Κορμί γοργόνας με κολύμπι; Ναι γίνεται!

17.08.2016
Κολυμπάς αποδοτικότερα με το στιλ κολύμβησης που σου ταιριάζει, μεγιστοποιείς τις καύσεις εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο προπόνησης, επαυξάνεις τα αποτελέσματα με ειδικές ασκήσεις…

Η κολύμβηση είναι μία άριστη κινητική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς ηλικίας, ικανότητας ή φυσικής κατάστασης. Μέσα στο νερό δεν δημιουργούνται κραδασμοί, το σωματικό βάρος «μειώνεται» λόγω της άνωσης, η υδροστατική πίεση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, το σώμα διατηρείται πιο δροσερό. Επομένως ο καθένας, ακόμα κι αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί να δραστηριοποιήσει το μυϊκό του σύστημα κολυμπώντας, να «ξεσκουριάσει» τις αρθρώσεις του, να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό του. Εάν, όμως, οι δικές σου απαιτήσεις δεν περιορίζονται απλά στην κίνηση και στην αναψυχή αλλά αναζητάς συγκεκριμένα αποτελέσματα, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω…

Ποιο στιλ κολύμβησης μου ταιριάζει;

Επίλεξε αυτό που, σε προσωπικό επίπεδο, έχει πιο πολλά θετικά από ότι αρνητικά…

Ελεύθερο: Το πιο γρήγορο στιλ κολύμβησης. Γυμνάζει περισσότερο ώμους, στήθος, χέρια και κοιλιακούς. Αν χρησιμοποιήσεις βατραχοπέδιλα, πετυχαίνεις επιπλέον μυϊκή τόνωση σε πόδια και γλουτούς. Δεν ενδείκνυται για άτομα με πρόβλημα στους ώμους.

Πεταλούδα: Το δυσκολότερο και πιο προχωρημένο στιλ. Ενδείκνυται μόνο εάν έχεις άριστη γνώση της τεχνικής και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Γυμνάζει όλο το σώμα. Αντενδεικνύεται σε προβλήματα αυχένα, ώμων, μέσης και γονάτων.

Πρόσθιο: Το φυσικότερο στιλ κολύμβησης. Τονώνει ιδιαίτερα τα χέρια, το πάνω μέρος της πλάτης και το εσωτερικό των μηρών. Δεν ενδείκνυται για άτομα που υποφέρουν από πόνους στη σπονδυλική στήλη ή/και προβλήματα στα γόνατα.

Ύπτιο: Άνετο, εύκολο και ξεκούραστο στιλ, κατάλληλο για όλους. Ενδυναμώνει κοιλιακούς και ραχιαίους. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την ανακούφιση χρόνιων πόνων στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι δεν βλέπεις προς την κατεύθυνση που κολυμπάς.

Συμβουλή: Κολύμπησε με το στιλ που σε εξυπηρετεί πιο πολύ και γνωρίζεις καλά την τεχνική του, σε ρυθμό που επιτρέπει συνεχόμενη κίνηση για τουλάχιστον 10 λεπτά. Εάν έχεις εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να εναλλάσσεις διάφορα στιλ, από το δυσκολότερο στο ευκολότερο.

Ενδιαφέρομαι κυρίως για… Το ενδεικνυόμενο στιλ κολύμβησης είναι
Ελεύθερο Πεταλούδα Πρόσθιο Ύπτιο
Το πιο εύκολο / ξεκούραστο X XX
Έλεγχο στρες / χαλάρωση X XX
Μέγιστη καύση θερμίδων X XX
Γενική μυϊκή τόνωση XX X
Εκγύμναση ώμων και χεριών XX X
Εκγύμναση στήθους και πλάτης XX
Εκγύμναση κοιλιακών και ραχιαίων XX
Εκγύμναση μηρών και γλουτών XX X

XX = άριστη επιλογή, X = καλή επιλογή


Έχω πρόβλημα… Το ενδεικνυόμενο στιλ κολύμβησης είναι
Ελεύθερο Πεταλούδα Πρόσθιο Ύπτιο
Παχυσαρκίας X XX
Στους αστραγάλους X XX
Στα γόνατα X XX
Στη μέση X XX
Στους ώμους XX X
Στα χέρια XX X
Στον αυχένα X XX
Σε όλη τη σπονδυλική στήλη X XX

