Χορέψτε χορό της κοιλιάς

15.04.2008
Ο χορός της κοιλιάς δεν είναι μόνο ανατολίτικος. Δεν είναι μόνο αισθησιακός. Είναι και θεραπευτικός. Κι αν δεν το πιστεύετε, χορέψτε τον για να το διαπιστώσετε. Κορμιά φιδίσια, καμωμένα σαν εξωτικά... Όχι ακριβώς. Στο χορό της κοιλιάς τα κορμιά δεν χρειάζεται να είναι καλοκαμωμένα, λεπτεπίλεπτα, αγαλματένια. Μπορεί να διαθέτουν

Από τη ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ

Ο χορός της κοιλιάς δεν είναι μόνο ανατολίτικος. Δεν είναι μόνο αισθησιακός. Είναι και θεραπευτικός. Κι αν δεν το πιστεύετε, χορέψτε τον για να το διαπιστώσετε. Κορμιά φιδίσια, καμωμένα σαν εξωτικά... Όχι ακριβώς. Στο χορό της κοιλιάς τα κορμιά δεν χρειάζεται να είναι καλοκαμωμένα, λεπτεπίλεπτα, αγαλματένια. Μπορεί να διαθέτουν παραπανίσια κιλά και να μην είναι πλέον νεανικά. Κινούνται όμως φιδίσια, αφού με τη συνεχή άσκηση αποκτούν ευλυγισία και... αυτοθεραπεύονται.

Όπως μας εξηγεί η κ. Ντιάνα Ρέα, που διδάσκει το συγκεκριμένο χορό στη χώρα μας από το 1977, πολλοί αρχαίοι λαοί (από τη Νέα Ζηλανδία και τη Χαβάη έως τις αραβικές χώρες και την Τουρκία) τον χρησιμοποιούσαν για την επίκληση γονιμότητας αλλά και ως τελετουργικό για την επίκληση θεών και πνευμάτων προκειμένου να διώξουν το κακό και την αρρώστια. Μιμούμενοι κινήσεις της κοιλιάς κατά τη διάρκεια του τοκετού, πίστευαν επίσης πως προστατεύουν τη γυναίκα που γεννούσε από τα κακά πνεύματα. «Είναι ένας προαιώνιος χορός, που αντλεί έμπνευση, εκφραστικά μέσα και θετική ενέργεια από τις αρχέγονες ρίζες της μητριαρχίας», μας λέει η κ. Ρέα.

Τσιφτετέλι; Καμία σχέση
Ο χορός της κοιλιάς δεν έχει καμία σχέση με το τσιφτετέλι, διευκρινίζει η κ. Ρέα. Στο τσιφτετέλι κινούνται μόνο οι μύες της κοιλιάς, ενώ στο χορό της κοιλιάς συμμετέχει όλο το σώμα, διαγράφοντας μια ελικοειδή κίνηση που θυμίζει τη μορφή του DNA. «Αυτό είναι το παράξενο αλλά και ταυτόχρονα το αξιοθαύμαστο: καίτοι οι αρχαίοι λαοί που το χόρευαν δεν γνώριζαν τα μυστικά του DNA, το αναπαριστούσαν στο χορό τους».

Το λίκνισμα ξυπνά την κουνταλίνι
Στο χορό της κοιλιάς το σώμα κινείται από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, σαν ένα κύμα σε συνεχή ροή. Το πάνω μέρος κινείται ανεξάρτητα από το κάτω, ενώ και όλα τα μέλη χέρια, πόδια, κεφάλι, λεκάνη, κορμός μοιάζουν να κινούνται αυτόνομα. Ένας συνδυασμός αντιθετικών κινήσεων, που μ ένα σχεδόν μαγικό τρόπο καταφέρνει να δημιουργεί αρμονία και ισορροπία. Αυτό, κατά την κ. Ρέα, είναι το γιν και το γιανγκ της σωματικής έκφρασης. «Αυτή η κυκλική κίνηση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση και τροφοδοτείται από τη συμπαντική ενέργεια. Επιπλέον, θυμίζει την κίνηση του φιδιού, ζώου ιερού για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και σύμβολο γονιμότητας, που συνδέεται με την ενέργεια της σπονδυλικής στήλης, την κουνταλίνι. Η κουνταλίνι, ενέργεια της συνειδητότητας, συμβολίζεται με ένα φίδι κουλουριασμένο στο τσάκρα που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όπως πίστευαν πολλοί ανατολίτικοι λαοί, όταν η κουνταλίνι αφυπνίζεται, πλημμυρίζει το σώμα, ανοίγοντας τα τσάκρα τα ενεργειακά κέντρα και οδηγώντας τον άνθρωπο στη φώτιση αλλά και την αυτοθεραπεία».

