Η μακροζωία κερδίζεται στο δρόμο

27.03.2008
Ακόμα και αν δεν έχετε καλή σχέση με τη γυμναστική και τα σπορ, περπατήστε! Είναι η καλύτερη άσκησηκαι δεν απαιτεί κανενός είδους εξοπλισμό, εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα και άλλες δύο ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο μπορούν να γυρίσουν

Αφήστε το ΑΜΑΞΙ στο σπίτι
Όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ζωηρό βάδισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσουμε λίγη... γυμναστική στη ζωή μας. Ακόμα λοιπόν και αν δεν είμαστε αθλητικοί τύποι, έστω και 10 λεπτών την ημέρα περπάτημα με βάδισμα άσκησης, βοηθούν όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Όπως τόνισαν άλλωστε οι ειδικοί και στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας: «Πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στο σπίτι και, αν έχουμε χρόνο, να προσθέτουμε και μερικές ανηφοριές στο καθημερινό περπάτημα. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να κρατηθούμε σε φόρμα, να διατηρήσουμε γερή την καρδιά μας, να τονώσουμε το μυϊκό μας σύστημα, αλλά και τη μνήμη μας, να αποβάλουμε το άγχος μας, να ενισχύσουμε την καλή μας διάθεση...» Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες έρευνες για τα οφέλη του βαδίσματος.

Εξασφαλίζει μακροζωία
Το καθημερινό βάδισμα εξασφαλίζει μακροζωία. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα και άλλες δύο ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο μπορούν να γυρίσουν πίσω 6-8 χρόνια το βιολογικό μας ρολόι. Όπως επίσης επισημαίνει ο Μάρτιν Ρόουν, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας βάδην των ΗΠΑ: «Μισή ώρα καθημερινής ήπιας άσκησης, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν κατά 50%». Τι είναι η ήπια άσκηση; Περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, χορός και ακόμα δραστηριότητες όπως μπόουλινγκ, γκολφ ή και καθημερινές οικιακές δουλειές.

Μειώνουμε την «κακή» χοληστερίνη και αυξάνουμε την «καλή»
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που περπατούν συστηματικά (3-4 φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά), έχουν αυξημένα κατά 10-20% τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κάνουν καθιστική ζωή. Το γρήγορο επίσης περπάτημα επί 45 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη σημαντική μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), επεσήμαναν οι ειδικοί στο 7ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.

Καίμε πιο εύκολα θερμίδες
Γενικά, η καθημερινή κίνηση και το περπάτημα βοηθούν τον μεταβολισμό, καθώς και το σώμα να διατηρηθεί σταθερό στα κιλά του. Επιπλέον το περπάτημα με βάδισμα άσκησης, σε συνδυασμό με δίαιτα, βοηθά στη μείωση του συσσωρευμένου λίπους αν ήδη υπάρχει στα ευάλωτα σημεία του σώματος, καθώς είναι και ο ιδανικότερος, πιο ξεκούραστος και εύκολος τρόπος, να χαθούν κιλά... «Γι αυτό παρκάρετε το αυτοκίνητο μακρύτερα από τον προορισμό σας, χρησιμοποιήστε τις σκάλες και πηγαίνετε στο διπλανό γραφείο να μιλήσετε με τους συναδέλφους αντί να παίρνετε τηλέφωνο ή να στέλνετε e-mail», συμβουλεύει η Bonnie Jortberg, διευθύντρια του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Οι κινήσεις αυτές δραστηριοποιούν όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ «καίνε» τις περιττές θερμίδες, που σε αντίθετη περίπτωση συσσωρεύονται με μορφή λίπους στο σώμα.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ...

  • To γρήγορο βάδισμα (για 20-30 λεπτά την ημέρα) βοηθά τους μεν καρδιοπαθείς να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους και τους υγιείς να ρυθμίσουν την πίεσή τους, να ελαχιστοποιήσουν την εκδήλωση οστεοπόρωσης, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία τους και ακόμη να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικών νοσημάτων.
  • Αρχίζοντας από 10 λεπτά συστηματικού βαδίσματος 3-5 φορές την εβδομάδα και αυξάνοντας προοδευτικά τη διάρκεια μέχρι 30-40 λεπτά, θα ανανεωθείτε, θα ξεκουραστείτε και θα ξεχάσετε, έστω για λίγο, τα διάφορα καθημερινά προβλήματα.

