Πόση ώρα να γυμνάζομαι;

01.03.2016
Αληθεύει πως όσο πιο έντονα γυμνάζομαι, τόσο πιο υγιής γίνομαι; Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία συχνότητα και πόση ώρα πρέπει να γυμνάζομαι κάθε φορά για να βελτιώσω την υγεία μου;

Στο πρώτο ερώτημά σου, η απάντηση είναι απόλυτη: Όχι! Κι αυτό γιατί τόσο η έντονη άσκηση όσο και η υπερβολική σε διάρκεια, αυξάνουν τις πιθανότητες για μυοσκελετικούς τραυματισμούς, υπερκόπωση (σύνδρομο υπέρχρησης) και οργανικές βλάβες. Η σωστή άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο, ενοχλήσεις ή έντονη κόπωση και σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να ωθείς τον εαυτό σου στα άκρα, για να έχεις οφέλη. Το ιδανικότερο είναι να γυμνάζεσαι με ποικίλους τρόπους έως το σημείο που αισθάνεσαι ελαφριά κόπωση και σε συχνή βάση, κάνοντας τόσο αερόβιες ασκήσεις (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κ.ά.) όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης (βάρη, λάστιχα, όργανα παροχής αντίστασης, κ.ά.).

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σου, η απάντηση είναι ότι με συχνότητα εκγύμνασης 3-4 φορές την εβδομάδα και διάρκεια 30-45 λεπτά κάθε φορά, υπάρχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Βέβαια εάν είσαι ένα άτομο που μέχρι τώρα κάνει γενικά καθιστική ζωή, σαφώς ισχύει ότι και «το λίγο είναι αποτελεσματικότερο από το καθόλου» αλλά και το «έστω και μία ή δύο φορές την εβδομάδα άσκηση είναι καλύτερο από το τίποτα». Μάλιστα, ακόμη και 10-15 λεπτά ασκήσεων, σε καθημερινή όμως βάση, είναι αρκετά για να αποφύγεις αρκετές από τις αρνητικές συνέπειες του καθιστικού τρόπου ζωής.