Πού κάνει καλό το κολύμπι

18.07.2016
Μάθε πώς το κολύμπι θα σε βοηθήσει στην εκγύμνασή σου.

Η κολύμβηση στη θάλασσα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα συνδυασμού αγχολυτικής άθλησης, λειτουργικών κινήσεων και αναψυχής μέσα σε φυσικό περιβάλλον. Είναι μια ολοκληρωμένη σωματική άσκηση κατάλληλη για κάθε φύλο, ηλικία, φυσική κατάσταση και επίπεδο υγείας, με απόλυτη όμως εξαίρεση τα άτομα που

  • δεν ξέρουν να κολυμπούν ή
  • πάσχουν από μολυσματικές δερματοπάθειες ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα

και σχετική εξαίρεση, αναλόγως δηλαδή περίπτωσης, για όσες/όσους

  • πάσχουν από σοβαρές καρδιοπάθειες ή κάποιες μορφές νευροπάθειας ή εξωτερική ωτίτιδα (για όσο διαρκεί η πάθηση),
  • λαμβάνουν φάρμακα όπως αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά ή
  • παρουσιάζουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας («αλλεργία») όταν έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό.

Γενικά οφέλη κολύμβησης

Όποιο στιλ κολύμβησης και να επίλεξε, ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα ή συνδυασμούς αυτών, προτιμότερο όμως εκείνο ή εκείνα που γνωρίζεις καλά την τεχνική τους και μπορείς να κάνεις με σχετική άνεση για αρκετό χρόνο, τουλάχιστον 10 λεπτά χωρίς διακοπή, θα δραστηριοποιήσεις πολύπλευρα το μυϊκό σου σύστημα και θα γυμναστείς με μεγάλη πληρότητα, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, την αερόβια ικανότητα, την αντοχή, τη δύναμη, την ευλυγισία αλλά και την ταχύτητα του μεταβολισμού σου. Επιπλέον, η κολύμβηση συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στην ανακούφιση από τους πόνους.

Ειδικά οφέλη

Παιδιά: Η κολύμβηση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και το συντονισμό των κινήσεων, ενώ, επίσης, συμβάλλει στη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Όλα τα παιδιά θα πρέπει από πολύ νωρίς, από τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία, να εξοικειωθούν με το νερό (πισίνα και θάλασσα), να μάθουν καλό κολύμπι, συμπεριλαμβανομένης της σωστής αναπνοής, και να εκπαιδευτούν στους κανόνες ασφαλείας, επιτηρούμενα –πάντα!– από ενήλικα.

Εγκυμονούσες: Η ήπια κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα, για την αποφυγή του κινδύνου μολύνσεων, αποτελεί την καλύτερη μορφή σωματικής άσκησης. Αν δεν υπάρχει αντίθετη ιατρική υπόδειξη, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες ενδείκνυται περισσότερο η κολύμβηση με πρόσθιο στυλ, το οποίο συμβάλλει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση των μυών του περινέου. Ακόμα όμως και η απλή παραμονή στο νερό δρα άκρως ανακουφιστικά, μειώνει την αίσθηση βάρους στα κάτω άκρα και την επιβάρυνση του κυκλοφορικού.

Παχυσαρκία: Αν και γενικά με την κολύμβηση καίγεται μικρότερος αριθμός θερμίδων ανά λεπτό σε σύγκριση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες, η θάλασσα επιτρέπει στο παχύσαρκο άτομο να νιώθει πιο «ελαφρύ» και το διευκολύνει να γυμναστεί με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, μικρότερη καταπόνηση και χωρίς να ανεβαίνει υπερβολικά η σωματική του θερμοκρασία. Στο ρηχό νερό το σωματικό βάρος «μειώνεται» έως 25%, ενώ στα πιο βαθιά μέχρι και 50% κατά μέσο όρο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Ιούλιος 2016.