Αποκτούμε κοφτερό μυαλό

Ερευνητές από το ίδρυμα Μπέκαμ στο Ιλινόις διαπίστωσαν ότι οι αερόβιες ασκήσεις και κυρίως το γρήγορο βάδισμα (για 30 λεπτά την ημέρα), εκτός των ευεργετικών αποτελεσμάτων στο καρδιαγγειακό και μυϊκό σύστημα, βελτιώνουν τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση. Οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι το στρέσινγκ (διατάσεις) και οι ασκήσεις για δύναμη δεν ωφελούν ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Διώχνουμε την κατάθλιψη
Το περπάτημα, όπως και το τζόκινγκ (ήπιο τρέξιμο στον δρόμο), είναι χρήσιμα «εργαλεία» στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής κατάθλιψης, λένε επίσης οι ερευνητές του ιδρύματος Μπέκαμ στο Ιλινόις, μελετώντας άτομα με ήπια αλλά και πιο βαριάς μορφής κατάθλιψη. Κυρίως γιατί η άσκηση αυξάνει την ενεργητικότητα, αφού υποχρεώνει τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον σωματικό και ψυχικό πόνο και προκαλούν ευφορία. Όμως, ακόμα και μια σύντομη καθημερινή βόλτα μπορεί να ωφελήσει, καταλήγουν. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες που συνήθιζαν να κάνουν κάθε μέρα έναν περίπατο για 15-20 λεπτά, σταδιακά παρουσίαζαν βελτιωμένη ψυχική διάθεση, ενώ η σύντομη αυτή βόλτα είχε επίσης θετική επίδραση στη μνήμη και την πνευματική τους συγκέντρωση.

Κάνει καλό στις σχέσεις
Καβγαδίζετε με τον σύντροφό σας συχνά και πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερη αιτία; Ξεχάστε τις διαφορές ή τις ψυχαναλύσεις και καθιερώστε ένα καθημερινό περίπατο πιασμένοι χέρι χέρι. Ως εκ θαύματος, θα διαπιστώσετε ότι η σχέση σας βελτιώνεται θεαματικά. Ο λόγος, σύμφωνα με την ψυχολόγο - συγγραφέα Πατρίτσια Λαβ, είναι ότι: το βάδισμα συχνά υποχρεώνει τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες, δηλαδή ουσίες που παράγει ο οργανισμός για να μειώσει τον σωματικό και ψυχικό πόνο και να προκαλέσει ευφορία. Οταν λοιπόν περπατάτε με τον σύντροφό σας, οι ενδορφίνες που παράγονται από κοινού βοηθούν στην απομάκρυνση του θυμού, της οργής ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούν τις ψυχικές εντάσεις.

1,5 ΧΛΜ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Αν είστε εξοικειωμένοι με το περπάτημα, αρκούν μόνο 15 λεπτά για να διανύσετε 1,5 χιλιόμετρο. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα χιλιόμετρα σε αυτό το χρονικό διάστημα κρατώντας σταθερό ρυθμό, τότε ο Αμερικανός προπονητής Μάρτιν Ρόουν σας προτείνει:

  • Χωρίστε την απόσταση στα τέσσερα (μετρήστε την απόσταση είτε με το αυτοκίνητο είτε βαδίστε σε δρόμο ή γήπεδο, που οι αποστάσεις είναι μετρημένες).
  • Περπατήστε γρήγορα στο πρώτο τέταρτο της απόστασης, επιστρέψτε στον κανονικό σας ρυθμό στο δεύτερο τέταρτο, επιταχύνετε στο τρίτο τέταρτο και χαλαρώστε το βήμα σας στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε το «Walking», το πρώτο περιοδικό με αντικείμενο το βάδισμα, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε οδηγίες ενθαρρύνοντας τους πολίτες να εντάξουν στη ζωή τους ένα μισάωρο μέτριας φυσικής δραστηριότητας, όπως το ζωηρό βάδισμα, τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς:

  • Αν πρόκειται για τζόκινγκ, κάντε ένα πλήρες τσεκ απ, για να επιβεβαιώσετε την κατάσταση της υγείας σας (απαραίτητες εξετάσεις είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι ακτινογραφίες θώρακα, λεκάνης-ισχίων, οσφυϊκής μοίρας, σπονδυλικής στήλης -μέσης- και γονάτων, η κλινική εξέταση από παθολόγο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό και το τεστ κοπώσεως για άτομα άνω των 35 ετών).
  • Αν έχετε ορισμένα κιλά παραπάνω, αξίζει μια προσπάθεια για να τα μειώσετε με δίαιτα και στη συνέχεια να αρχίσετε το τρέξιμο.
  • Φροντίστε να δυναμώσετε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς σας, ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη σταθερότητα στο βάδισμα.
  • Αρχίστε με βάδην και αυξήστε προοδευτικά ταχύτητα και διάρκεια.
  • Σε καμία περίπτωση μη βιάζεστε. Μη διστάζετε, επίσης, να κάνετε διάλειμμα κάθε φορά που το χρειάζεστε ή να μετατρέπετε το τζόκινγκ σε απλό βάδισμα.
  • Να φοράτε αθλητικά παπούτσια.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