Οι 10 καλύτεροι τρόποι γυμναστικής

04.04.2016
Οι δέκα αποδοτικότεροι τρόποι άθλησης στο γυμναστήριο. Για να πετύχεις φέτος όσα ίσως δεν κατάφερες τα προηγούμενα χρόνια, για να φέρεις εγκαίρως το σώμα σου στην κατάσταση που επιθυμείς.

Πρωτότυπη η ιδέα της γυμναστικής φορώντας ψηλοτάκουνες γόβες, εξαιρετικό να κάνεις yoga με ακροβατική αιώρα ή ασκήσεις pilates κρεμασμένη ανάποδα, εμπνευσμένη σκέψη να μιμείσαι τους πρωτόγονους σηκώνοντας λιθάρια, προχωρημένο να γυμνάζεσαι σε στίβο μάχης όπως ένας πεζοναύτης. Σε ποιες όμως απευθύνονται και πόσες αφορούν οι νεωτεριστικές τάσεις της γυμναστικής, fitness trends… ελληνιστί; Πιθανώς ελάχιστες γυναίκες, ενδεχομένως τις νεότερες και πλέον ενθουσιώδεις με την άθληση, και προφανώς όχι για πολύ. Κι ενώ τέτοιου είδους προγράμματα έρχονται και παρέρχονται χωρίς να αφήνουν πίσω τίποτα, κάποια άλλα προγράμματα γυμναστικής παραμένουν αξίες σταθερές, όντας διαχρονικά και σίγουρα πιο αποτελεσματικά.

Επίλεξε σωστά, γυμνάσου αποτελεσματικά

Πληροφορήσου τι είναι το καθένα, τι μπορείς να πετύχεις και αν σου ταιριάζει…

Yoga

Τρόπος γυμναστικής, φιλοσοφία ζωής

Τι είναι: Ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας, τρόπου ζωής αλλά και άσκησης. Παρότι υπάρχουν δεκάδες τεχνοτροπίες/στιλ yoga, από πολύ ήπια μέχρι άκρως δυναμικά, σχεδόν όλα χρησιμοποιούν αφενός παραδοσιακές σωματικές στάσεις, ασκήσεις και μεθόδους αναπνοής, αφετέρου παρόμοιες τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμού και χαλάρωσης. Εντούτοις, υπάρχουν και πολλές υβριδικές παραλλαγές, που αναμειγνύουν το παραδοσιακό με το πιο σύγχρονο, όπως yoga με pilates, βάρη, συνασκήσεις κ.ά., αποσκοπώντας κυρίως στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Βασικό χαρακτηριστικό: Όλο το σώμα ή επιμέρους μέλη του κινούνται σε αρμονία με την αναπνοή (δυναμικές asanas) ή παραμένουν ακίνητα για κάποιο χρόνο σε μια ειδική στάση (στατικές asanas).

Ελάχιστη συχνότητα: Δύο-τρεις φορές εβδομαδιαίως από 30-45 λεπτά τη φορά.

Τι πετυχαίνεις: Σωματική αναζωογόνηση, πνευματική και σωματική ευεξία, εσωτερική ηρεμία, ενίσχυση πνευματικής διαύγειας και απόδοσης, καλύτερο σωματικό έλεγχο, πιο ευλύγιστο και δυνατό κορμί.

Σου ταιριάζει αν: Σε ελκύουν οι ανατολικές φιλοσοφίες, είσαι αγχώδης, θέλεις έναν εναλλακτικό ή/και πιο χαλαρό τρόπο εκγύμνασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1-10

Καύση θερμίδων: 5

Οφέλη υγείας: 9

Σωματική βελτίωση: 6

Φυσική κατάσταση: 6


Μάθε για τους υπόλοιπους 9 τρόπους προπόνησης, πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί κάτω από το καθένα.

  • Aqua Fitness

Μάθε τα πάντα για το Aqua Fitness

  • Cardio Fitness

Cardio Fitness για την καρδιά σου

  • Circuit Body Sculpting

Kάνε γλυπτική στο σώμα σου

  • Compo Fitness plus

Ξέρεις τι είναι το Compo Fitness plus

  • Functional Training

Μάθε για το Functional Training

  • Low Impact Aero Dance

Γυμνάσου... χορεύοντας!

  • Pilates

Κάνει το Pilates για σένα;

  • Sports Training

Γυμνάσου σαν αθλήτρια

  • Strength Training

Strength Training για σουπερ ενδυνάμωση


Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του προγράμματος γυμναστικής είναι οι υποδείξεις του γιατρού σου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154

Update: Απρίλιος 2016.