-14) και μέτρια αντίσταση, το καλύτερο είναι να τους εναλλάσσεις, π.χ. τη μία μέρα προπόνησης γυμνάσου με λίγες επαναλήψεις, την επόμενη με μέτριες και κατόπιν με πολλές.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορείς να τους συνδυάζεις στο ίδιο ημερήσιο πρόγραμμα, π.χ. στην ίδια άσκηση διαδοχική αύξηση αντίστασης με αντίστοιχη μείωση των επαναλήψεων (μέθοδος πυραμίδας) ή να κάνεις άλλες ασκήσεις του προγράμματος με πολλές επαναλήψεις και άλλες, για την ίδια μυϊκή ομάδα, με λιγότερες.