14 ιδέες για να γυμνάζεσαι μόνη στο σπίτι

26.02.2016
Στην άνεση του σπιτιού σου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, μπορείς να γυμναστείς αποδοτικά ακόμα κι όταν βλέπεις τηλεόραση.
  1. Αγόρασε κάποιο φθηνό, μικρό και πολυχρηστικό όργανο γυμναστικής, π.χ. λάστιχο με λαβές, δαχτυλίδι Pilates, και ασκήσου με αυτό σχεδόν καθημερινά, π.χ. πριν από το πρωινό γεύμα.
  2. Αν διαθέτεις ήδη κάποιο όργανο γυμναστικής που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση, π.χ. στατικό ποδήλατο, βάλε το κοντά στην τηλεόραση και χρησιμοποίησέ το καθώς βλέπεις.
  3. Δες την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά και στα διαλείμματα για διαφημίσεις κάνε ασκήσεις με βαράκια ή δύο ισομεγέθη μπουκαλάκια γεμάτα νερό.
  4. Βάλε τη μουσική που σου αρέσει και χόρεψε –είναι ίσως ο απολαυστικότερος τρόπος για να γυμναστείς διασκεδάζοντας.
  5. Πρόσθεσε σε συνήθεις δραστηριότητες το στοιχείο της άσκησης: μόλησε στο τηλέφωνο όρθια ή σε στάση καθίσματος (squat) χωρίς στήριξη, περπάτησε στις μύτες των ποδιών, σκούπισε με κλασική σκούπα κι όχι ηλεκτρική, κάνε ακροστασίες καθώς πλένεις τα πιάτα και μαλακές διατάσεις καθώς τα βάζεις στη θέση τους.
  6. Χρησιμοποίησε ένα σκουπόξυλο για να γυμνάσεις τα χέρια με κάμψεις και εκτάσεις, την πλάτη με κωπηλατικές κινήσεις, τα πόδια με ακροστασίες, ημικαθίσματα και προβολές.
  7. Γυμνάσου ισομετρικά με μια πετσέτα ή παλιά ζώνη: την πιάνεις σφιχτά, την τεντώνεις και, καταβάλλοντας αρκετή δύναμη, την κρατάς τεντωμένη για 5-6 δευτερόλεπτα. Αλλάζοντας τη θέση των χεριών, π.χ. πάνω ή πίσω από το κεφάλι, μπροστά από το στήθος, με τα χέρια λυγισμένα ή τεντωμένα, γυμνάζεις διαφορετικούς μυς.
  8. Γέμισε μια ανθεκτική τσάντα με διάφορα ρούχα, πιάσε την από τις χειρολαβές και χρησιμοποίησέ τη για «άρση βαρών» ή ως επιπρόσθετη αντίσταση για εκγύμναση των ποδιών.
  9. Δανείσου την μπάλα των παιδιών για να εκτέλεσε ασκήσεις ποδιών, χεριών και κοιλιακών, τόσο με επαναλήψεις όσο και ισομετρικές.
  10. Γυμνάσου με σκοινάκι κάνοντας μικρά άλματα. Αν δεν έχεις σκοινάκι, κάνε ρυθμικά πηδηματάκια χωρίς αυτό, π.χ. επιτόπου, προς τα πλάγια, δεξιά-αριστερά, μπρος-πίσω.
  11. Χρησιμοποίησε τη μεγάλη φουσκωτή μπάλα γυμναστικής (fit ball) αντί άλλου καθίσματος, π.χ. όταν δουλεύεις στον υπολογιστή, καθώς και ως πάγκο γυμναστικής για ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας και ευλυγισίας.
  12. Κάνε κοιλιακούς ξαπλωμένη ανάσκελα στο κρεβάτι ή στο χαλί, ξάπλωσε μπρούμυτα για ραχιαίους, γυμνάστε πόδια και γλουτούς γυρίζοντας στο πλάι. Στηρίξου με τις παλάμες στην άκρη του κρεβατιού για βυθίσεις και push-ups υπό γωνία.
  13. Παίξε μποξ εναντίον φανταστικού αντιπάλου, εκτονώσου με πυγμαχικές κινήσεις: στην αρχή αργά, μετά γρήγορα και συνέχισε με τις εναλλαγές αυτές για όσο χρόνο σε ευχαριστεί.
  14. Ασχολήσου με βιντεοπαιχνίδια δράσης που απαιτούν κίνηση ή με παιχνιδομηχανές που έχουν προγράμματα γυμναστικής.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Φεβρουάριος 2016.