Γέμισε το σπίτι θετική ενέργεια

12.09.2015
Όταν αισθανόμαστε ότι κάπου η ζωή μας έχει βαλτώσει και χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή, μπορούμε να ξεκινήσουμε από το χώρο μας. Μικρές πινελιές χρώματος μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας και να δούμε ότι τελικά η ζωή... θέλει χρώμα!

Φθινόπωρο, εποχή αλλαγών και ανακαινίσεων. Αν έχεις βαρεθεί τη διακόσμηση του σπιτιού σου, η πιο εύκολη και οικονομική λύση είναι να προσθέσεις πινελιές χρώματος είτε βάφοντας κάποιους τοίχους είτε προσθέτοντας αντικείμενα, μπιμπελό και ριχτάρια που μεταμορφώνουν το χώρο στη στιγμή. Αν μάλιστα ακολουθήσεις και τους κανόνες του feng shui, μπορεί –εκτός από το να κάνεις πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου– να προσελκύσεις την τύχη, την αρμονία και την ισορροπία στη ζωή σου. Η κ. Ευθυμία Α. Μισιρλή, μηχανολόγος-μηχανικός, αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και σύμβουλος feng shui, μας συμβουλεύει...

Ναι, το χρώμα έχει σημασία

Τόσο για τη δυτική όσο και για την ανατολική φιλοσοφία το χρώμα θεωρείται ένα ιδιαίτερα δυναμικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει τη διάθεση και την ευεξία μας θετικά ή και αρνητικά, καθώς υποσυνείδητα μπορεί να μεταβιβάσει μηνύματα μέσω συμβολισμών και συνειρμών με τα στοιχεία της φύσης. Το πράσινο π.χ. θεωρείται το χρώμα της βλάστησης και κατά συνέπεια της φύσης, της ανάπτυξης, της καρποφορίας, της καλής τύχης, των χρημάτων αλλά και της απληστίας. Γι’ αυτό και για το feng shui η επιλογή των χρωμάτων σε ένα χώρο έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Τα χρώματα αντανακλούν τις συχνότητες του φωτός, γεμίζοντας το χώρο με γρήγορες ή αργές συχνότητες, ανάλογα με την απόχρωση. Αυτές οι συχνότητες λοιπόν μπορούν να μεταβάλουν την προσωπική μας ενέργεια», επισημαίνει η κ. Μισιρλή, προσθέτοντας ότι συνδυαστικά με τα χρώματα λειτουργούν και οι προσανατολισμοί του χώρου μας.

Χρώμα όχι μόνο στους τοίχους

«Το πιο βασικό απ’ όλα είναι ο χώρος που ζούμε να μας “αγκαλιάζει”, να μας ηρεμεί και να μας βοηθά με την ενέργειά του να πετύχουμε όλα όσα επιθυμεί η καρδιά μας!». Με βάση αυτή την αρχή λοιπόν, όταν θέλουμε να προσθέσουμε χρώμα σε ένα δωμάτιο, μπορούμε εκτός από το να βάψουμε τους τοίχους, να προσθέσουμε και διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες και φυτά που θα δώσουν την ενέργεια του συγκεκριμένου χρώματος σε όλο το χώρο. Βασική προϋπόθεση; «Το χρώμα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι απολύτως αρεστό και αποδεκτό ενεργειακά από εμάς, αλλιώς καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε».

Πώς θα επιλέξουμε το σωστό χρώμα

«Σύμφωνα με τις αρχές του feng shui, τα σωστά χρώματα ενεργοποιούν τη ροή της ενέργειας στο χώρο θετικά, ενώ τα λάθος χρώματα την εμποδίζουν, μπλοκάροντας και τη δική μας προσωπική ενέργεια. Σε γενικές γραμμές η επιλογή πιο έντονων, φωτεινών αποχρώσεων προσφέρει δραστήρια γιανγκ ενέργεια, ενώ αντίστοιχα οι πιο απαλοί χρωματισμοί δημιουργούν μια πιο ήρεμη γιν ενέργεια». Έτσι λοιπόν ο κάθε χώρος έχει το δικό του χρώμα ανάλογα με τις δραστηριότητές μας. Το έντονο, φωτεινό χρώμα είναι κατάλληλο για να δώσει μια έντονη ροή ενέργειας στο δωμάτιο που απαιτεί δραστηριότητα, όπως π.χ. σαλόνι ή γραφείο, όμως είναι ακατάλληλο αν ο χώρος προορίζεται για ύπνο ή για χαλάρωση και ηρεμία.

