Σούπερ απόδοση με P.N.F. Stretching

02.12.2016
Μάθε για τις «προχωρημένες» διατάσεις P.N.F. και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που σου δίνουν για να πετύχεις μια πιο αποδοτική προπόνηση.

Οι διατάσεις P.N.F. (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) χρησιμοποιούνται τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς, π.χ. αποκατάσταση τραυματισμών, σταθεροποίηση των αρθρώσεων, μυϊκή ισορροπία, όσο και για τη βελτίωση παραμέτρων της φυσικής κατάστασης.

Πρόκειται για ειδική κατηγορία «προχωρημένων» διατάσεων, με πολλές εξειδικευμένες τεχνικές εκτέλεσης, κάποιες απαιτούν και τη χρήση εξοπλισμού που συνδυάζουν κατά περίπτωση ισομετρικές, δυναμικές και ρυθμικές συστολές των μυών με στατικά τεντώματα, ενεργητικά ή παθητικά.

Στην πιο απλή τους μορφή, συσπάτε πρώτα ισομετρικά μια μυϊκή ομάδα, στη συνέχεια τη χαλαρώνετε και τέλος την τεντώνετε. Η εφαρμογή ορισμένων τεχνικών προϋποθέτει την παροχή βοήθειας από φυσιοθεραπευτή, γυμναστή ή έμπειρο συνασκούμενο.

Έρευνες δείχνουν: Αντίθετα με τις στατικές διατάσεις που είναι πιο αποδοτικές όταν γίνονται στο τέλος της προπόνησης, οι P.N.F. είναι αποτελεσματικότερες όταν εκτελούνται αμέσως μετά την προθέρμανση ή ενδιαμέσως άλλων ασκήσεων γυμναστικής.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 174
Update: Δεκέμβριος 2016