Κάψε 200 θερμίδες σε 20΄ με βαράκια

11.12.2015
Τα προγράμματα με βαράκια ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα, προσδίδουν καλύτερο σχήμα στους μυς και βοηθούν να αποκτήσεις πιο αθλητικό σώμα. Όταν όμως γίνονται με τον κλασικό τρόπο, οι θερμίδες που καις είναι σχετικά λίγες.

Η διαφορετική πρόταση

Επιλέγεις 5 ασκήσεις που γυμνάζουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες και στο σύνολό τους όλο το σώμα, π.χ. ημικαθίσματα, γυναικεία πους-απ, κωπηλατική κίνηση, πλάγιες άρσεις χεριών με ταυτόχρονη ακροστασία των ποδιών, κάμψεις χεριών με ταυτόχρονες εναλλάξ προβολές των ποδιών, και εφαρμόζεις τη μέθοδο της κυκλικής διαγραφής.

  1. Εκτελείς σε κάθε άσκηση 8-12 επαναλήψεις και κάνεις τη μία άσκηση κατόπιν της άλλης χωρίς κανένα διάλειμμα για ξεκούραση.
  2. Κατόπιν, χωρίς να αναπαυθείς καθόλου, επαναλαμβάνεις από την αρχή και με τον ίδιο τρόπο μόνο τις πρώτες 4 ασκήσεις, «διαγράφεις» δηλαδή και δεν κάνεις την τελευταία άσκηση του προγράμματός σου.
  3. Συνεχίζεις και πάλι από την αρχή, αλλά αυτή τη φορά κάνεις μόνο τις πρώτες 3 ασκήσεις, «διαγράφεις» δηλαδή και την τέταρτη άσκηση.
  4. Κατόπιν κάνεις ξανά μόνο τις 2 πρώτες ασκήσεις και τέλος κάνεις μόνο την πρώτη άσκηση.

Προοδευτικότητα: Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις το πρόγραμμα σε επόμενες μέρες, αλλάζεις κυκλικά («ρολόι») τη σειρά των ασκήσεων, η τελευταία να γίνει πρώτη, η πρώτη δεύτερη, η δεύτερη τρίτη κ.ο.κ. Μόλις οι ασκήσεις επανέλθουν στην αρχική τους σειρά, πρέπει να αυξήσεις τις επαναλήψεις ή να χρησιμοποιήσεις βαρύτερα βαράκια ή να τις αντικαταστήσεις όλες με καινούριες.

Παραλλαγές: Με την ίδια μεθοδολογία μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε πρόγραμμα που περιέχει ασκήσεις με το βάρος του σώματος ή επιπρόσθετη αντίσταση όπως λάστιχο, μπάρα άρσης βαρών, δράμι (kettlebell), τροχαλία κ.ά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υγιή άτομα που γυμνάζονται το λιγότερο τρεις μήνες και έχουν τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση. Ο υπολογισμός θερμιδικών καύσεων είναι ενδεικτικός και αφορά γυναίκες βάρους 65 κιλών. Βαρύτερα άτομα θα κάψουν περισσότερες θερμίδες, ελαφρύτερα λιγότερες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155

Update: Δεκέμβριος 2016.