Ξέρεις τι είναι το «hot barre»;

13.10.2015
Μείνε σε φόρμα έξυπνα, γρήγορα και οικονομικά με το νέο ομαδικό πρόγραμμα συνδυαστικής γυμναστικής που κάνει πάταγο!

Πρόκειται για ένα καινούργιο ομαδικό πρόγραμμα συνδυαστικής γυμναστικής που κάνει πάταγο στα αμερικανικά γυμναστήρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μετεξέλιξη της «hot yoga» και γίνεται όπως και αυτή σε ειδικά κλιματιζόμενη αίθουσα με σταθερή θερμοκρασία χώρου στους 35ο C. Δεν περιλαμβάνει όμως μόνο ασκήσεις yoga αλλά και ασκήσεις pilates, κλασικού χορού, ισορροπίας και ενδυνάμωσης, προσαρμοσμένες στο επίπεδο κάθε ασκουμένου, που όλες εκτελούνται σε μπάρα μπαλέτου για την εξασφάλιση της απαιτούμενης σταθερότητας.

Έφτασε η Broga yoga

Επιτέλους, μαθήματα yoga αποκλειστικά για άντρες! Χωρίς περίεργες στάσεις όπου διπλώνεσαι στα δύο, χωρίς απαιτήσεις να αγγίξεις με τη μύτη σου τα γόνατα ή τα δάχτυλα των ποδιών σου, χωρίς να πιέζεις υπερβολικά τους ήδη σφιγμένους και ανελαστικούς μυς σου. Ειδικά σχεδιασμένα για την ιδιαίτερη ανατομία και τους φυσικούς περιορισμούς του ανδρικού σώματος, με εστίαση στο σώμα και όχι στο πνεύμα, στη μυϊκή δύναμη και όχι στην πλαστικότητα, την ελαστικότητα ή την ευλυγισία, πάντα στο δικό σου ρυθμό και με το δικό σου τρόπο. Αν υπάρχει ως προσφερόμενη υπηρεσία στο γυμναστήριό σου, αξίζει να τη δοκιμάσεις ως συμπληρωματική μέθοδο άσκησης – σίγουρα δεν θα χάσεις!

ΗΙΙΤ και γίνεσαι πιο… fit

15-20 λεπτά Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (High Intensity Interval Training) κατά την οποία μέσα σε αυτό το 15λεπτο εναλλάσσεις μικρά χρονικά διαστήματα έντονης άσκησης με μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα πιο χαλαρής άσκησης, π.χ. 30 δευτερόλεπτα σπριντ και κατόπιν 90 δευτερόλεπτα τζόκινγκ επιφέρουν σε διάστημα 4 εβδομάδων –ή συνολικά 12 προπονήσεις με συχνότητα 3 φορές εβδομαδιαίως– ταχύτερη βελτίωση της αντοχής και μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους με μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας συγκριτικά με 45 λεπτά αερόβιας προπόνησης, π.χ. περπάτημα ή τζόκινγκ, που γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος της με σταθερά ήπιο ρυθμό.

Κατευθυντήριες οδηγίες για την άσκηση

Σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών υγείας:

  • Κάθε υγιής ενήλικας πρέπει να γυμνάζεται το λιγότερο για 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και με τουλάχιστον μέτρια ένταση.
  • Μόνο η συστηματική μακροχρόνια άσκηση δύναται να επιφέρει οφέλη στην υγεία. Τα προσδοκώμενα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν η γυμναστική είναι εντονότερη, διαρκεί περισσότερο, γίνεται συχνότερα και περιλαμβάνει ποικιλία ασκήσεων όπου κινητοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες.
  • Η αύξηση της έντασης πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ατομικές ικανότητες του καθενός και να υπάρχει προοδευτική κλιμάκωση, προς αποφυγή τραυματισμών.
  • Εκτός από τα αερόβια προγράμματα είναι απαραίτητο να γίνονται επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως, με σκοπό τη βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργίας.
  • Η προγραμματισμένη άσκηση πρέπει να συμπληρώνεται με φυσικές δραστηριότητες ενσωματωμένες στην καθημερινότητα του ατόμου, όπως π.χ. χρήση σκάλας αντί ανελκυστήρα, βάδισης αντί αυτοκινήτου κ.ά.

Πηγή οδηγιών: ACSM (American College of Sports Medicine)

To ήξερες;

Super καύσεις: Όταν αναπνέεις βαθύτερα, όχι μόνο ελαττώνεις το άγχος, αλλά επίσης εισάγεις στο σώμα σου πιο πολύ οξυγόνο και αυξάνεις τις θερμίδες που καις κατά 3-5%.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 171

Update: Οκτώβριος 2015.