Πιλάτες για ευεξία και αναζωογόνηση! Πρέπει να το δοκιμάσεις!

25.11.2016
Πόσα γνωρίζεις για το πιλάτες; Σου αρέσει η άσκηση και αναζητάς ασκήσεις που μπορούν να χαρίσουν ευεξία, αναζωογόνηση αλλά και ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων; Τότε η μέθοδος Pilates είναι για σένα!

Το ακούμε όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό καθότι έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς -ανάμεσά τους και πολλούς σταρ- που ορκίζονται στα πολλαπλά οφέλη του για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτήν την τόσο δημοφιλή μέθοδο σωματικής άσκησης και να λύσουμε τις απορίες μας συζητώντας με την κ. Νικόλ Κούτση, δασκάλα πιλάτες.

Τι είναι το πιλάτες;

Η μέθοδος πιλάτες δημιουργήθηκε γύρω στα 1920 ως ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τα μυοσκελετικά του προβλήματα και εξελίχθηκε σαν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ευεργετική μέθοδο σωματικής άσκησης που προσφέρει μοναδική ευεξία και αναζωογόνηση. Η μέθοδος περιλαμβάνει ένα σύνολο με περισσότερες από 500 ασκήσεις οι οποίες σκοπό έχουν να προσφέρουν καλύτερη στάση σώματος, ενδυνάμωση, ελαστικότητα και σταθερότητα. Οι ασκήσεις εκτελούνται σε ειδικό εξοπλισμό άλλα και στο πάτωμα-στρώμα (matwork).

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της μεθόδου Joseph Hubertus Pilates: «Σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και στα 30 έχεις καινούργιο σώμα». Φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται! Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα. Η μέθοδος πιλάτες στηρίζεται στην ενδυνάμωση του λεγόμενου «Powerhouse», το οποίο συμπεριλαμβάνει την ζώνη των κοιλιακών μυών, της μέσης, των γοφών και των ωμοπλατών, τα οποία μεταξύ τους δημιουργούν ένα δυνατό κεντράρισμα του σώματος ώστε να κινούμαστε με έλεγχο και ασφάλεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σώματος λεπτότερου και συνάμα πιο δυνατού και σταθερού. Το πιλάτες επίσης, βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση τραυματισμών και προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, ανακουφίζει από πόνους στον αυχένα, στη μέση και στις αρθρώσεις και βοηθά στη μείωση του άγχους.

Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας;

Όριο ηλικίας στη μέθοδο δεν υπάρχει, όμως απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες και όχι σε παιδιά, εκτός κι αν υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάρτιση δηλαδή εάν έχουμε να κάνουμε με χορευτή ή ακροβάτη από 16 ετών και άνω. Εδώ θα ήθελα να πω ότι διάφοροι ισχυρίζονται ότι διδάσκουν μαθήματα πιλάτες σε παιδιά ωστόσο στην πραγματικότητα "βαφτίζουν" ως πιλάτες τα μαθήματα προπαρασκευαστικού μπαλέτου και μουσικοκινητικής αγωγής. Οποιοσδήποτε ενήλικας όμως με διάθεση για δράση μπορεί να ωφεληθεί από τη συγκεκριμένη μέθοδο άσχετα από την ηλικία, τη φυσική ή τη σωματική του κατάσταση. Επίσης είναι εξαιρετικό και για άντρες παρότι δεν το συνηθίζουν ή θεωρούν ότι είναι... αυστηρά για γυναίκες.

Να προτιμήσω πιλάτες με όργανα ή απλό;

Το πιλάτες είναι συνδυασμός ασκήσεων εδάφους (Matwork) και εξοπλισμού (Equipment), ο ένας πυλώνας συμπληρώνει τον άλλο! Ειδικότερα βέβαια για τον εξοπλισμό καλό είναι να τονισθεί ότι λειτουργεί εξαιρετικά βοηθητικά για τον ασκούμενο. Τα μικρότερα εξαρτήματα του Pilates Mat -τα οποία προστέθηκαν μεταγενέστερα στη μέθοδο και όχι από τον ίδιο το δημιουργό της- όπως τα λάστιχα, τα κυκλάκια, οι μικρές και οι μεγάλες μπάλες προσφέρουν ποικιλία στις ασκήσεις και επικεντρώνονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος, ενώ με τα μηχανήματα επιτυγχάνονται πιο γρήγορα αποτελέσματα. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ασκήσεων τόσο στο στρώμα όσο και στα μηχανήματα.

Είναι ασφαλές; Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν παλαιότεροι τραυματισμοί ή μυοσκελετικά προβλήματα;

Είναι μια μέθοδος απόλυτα ασφαλής ακόμη και για ανθρώπους που σε γενικές γραμμές μπορεί να έχουν μικροευαισθησίες (π.χ. σε μέση, γόνατα κ.λπ.) χωρίς όμως να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή, όμως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και συμπληρωματικά με τις παραπάνω ειδικότητες. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έντονη ευαισθησία ή τραυματισμός εξυπακούεται ότι απαιτείται η συγκατάθεση του γιατρού πριν την έναρξη της μεθόδου. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποια πιλάτες εκτός και αν είχε ήδη ξεκινήσει τη μέθοδο πριν από την εγκυμοσύνη. Μετά την εγκυμοσύνη όμως αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης καθώς βοηθά το σώμα να επανέλθει γρήγορα! Επειδή τα μαθήματα γίνονται ατομικά ή σε μικρές ομάδες το πολύ 5 ατόμων ο δάσκαλος εξατομικεύει το πρόγραμμα, επιτηρεί συνεχώς τον ασκούμενο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και όποτε χρειάζεται επεμβαίνει προκειμένου να προβεί σε διορθώσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Τι να προσέξω πριν επιλέξω εκπαιδευτή πιλάτες;

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή είναι η εκπαίδευση του δασκάλου. Η προϋπηρεσία του στο χώρο της κίνησης δεν τον καθιστά και ασφαλή επιλογή για την συγκεκριμένη μέθοδο η οποία απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση. Καλό είναι λοιπόν πριν πάρετε την απόφαση να ρωτήσετε ξεκάθαρα τον εκπαιδευτή τι σπουδές έχει ακολουθήσει αναμένοντας συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον τόπο, τον τρόπο και τη διάρκεια εκπαίδευσης του. Καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο στούντιο πιλάτες και να αποφύγετε τα μεγάλα γυμναστήρια. Εάν τυχόν χρειαστεί να υπογράψετε συμβόλαιο πριν την έναρξη των μαθημάτων διαβάστε το προσεκτικά μήπως τυχόν αναγράφεται ότι το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη μέθοδο πιλάτες και όχι ότι πρόκειται για πρόγραμμα πιλάτες. Επίσης, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το πως νιώθει ο ίδιος ο ασκούμενος μετά από το μάθημα και βεβαίως αν παρατηρήσει κάποια θετική αλλαγή στο σώμα του.

* Η Νικόλ Κούτση είναι δασκάλα πιλάτες και ιδιοκτήτρια του «Studio Pilates The Art Of Control» (www.pilates-studio.gr)