Αγόρασα ελλειπτικό, τι πρόγραμμα να κάνω;

19.01.2016
Αγόρασα πρόσφατα ένα ελλειπτικό όργανο γυμναστικής, αλλά δεν ξέρω πώς να γυμναστώ για να βελτιώσω την αντοχή μου. Μου δίνετε ένα ενδεικτικό πλάνο;

Με την προϋπόθεση ότι είσαι απολύτως υγιής και εφόσον έχεις εξοικειωθεί πλήρως με τη χρήση και τις λειτουργίες του ελλειπτικού οργάνου, μπορείς να ακολουθήσεις το παρακάτω πλάνο.

1ος μήνας: Κάνε ελλειπτικό μέρα παρά μέρα, με μια ένταση άσκησης που να αισθάνεσαι πολύ άνετη. Άρχισε με 10’ τη φορά και σταδιακά αύξησε τη διάρκεια μέχρι τα 20’, προσθέτοντας χρόνο από εβδομάδα σ’ εβδομάδα.

2ος μήνας: Διατήρησε σταθερή τη συχνότητα («μέρα παρά μέρα») και τη διάρκεια (20’), αλλά αύξησε προοδευτικά την ένταση. Όταν επιτύχεις μια ικανοποιητική ένταση άσκησης, περίπου στο 75% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας, άρχισε να αυξάνεις σταδιακά τη διάρκεια, έχοντας ως τελικό στόχο τα 30’.

3ος μήνας και έπειτα: Συνέχισε να κάνεις ελλειπτικό για περίπου 30’ τη φορά. Αύξησε όμως τη συχνότητα σε 4-5 φορές ανά εβδομάδα. Γυμνάσου τη μία μέρα με μέτρια ένταση και σταθερό ρυθμό, την επομένη με εναλλαγές ρυθμού και υψηλότερη ένταση, άφησε να μεσολαβήσει μία μέρα ξεκούρασης και επαναλάβεις τον «κύκλο». Κάθε φορά που είναι εφικτό, αύξησε είτε τη διάρκεια είτε την ένταση της άσκησης – ποτέ και τα δύο μαζί!