Neuro- fitness! Η γυμναστική για μυαλό ξυράφι

14.11.2016
Μπορεί η εκγύμναση του σώματος να βελτιώσει και τις νοητικές λειτουργίες; Ναι, μπορεί! Με ασκήσεις neuro-fitness που γυμνάζουν και τα δύο μαζί…

Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αναδείξει τη θετική σχέση ανάμεσα στο υγιές σώμα και στον υγιή νου: γυναίκες και άντρες που φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση το σώμα τους διατηρούν σε καλύτερη κατάσταση και τις νοητικές τους ικανότητες συγκριτικά με τα συνομήλικά τους άτομα που το παραμελούν. Μια υγιής και ταυτόχρονα γυμνασμένη καρδιά π.χ. τροφοδοτεί πιο αποτελεσματικά τον εγκέφαλο με το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Παρότι όμως υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ σωματικής και πνευματικής υγείας, δεν είναι αναγκαίο να έχετε φυσική κατάσταση μαραθωνοδρόμου ή σώμα αθλήτριας, ούτε βέβαια να κάνετε πολλές ώρες γυμναστικής για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις της. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να γυμνάζεστε προγραμματισμένα 30-60 λεπτά καθημερινά με οτιδήποτε σας αρέσει περισσότερο και σας βολεύει πιο πολύ.

Καθαρά πνευματικές ασκήσεις

Η «γυμναστική» του μυαλού με ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών σε κάθε ηλικία. Επίλυση σταυρολέξων, γρίφων και αριθμητικών προβλημάτων, σπαζοκεφαλιές, τεστ απομνημόνευσης και γνώσεων, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανταλλαγή ιδεών, γράψιμο, διάβασμα, εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικών οργάνων, νέων γνωστικών αντικειμένων και γενικότερα η διά βίου μάθηση είναι μερικές από τις νοητικές ασκήσεις που μας προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να «γυμνάζουμε» αποτελεσματικά το μυαλό μας.

Άσκηση σώματος και πνεύματος μαζί

Προγράμματα γυμναστικής, αθλήματα και κινητικές δραστηριότητες που η δομή τους δημιουργεί συνδυαστικά σωματικά και νοητικά ερεθίσματα αναγκάζουν τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις, βελτιώνοντας την πλαστικότητα και τις ικανότητές του, φτιάχνοντας νέες συνάψεις αλλά και επιστρατεύοντας περισσότερες εφεδρείες. Μέσω της συνέργειας σώματος και πνεύματος, με συνδετικό κρίκο τη νευροβική, επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη εκγύμναση αμφοτέρων ταυτόχρονα και μάλιστα σε υψηλότερο βαθμό απ' ό,τι εάν φροντίζαμε για το καθένα μόνο του.

Τι είναι η νευροβική;

Με τον όρο αυτό, δημιούργημα του νευροβιολόγου Lawrence C. Katz, περιγράφεται μια σειρά νοητικών ασκήσεων και τεχνικών που αξιοποιούν διάφορα ερεθίσματα της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής, για να δραστηριοποιήσουν με ποικίλους τρόπους τον εγκέφαλο και να τον διατηρήσουν σε φόρμα – κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει η αεροβική για να διατηρήσει σε φόρμα το σώμα. Αντίθετα όμως με άλλα είδη ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης η νευροβική δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις λιγότερο ανεπτυγμένες δομές, περιοχές, λειτουργίες και ικανότητες του εγκεφάλου, ιδίως δε σε όσες ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας έχουν υποβαθμίσει ή δεν ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως αυτές που συνδέονται με την επιστράτευση των αισθήσεων, τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δημιουργική φαντασία.

Mείνε συντονισμένη για να διαβάσεις τις ασκήσεις νευροβικής για μυαλό ξυράφι.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173
Update: Νοέμβριος 2016