Ξέρεις ποια είναι η σωστή τεχνική στο τζόκινγκ;

17.10.2016
Μάθε πώς πρέπει να κάνεις τζόκινγκ ώστε να περιορίσεις τον κίνδυνο καταπόνησης των αρθρώσεων και φυσικά να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η σωστή τεχνική δεν θέλει κόπο παρά μόνο τρόπο!

Κεφάλι και βλέμμα: Διατηρείτε το κεφάλι χαλαρό στην όρθια θέση, αποφύγετε τη στροφή και την κάμψη του. Κοιτάτε εναλλάξ στα 2-3 μέτρα μπροστά σας αλλά και μακριά στον ορίζοντα.

Κορμός και ώμοι: Κρατάτε τον κορμό όρθιο και ευθυτενή, με το θώρακα ψηλά και τους ώμους χαλαρούς. Διατηρείτε τη σπονδυλική στήλη «ίσια», μην υπερεκτείνετε τη μέση, μη σκύβετε και μην καμπουριάζετε.

Χέρια: Οι αγκώνες λυγισμένοι σε γωνία περίπου 90 μοιρών, οι πήχεις σχεδόν παράλληλοι με το έδαφος και τα δάχτυλα των χεριών σε θέση χαλαρής γροθιάς, όχι σφιγμένα υπερβολικά, σαν να κρατάτε κάτι εύθραυστο μέσα στις παλάμες σας που δεν θέλετε να σπάσει.

Κίνηση χεριών: Κινείτε τα χέρια μαλακά και ρυθμικά μπρος-πίσω, παράλληλα με τη διεύθυνση της κίνησης, μην τα φέρνετε μπροστά από το στήθος. Όταν τα νιώθετε σφιγμένα, τα αφήνετε να «κρεμάσουν» προς τα κάτω για λίγο.

Διασκελισμός: Τα πόδια μετακινιούνται χαλαρά, με μικρή ανύψωση των γονάτων, χωρίς μεγάλους βηματισμούς ή λοξές κινήσεις. Το μήκος του διασκελισμού παραμένει σχετικά μικρό και σχεδόν σταθερό. Όταν θέλετε να κινηθείτε πιο γρήγορα ή πιο αργά, αυξάνετε ή μειώνετε αντίστοιχα τη συχνότητα των διασκελισμών σας.

Κίνηση και προσγείωση πελμάτων: Τα πέλματα κινούνται με κατεύθυνση μπροστά και προσγειώνονται ακριβώς κάτω από τα ισχία (γοφοί). Μη σηκώνετε τα πόδια ψηλά αλλά και μην τα σέρνετε. Η προσγείωση στο έδαφος γίνεται πρώτα στο μαλακό, εμπρόσθιο μέρος της πατούσας, όσο το δυνατόν πιο απαλά και με λιγότερο θόρυβο. Αποφύγετε να πατάτε πρώτα με τη φτέρνα ή, αντίθετα, με τα ακροδάχτυλα.

Ρυθμός: Κάνετε τζόκινγκ ήπια, αρμονικά και απολαμβάνοντας τη διαδρομή, με ρυθμό λίγο υψηλότερο από το σχετικά γρήγορο περπάτημά σας, τέτοιον που να σας επιτρέπει άνετη εκγύμναση για αρκετό χρόνο, χωρίς ιδιαίτερη καταβολή προσπάθειας.

Συμβουλή ασφαλείας: Ζητήστε από ένα φίλο/-η να σας βιντεοσκοπήσει την ώρα που κάνετε τζόκινγκ, με σκοπό να εντοπίσετε και κατόπιν να διορθώσετε τυχόν τεχνικά λάθη.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 161

Update: Οκτώβριος 2016