Φέρε την αρμονία στο σπίτι

Ας γνωρίσουμε λοιπόν πώς λειτουργούν τα χρώματα σύμφωνα με το feng shui, ας αναλύσουμε τις ιδιότητες και την ενέργεια που μας μεταδίδουν, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και τη διάθεσή μας μέσα στην καθημερινότητά μας.

Κόκκινο

Για τη Δύση: Το χρώμα του πάθους, του έρωτα, του κινδύνου και του θυμού. Χρώμα έντονο, διεγερτικό και τολμηρό, ιδανικό για τους εσωστρεφείς, αφού έτσι θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο γύρω τους.

Για το feng shui: «Αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς στο χώρο και λόγω της έντονης ενέργειάς του συμβολίζει την τύχη. Το κόκκινο, όπως και το μοβ, μας κάνει πιο δημιουργικούς, εκφραστικούς, αυθόρμητους, τολμηρούς και γενναιόδωρους, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στο νότιο τομέα του χώρου μας».

Τι να προσέξουμε: «Η ένταση της ενέργειας αυτού του χρώματος ενδέχεται να μας κάνει πιο νευρικούς, πιο αδιάλλακτους και πιο αγχώδεις. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μη χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε χώρους όπου επιζητούμε ηρεμία και χαλάρωση, π.χ. στην κρεβατοκάμαρα».

Πράσινο

Για τη Δύση: Από την αρχαιότητα ακόμη το πράσινο συνδέεται με τη γονιμότητα και την ανάπτυξη, μάλιστα για τους Ιρλανδούς θεωρείται ότι φέρνει τύχη. Η χρήση του στο σπίτι πιστεύεται ότι φέρνει αρμονία και ισορροπία.

Για το feng shui: Το πράσινο χρώμα φέρνει την ενέργεια της γης και των δέντρων στο χώρο, προσφέροντάς μας ισορροπία, φιλοδοξία, αίσθηση ανάπτυξης και αφθονίας, σταθερότητας και ηρεμίας. Στην πιο ανοιχτή του απόχρωση είναι ιδανικό για τα ανατολικά δωμάτια, ώστε να επιτείνουμε τις εξαιρετικές του ιδιότητες, ενώ για τα νοτιοανατολικά επιλέγουμε τις πιο σκούρες».

Τι να προσέξουμε: «Εξαιτίας των παραπάνω ιδιοτήτων του είναι ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο».

Μπλε

Για τη Δύση: Αγαπημένο χρώμα για τους Δυτικούς. Στις σκούρες του αποχρώσεις εκφράζει την αξιοπρέπεια, την εμπιστοσύνη και το κύρος, ενώ στις απαλές την ηρεμία, τη φιλία και την ειρήνη.

Για το feng shui: «Συμβολίζει το στοιχείο του νερού. Οι σκούρες αποχρώσεις του είναι ιδανικές για τη νοτιοανατολική πλευρά του χώρου μας, καθώς σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζεται απόλυτα το στοιχείο του νερού. Θα μας βοηθήσει να γίνουμε επίμονοι, επικοινωνιακοί, αληθινοί, δημιουργικοί και ευαίσθητοι. Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, όπως π.χ. γαλάζιο ή τιρκουάζ, βοηθούν στην ενίσχυση της ηρεμίας και της χαλάρωσης».

Τι να προσέξουμε: «Καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε σε δωμάτια όπου έχουμε ήδη μεγάλη συγκέντρωση του στοιχείου του νερού, όπως π.χ. στο μπάνιο».

Καφέ

Για τη Δύση: Συνδέεται με τη μάνα Γη. Εκφράζει την αξιοπιστία, την έλλειψη επικριτικότητας και την υπευθυνότητα.

Για το feng shui: «Αναπαριστά το στοιχείο του ξύλου και είναι εξαιρετική επιλογή για δωμάτια που βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά. Μια σκούρα απόχρωση θα μας κάνει πρακτικούς, προσγειωμένους και εστιασμένους στο στόχο μας. Ενώ σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις μάς δίνει την αίσθηση της σταθερότητας και του ρεαλισμού. Ιδανικό για δωμάτια και χώρους όπου απαιτούνται σωστές, άμεσες και πρακτικές κινήσεις, όπως π.χ. σε ένα γραφείο».

Τι να προσέξουμε: «Να μην το χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί τότε θα υπάρχει απότομη μείωση της ροής της ενέργειας στο χώρο μας».

Λευκό

Για τη Δύση: Εκφράζει την αγνότητα και την καθαρότητα, αλλά όταν κυριαρχεί σε υπερβολικό βαθμό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σκληρό και απόμακρο.

