7 μαθήματα ζωής που παίρνεις από κάθε δυσκολία

17.09.2015
Δυσκολίες περνάμε όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας, από την απώλεια αγαπημένων προσώπων, την απόλυση από τη δουλειά και τον λανθασμένο οικονομικό προγραμματισμό που μας αφήνει με χρέη, μέχρι κάποιον χωρισμό ή λήξη μιας φιλίας.

Όσο στενάχωρα κι αν είναι όμως όλα τα παραπάνω, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι καταστάσεις αυτές μας αλλάζουν ολοκληρωτικά και μας δίνουν μαθήματα ζωής.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. Χάρισε στον εαυτό σου το δώρο της ευγένειας

Σε κάθε δυσκολία προσπάθησε να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Το να ρίχνεις τις ευθύνες σε εσένα και μόνο δε βοηθά. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου όπως ακριβώς θα έκανες με τους φίλους. Γίνε φίλη του εαυτού σου και φέρσου του με αβρότητα.

2. Σπάσε τον κύκλο της αδικίας και της αγένειας

Όταν κάποιος σου φέρεται με αγένεια ή σε αδικεί αντί να ακολουθείς τη γραμμή «οφθαλμός αντί οφθαλμού» προσπάθησε να συμπεριφερθείς με σύνεση και να ακολουθήσεις τη διπλωματική οδό. Δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής αλλά η αυτοσυγκράτηση σε κάνει πραγματικά πιο δυνατή και ισχυρή.

3. Μάθε από τη ζωή των άλλων

Μπορείς να μάθεις τόσα πολλά από το περιβάλλον σου αρκεί να μάθεις να ακολουθείς τις συμβουλές που θα έδινες εσύ στους άλλους. Βλέπεις μια φίλη ν΄αυτοκαταστρέφεται από εμμονές ή τοξικά συναισθήματα; Βλέπεις το θυμό να έχει αλλάξει άρδην τον άλλοτε καλοκάγαθο κολλητό; Τι συμβουλές θα τους έδινες; Μήπως ακολουθείς το παράδειγμά τους χωρίς να το καταλαβαίνεις κατά το «δάσκλαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Κάνε τα λόγια πράξη και δώσε το σωστό παράδειγμα στον εαυτό σου και τους άλλους.

4. Ποιός είναι το στήριγμά σου;

Μερικές φορές οι δυσκολίες φέρνουν μια πικρή διαπίστωση: ελάχιστοι είναι αυτοί που μας στέκονται αληθινά, που μένουν δίπλα μας στα άσχημα. Είναι λυπηρό να βλέπεις φίλους να εξαφανίζονται και συγγενείς ν΄απομακρύνονται, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια «outsiders», άνθρωποι που δίχως να έχουν την υποχρέωση θα σου σταθούν, θα γίνουν αποκούμπι σου και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις δυσκολίες. Είναι κέρδος να γνωρίζεις ποιοι είναι πραγματικά αυτοί που αξίζει να μείνουν στη ζωή σου παντοτινά.

5. Μη φοβάσαι τα αισθήματά σου

Είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αισθανθεί συναισθήματα οδυνηρά όπως ο θυμός, η πικρία, η λύπη, ακόμη και το θρήνο. Μην αρνείσαι όσα νιώθεις και μην τα καταπιέζεις γιατί στη συνέχεια θα ξεσπάσουν βίαια και διογκωμένα. Επίτρεψε στον εαυτό σου να θυμώσει και να λυπηθεί, είναι μια διαδικασία υγιής κι ένα στάδιο που σου επιτρέπει να προχωρήσεις και ν΄αφήσεις πίσω σου οριστικά το παρελθόν.

Θυμήσου παλαιότερο άρθρο μας: Tips για να μη σε στοιχειώνει το παρελθόν

6. Ο χρόνος γιατρεύει πληγές

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πληγές αγιάτρευτες, ωστόσο, κι αυτές μπορούν ν΄απαλύνουν. Το σημάδι τους θα μείνει εκεί να σου υπενθυμίζει το τραύμα που μπορεί κάποτε να ήταν ανοιχτό, έχει όμως κλείσει κι επουλωθεί. Ο χρόνος είναι γιατρικό αρκεί να τον αφήσεις να σου προσφέρει τη θαλπωρή του.

Το πιο σημαντικό: Διάβασέ το στην επόμενη σελίδα

7. Είσαι πιο δυνατή απ΄όσο πίστευες

Τελευταίο και σημαντικότερο μάθημα: Μετά από μεγάλες δυσκολίες στη ζωή συνειδητοποιείς πως είσαι πολύ πιο δυνατή απ΄όσο πίστευες. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην το καταλαβαίνεις αλλά στην πορεία θα βρεις κρυμμένες αντοχές κι εσωτερική δύναμη που δε φανταζόσουν πως έχεις. Είναι πραγματικά θαυμάσιο να κοιτάς πίσω και να διαπιστώνεις πως δεν είσαι πια ο αδύναμος χαρακτήρας που ήσουν. Η εμπειρία σου έχει δώσει όχι μόνο παρηγοριά αλλά και δύναμη περίσσεια αλλά το κυριότερο σε έχει οπλίσει με ελπίδα, τον κινητήριο μοχλό της ζωής και της εξέλιξης.