Ένας παρεξηγημένος χορός
Γενικά, ο χορός της κοιλιάς είναι ένας παρεξηγημένος χορός. «Σαφώς είναι ένα τελετουργικό μίμησης της σεξουαλικής πράξης και πολλοί άντρες και γυναίκες θέλουν να τον βλέπουν σαν έναν καθαρά σεξουαλικό χορό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας χορός που τον φέρνει η φύση. Περιλαμβάνει τον κύκλο, που κατά τους αρχαίους Έλληνες ήταν το τέλειο σχήμα, και το κύμα. Μιμούμαστε τη φόρμα που βλέπουμε στη φύση και παίρνουμε την ενέργειά της. Ο χορός αυτός ρέει σαν το ρεύμα της γης», υποστηρίζει η κ. Ρέα. «Και είναι ένας χορός που έχει περάσει πολλά. Προήλθε από το μητριαρχισμό, απαγορεύτηκε από τον πατριαρχισμό, αλλά επανήλθε μ ένα μυστηριακό τρόπο, γιατί απλώς μιμείται τη φύση, και τη φύση δεν μπορείς να την αγνοείς».

Αναζητώντας τη θηλυκότητα
«Οι μαλακές κυματοειδείς κινήσεις του χορού της κοιλιάς ταιριάζουν περισσότερο στις γυναίκες. «Στις unisex κοινωνίες μας, η γυναίκα αναζητά έναν τρόπο να έρθει πάλι σε επαφή με τη θηλυκότητά της, κι αυτός ο χορός τη βοηθά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άντρες μυούνται σ' αυτό το είδος. Τολμούν κυρίως επαγγελματίες, που θέλουν να βελτιώσουν την κίνησή τους. Κατά τη γνώμη μου, ο χορός της κοιλιάς είναι για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικού βάρους. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ενεργειακός χορός, αλλά και ως παραδοσιακός».

Με λάγνες κινήσεις
Για εσάς που πιστεύετε στη συμπαντική ενέργεια, στα τσάκρα και την κουνταλίνι, ο χορός της κοιλιάς προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεμπλοκάρετε τα ενεργειακά σας κέντρα, να αφυπνίσετε την κουνταλίνι σας και με απόλυτη πίστη να αυτοθεραπευτείτε, χαρίζοντας στον εαυτό σας καλή υγεία και μακροζωία.

«Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα κανάλια ενέργειας, όλοι έχουμε τη δυνατότητα αυτοθεραπείας. Όμως οι σύγχρονες κοινωνίες μάς έχουν μάθει να μισούμε τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πίστη στις εσωτερικές μας δυνάμεις και κατ επέκταση στην αυτοθεραπεία», τονίζει η κ. Ρέα.

Για εσάς που βλέπετε τα πράγματα με πιο τετράγωνη λογική, ο χορός της κοιλιάς αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια πολύ ενδιαφέρουσα σωματική άσκηση, που τονώνει το σώμα, προσφέρει ευλυγισία, απαλύνει τους πόνους και τις εντάσεις κυρίως στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς καθώς και τις γυναικολογικές διαταραχές. Βελτιώνει τις λειτουργίες των εντέρων και των γεννητικών οργάνων, κάνει μασάζ στα εσωτερικά όργανα και βοηθά τις γυναίκες να έχουν πιο εύκολο τοκετό. Διορθώνει τη λανθασμένη στάση του σώματος και είναι ένας καλός τρόπος ψυχικής εκτόνωσης. n