H.I.T.: Η γρήγορη λύση στην άσκηση!

01.04.2016
Μάθε τι είναι η H.I.T. και πώς θα την εφαρμόσεις στη γυμναστική σου.

Υπόσχεται ότι θα σε κρατήσει σε καλή φόρμα με 4-6 λεπτά «πραγματικής» άσκησης, 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Πρόκειται για τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (H.I.T.: High-intensity Interval Training), μια μέθοδο πολύ έντονης γυμναστικής βασισμένης στα ξαφνικά σπριντ, που μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε όργανο καρδιαγγειακής άσκησης, όπως στατικό ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό κ.ά., τρέχοντας σε στίβο, σκάλες ή επιτόπου ή, ακόμα, με σκοινάκι.

Τρόπος εφαρμογής

Αφού ζεσταθείς καλά, ξεκινάς το κυρίως πρόγραμμα της γυμναστικής σου, π.χ. ποδήλατο ή τρέξιμο, με τη μέγιστη δυνατή ένταση για 30 δευτερόλεπτα –οι παλμοί της καρδιάς πρέπει να ανέβουν πολύ ψηλά, σχεδόν να σου κοπεί η ανάσα. Στη συνέχεια, χωρίς να διακόπτεις την άσκηση που κάνεις, μειώνεις το ρυθμό σου και τον διατηρείς μειωμένο για 60 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να κατέβουν οι παλμοί της καρδιάς χαμηλότερα από πριν και να ξεκουραστείς κάπως. Επαναλαμβάνεις με τον ίδιο τρόπο (πολύ έντονα για 30’’ – ήπια για 60’’) για συνολικά 3-5 φορές, αναλόγως της φυσικής σου κατάστασης. Τελειώνεις το πρόγραμμα με καλή αποθεραπεία.

Ταιριάζει κυρίως σε...

Άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς προβλήματα υγείας, με καλή φυσική κατάσταση, που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να γυμναστούν και δεν στοχεύουν να κάψουν πολλές θερμίδες γιατί προσέχουν τη διατροφή τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική μέθοδος προπόνησης σε συμβατικά προγράμματα ενδυνάμωσης ή εναλλακτικής άσκησης.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Απρίλιος 2016.