"Καλά" και "κακά" λιπαρά
"Κακά" λιπαρά είναι εκείνα που περιέχονται στο βούτυρο, τη μαργαρίνη και το κρέας, ενώ "καλά" τα μονοακόρεστα που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, ωφέλιμα είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στα ψάρια.
Τα λιπαρά είναι απαραίτητα
Αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ τα μόρια του λίπους καθυστερούν την πέψη, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στην απορρόφηση και την εκμετάλλευση των λιποδιαλυτών βιταμινών από τον οργανισμό. Ακόμη, βοηθούν στην ανάπτυξη και ασβεστοποίηση του σκελετού.
Τα είδη των λιπαρών
Διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: τα κορεσμένα και τα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα. Τα κορεσμένα μένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, τα μονοακόρεστα υγρά, αλλά όταν ψύχονται στερεοποιούνται, και τα πολυακόρεστα παραμένουν υγρά. Ακόμη, υπάρχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα trans λιπαρά, τα οποία παράγονται από μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν υποστεί χημική διεργασία.
Κεκορεσμένα Λιπαρά |
Λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα |
Μονοακόρεστα Λιπαρά |
Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί |
Πολυακόρεστα Λιπαρά |
Φυτικά λίπη, κουκουνάρια, ηλιόσποροι |
Ωμέγα-3 Λιπαρά |
Λιπαρά ψάρια, πράσινα λαχανικά, σόγια |
Trans Λιπαρά |
Μαργαρίνη, μπισκότα και γενικά τυποποιημένα προϊόντα |