7 τεχνικές για να χαλαρώσεις & να μείνεις ψύχραιμη

01.07.2015
Οι τεχνικές χαλάρωσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κι αναγκαίες τις ημέρες που διανύουμε με το στρες να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Να ψηφίσεις ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Θα βγούμε από το ευρώ ή θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη; Θα χαθούν οι καταθέσεις σου; Θα διογκωθεί το δάνειό σου; Θα ζήσουμε την απόλυτη ανέχεια; Να πεις το ναι στη μια ή την άλλη αξιοπρέπεια;

Τις απαντήσεις δε θα στις δώσουμε εμείς διότι αυτός δεν είναι ο ρόλος μας, Σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεσαι η παρούσα κατάσταση δε σε αφήνει αμέτοχη - αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η ενεργή συμμετοχή κρίνεται αναγκαία και σε καμία περίπτωση δε συνιστούμε αποχή από τα πολιτικά δρώμενα, ωστόσο, ψυχραιμία. Αν λοιπόν νιώθεις κι εσύ την ανάγκη να χαλαρώσεις κι αν ο εξορκιστής κι άλλα θρίλερ σου φαίνονταν λάιτ μπροστά σε όσα ζεις σου προτείνουμε μεριοκούς αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνεις.

%PHOTO1%

1. Πάρε βαθιές ανάσες

Από τις πιο δοκιμασμένες τεχνικές που λειτουργούν. Κάθε φορά που αρνητικές σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό σου πάρε βαθιά ανάσα και μέτρα ως το 10. Μόλις αντιληφθείς πως το άγχος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του, λάβε μέτρα πριν γίνει ανεξέλεγκτο. Πάρε βαθιές ανάσες και κάνε σκέψεις θετικές. Ούτως ή άλλως με τον αρνητισμό δεν πετυχαίνεις τίποτα, ούτε σε περιπτώσεις χρεοκοπίας ή νέων μνημονίων. Ψυχραιμία και πάνω απ΄όλα καθαρό μυαλό! Το άγχος είναι κακός σύμβουλος.

%PHOTO1%

2. Αγκάλιασε κάποιον

Έχεις παιδάκι; Δώσε του μια μεγάλη αγκαλιά. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο μπορεί να σε ηρεμήσει η μυρωδιά ενός μωρού και η τρυφερή αγκαλίτσα ενός παιδιού. Κι αν δεν έχεις παιδάκια, υπάρχουν γονείς, αδέλφια, συγγενείς ή ο αγαπημένος σου. Μην υποτιμάς την αγκαλιά, δε μπορείς να φανταστείς τη θεραπευτικής της δράση σε καταστάσεις έντονου στρες.

%PHOTO1%

3. Κάνε μασαζάκι

Θα μου πεις εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ μου λες να κάνω μασάζ; Ναι ακριβώς κι αυτό διότι αξίζει τον κόπο. Στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουμε δεν είναι το μασάζ ή να κλειστείς στη γυάλα αλλά να ηρεμήσεις κι ένα μασαζάκι βοηθά. Γυρνάς από τη δουλειά, ακούς διαπληκτισμούς στο δρόμο με τις δύο πλευρές να λογοφέρνουν έντονα ανταλλάσσοντας κατηγόριες και επιφωνήματα, ανοίγεις τηλεόραση και νιώθεις πως έχουμε μπει σε εμπόλεμη κατάσταση κι όπως είναι φυσικό τα νεύρα και το άγχος αυξάνονται. Κλείσε για λίγο ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, βάλε μουσική και κάνε ένα μασαζάκι στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια σου, να ηρεμήσεις τους μυς, ιδανικά πριν τον ύπνο.

%PHOTO1%

4. Ένα κεράκι φέρνει το φως

Δεν αναφερόμαστε στο εκκλησιαστικό κερί και τις προσευχές - που ομολογουμένους αν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις βοηθά κι η θρησκεία και η πίστη σου να νιώσεις ανακουφισμένη - αλλά στις εναλλακτικές θεραπείες όπως για παράδειγμα η αρωματοθεραπεία. Κεράκια με αιθέρια έλαια γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες είναι σε θέση να καλμάρει και να ηρεμήσει τον εγκέφαλο. Άσε λοιπόν ένα κερί να κάνει τη δουλειά. Λεβάντα, λεμόνι, άνθη πορτοκαλιάς, βανίλια ή μέντα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σου. Για έξτρα χαλάρωση φτιάξε κι ένα χαλαρωτικό ρόφημα για να πιείς υπό το φως των κεριών.

%PHOTO1%

5. Δώσε ένα φιλί στον σύντροφό σου

Αγάπη, μόνο αγάπη: Αυτό είναι το κλειδί και το σύνθημά μας αυτές τις ημέρες. Αντί να παίρνεις μέρος στον διχασμό και τον "εμφύλιο" των social media, με βολές κατά του ενός ή του άλλου, σβήνοντας τους "προδότες" φίλους σου που τόλμησαν να υποστηρίξουν το μεν ή το δε - γιατί ας μην κρυβόμαστε αυτά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες - δώσε ένα γλυκό φιλί στον αγαπημένο σου, νιώσε ερωτευμένη και πλημμύρισε με συναισθήματα αγάπης κι όχι μίσους ή οργής. Το φιλί κι ο έρωτας είναι ένας καλός τρόπος να διώξεις το βαρύ φορτίο από πάνω σου, να απομακρύνεις ή έστω να μετριάσεις την ένταση και να σκεφτείς καθαρά. Όχι πανικός, δε βοήθησε κανέναν. Φιλιά, έρωτας κι αγάπη. Αγάπη, μόνο αγάπη.

%PHOTO1%

6. Μη σταματάς τη ζωή σου & δώσε της ρυθμό

Το capital control σίγουρα σε φοβίζει και ο περιορισμός των χρημάτων που μπορείς να βγάλεις σου προκαλεί ανασφάλεια - και με το δίκιο σου, η χώρα δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο - αλλά δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσεις να ζεις. Βγες έξω, κάνε μια βόλτα, μίλα με φίλους, δώσε ευχές για γιορτές και γενέθλια. Μην αυθυποβάλλεσαι σε σκέψεις καταθλιπτικές. Λίγη μουσική ίσως βοηθήσει να καταπραΰνεις το θυμό σου και το άγχος σου και να χαμογελάσεις.

%PHOTO1%

7. Κάνε τάιμ άουτ

Μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μειώνει το προσδόκιμο ζωής, προκαλεί ρυτίδες, γκριζάρει τα μαλλιά και φέρνει δεινά. Σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, με καταιγισμό ειδήσεων κι εξελίξεων όταν νιώσεις πως φτάνεις στα όριά σου, όταν οι σκέψεις σε καταβάλλουν κάνε τάιμ άουτ.