Για το feng shui: «Σε όλες τις παραλλαγές του (π.χ. του πάγου, κρεμ της βανίλιας κ.ά.) το λευκό αυξάνει το αίσθημα της οργάνωσης, της αποφασιστικότητας και των “καθαρών” αποφάσεων. Χρησιμοποιώντας καθαρό λευκό χρώμα στα βορειοανατολικά του χώρου μας ευνοούμε την οξυδέρκεια, την ετοιμότητα και τη σωστή κρίση των καταστάσεων. Ενώ εάν επιλέξουμε πιο “ζεστές” αποχρώσεις του, όπως το κρεμ και την ώχρα για τη βορειοδυτική πλευρά, θα εντείνουμε την αίσθηση της υπευθυνότητας, του ελέγχου και της αξιοπρέπειας».

Τι να προσέξουμε: «Μπορούμε κάλλιστα να συνδυάσουμε το λευκό με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, έτσι ώστε να έχουμε ισορροπία της ενέργειας τσι».

Πορτοκαλί

Για τη Δύση: Το χρώμα της ενέργειας και της δημιουργικότητας, της ζεστασιάς και της διασκέδασης, που όμως μπορεί να γίνει εύκολα υπερβολικό για το χώρο.

Για το feng shui: «Είναι το χρώμα του “κέντρου”. Συνδέει ενεργειακά όλες τις κατευθύνσεις σε ένα χώρο και δεν έχει συγκεκριμένο “χαρακτήρα”, καθώς αντανακλά τις ενέργειες όλων των κατευθύνσεων. Συνεπώς μας βοηθά να γίνουμε το επίκεντρο των καταστάσεων και της προσοχής και να συνδυάζουμε τις ενέργειες όλων των ανθρώπων που είναι κοντά μας. Ιδανικά το πορτοκαλί χρησιμοποιείται στο κέντρο του χώρου».

Τι να προσέξουμε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην έντασή του, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της προσωπικής μας ενέργειας».

Κίτρινο

Για τη Δύση: Συμβολίζει τον ήλιο, τη ζεστασιά, τη χαρά και την αισιοδοξία. Ιδανικό για φίλους και κοινωνικές συναναστροφές, εντελώς ακατάλληλο όμως για ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Για το feng shui: «Το κίτρινο, όπως και το πορτοκαλί, μπαίνει και αυτό στο κέντρο του χώρου και δίνει χαρά, ζωντάνια, ενέργεια και πνευματικά ερεθίσματα».

Τι να προσέξουμε: «Καλό είναι να το αποφύγουμε εάν είμαστε αγχωμένοι και επιζητούμε ηρεμία και χαλάρωση, γιατί επιτείνει τη ροή της ενέργειας τσι».

Μαύρο

Για τη Δύση: Θεωρείται συνώνυμο της κακοτυχίας και του πένθους, ταυτόχρονα όμως κάνει αυτούς που το φοράνε να φαίνονται κοσμοπολίτες και άτομα με κύρος.

Για το feng shui: «Χρώμα μάλλον “παρεξηγημένο”, αφού συμβολίζει το στοιχείο του νερού και έχει εξαιρετικές ιδιότητες εάν χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Βάζοντας μαύρο, ειδικά στο βορινό κομμάτι ενός χώρου, αποκτούμε ευελιξία, εστιασμό, πνευματικότητα, επαγγελματισμό και ανεξαρτησία. Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο να έχουμε πρωτότυπες, ευφυείς ιδέες και να προσελκύουμε την προσοχή των άλλων, ειδικά σε επαγγελματικά ζητήματα».

Τι να προσέξουμε: «Την έντασή του, καθώς μπορεί να μας οδηγήσει σε απομόνωση και επιφυλακτικότητα».

Τι είναι το feng shui

«Το feng shui είναι κινέζικη τέχνη 5.000 ετών, που αγκαλιάζει όμως πολλές αρχαίες ιδέες και φιλοσοφίες όπως τη δική μας. Κατ’ αντιστοιχία με την ανατολική φιλοσοφία του feng shui οι Έλληνες από την αρχαιότητα ακόμα έχουμε την έννοια του ευ ζην, την ποιότητα, την αρμονία και την ισορροπία στη ζωή μας. Είναι η θετική ενέργεια στο χώρο, στους ανθρώπους γύρω μας, σε εμάς τους ίδιους, είναι η ισορροπία μεταξύ του γιν και του γιανγκ, του θετικού και του αρνητικού. Είναι η τέχνη της εναρμόνισης της ενέργειας στο χώρο μας», μας εξηγεί η κ. Μισιρλή.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Σεπτέμβριος 2015.