XX = άριστη επιλογή, X = καλή επιλογή


Μεγιστοποίησε τις καύσεις

Κολυμπώντας με το στιλ που σου ταιριάζει, εφαρμόζεις μια από τις παρακάτω μεθόδους προπόνησης και διπλασιάζεις τις θερμίδες που καις. Για να διατηρείς αυξημένο το ρυθμό καύσεων, αλλάζεις συχνά μέθοδο…

Εναλλαγές ρυθμού. Κολύμπησε γρήγορα για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα επιβράδυνε στο μισό ή λιγότερο. Στη συνέχεια, κολύμπα γρήγορα για 1 λεπτό και κατόπιν αργά για ακόμα 1 λεπτό. Επανάλαβε 3-5 φορές.

Ζιγκ-ζαγκ. Κολύμπησε σε ευθεία για 20-25 μέτρα και στη συνέχεια επανέρχεσαι στην αρχική θέση κάνοντας μικρά ζιγκ-ζαγκ (λοξοδρομήσεις) με μικρότερη ταχύτητα. Επανάλαβε 4-5 φορές.

Μονά-ζυγά. Χωρίζεις μια αρκετά μεγάλη απόσταση σε 6 τμήματα άνισου μήκους, π.χ. βάζοντας «σημάδια» από τη μία ομπρέλα της παραλίας σε άλλη και από εκεί σε επόμενη. Στα μονά τμήματα (1,3, 5…) κολυμπάς γρήγορα, ενώ στα ζυγά (2, 4, 6…) «ξεκουράζεσαι» κολυμπώντας αργά.

Ορθογώνιο. Κολυμπάς προς τα μπρος για κάποια μέτρα, έπειτα προς τα πλάγια για λιγότερα μέτρα αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα, κατόπιν προς τα πίσω πιο αργά και τέλος προς το άλλο πλάι με μέγιστη ταχύτητα, διαγράφοντας έτσι με την κίνησή σου ένα μεγάλο ορθογώνιο. Επαναλαμβάνεις 2-4 φορές.

Σταδιακή επιτάχυνση. Κολύμπησε σχετικά αργά για περίπου 4 λεπτά, κατόπιν με ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα για επίσης 4 λεπτά και τέλος επιτάχυνε οριακά το ρυθμό σου για τα επόμενα 2 λεπτά.

Τρίγωνο. Προσδιόρισε μέσα στη θάλασσα δύο νοητά ή πραγματικά σημεία που να σχηματίζουν τρόπο τινά ένα τρίγωνο με το σημείο που βρίσκεσαι, με πλευρές 15-20 μέτρων. Κολύμπα με μέτρια ταχύτητα προς το πρώτο σημείο, κατόπιν ταχύτερα προς το δεύτερο σημείο και τέλος χαλαρά, επιστρέφοντας στο σημείο εκκίνησης. Επανάλαβε 5-6 φορές.

Χεριές: Κολύμπα γρήγορα για 15 «χεριές» (ολοκληρωμένες επαναλήψεις της προωθητικής κίνησης των χεριών) και πιο αργά για 30. Επανάλαβε 6-8 φορές.

Χρήσιμη γνώση: Χρησιμοποιώντας βατραχοπέδιλα, αυξάνεις περαιτέρω κατά 15-20% τις θερμίδες που καις.

SOS! Έπαθα κράμπα!

Μην πανικοβάλλεσαι και μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Άφησε το σώμα σου τελείως ελεύθερο και χαλάρωσε επιπλέοντας ανάσκελα (ύπτια). Η κράμπα λύνεται ασκώντας ήπια διάταση με φορά αντίθετη προς τη φορά του πόνου. Μόλις νιώσεις καλύτερα, κολύμπησε αργά προς την ακτή, κάθισε σε σκιά και πιες άφθονο νερό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 110

Update: Αύγουστος 2016.