Προφυλακτικά: Δες τι κάνεις λάθος!

22.09.2015
Ασφαλές σεξ σημαίνει προφύλαξη! Πόσα όμως γνωρίζεις για τη σωστή χρήση των προφυλακτικών; Ενημερώσου για τα συνήθη λάθη και απόλαυσε τον έρωτα χωρίς απρόοπτα.

Όπως ήδη γνωρίζεις, τα προφυλακτικά μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες κυήσεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Και ενώ θα έπρεπε οι νέοι να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού –που αποτελεί τον πιο «δημοφιλή» τρόπο προφύλαξης, κυρίως για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας που δεν έχουν μόνιμη σχέση– όπως φαίνεται τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν πολλά λάθη. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sexual Health.

Εννέα λάθη που πρέπει να διορθώσεις…

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Στέφανι Σάντερς, από το Ίδρυμα «Μελέτη του Σεξ, του Φύλου & της Αναπαραγωγής Kinsey», του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, αναλύοντας συνολικά 50 μελέτες που είχαν διεξαχθεί (από ομάδες εθελοντών) σε 14 χώρες, εντόπισαν τα εξής λάθη:

  • Χρησιμοποιούν το προφυλακτικό μετά την έναρξη της συνουσίας και λίγο πριν από την εκσπερμάτωση. Με αυτό τον τρόπο όμως ακυρώνεται η δύναμη του προφυλακτικού να προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι η ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
  • Το βγάζουν πρόωρα. Ποσοστό έως 44,7% βγάζουν το προφυλακτικό πριν τελειώσει η συνουσία.
  • Αφήνουν τον αέρα. Σχεδόν οι μισές γυναίκες (το 48,1%) και το 41,6% των ανδρών δεν βγάζουν τον αέρα από την άκρη του προφυλακτικού.
  • Γυρνάνε το μέσα έξω. Ποσοστό έως 30,4% δήλωσαν πως στη διάρκεια του σεξ βγάζουν το προφυλακτικό και γυρνάνε το μέσα-έξω πριν το ξανατοποθετήσουν.
  • Το αφαιρούν με λάθος τρόπο. Η έξοδος του πέους έπειτα από την εκσπερμάτωση πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατά τη βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος.
  • Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος τους.
  • Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρά αντικείμενα. Το 11,2% το με ψαλιδάκια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, κινδυνεύοντας έτσι να το τρυπήσουν.
  • «Υποτιμούν» το λιπαντικό. Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.
  • Δεν τα φυλάσσουν στο σωστό μέρος. Το 3,3% με 19,1% δεν δίνει σημασία στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσης των προφυλακτικών και τα αφήνει σε μέρη που μπορεί να προκληθούν ζημιές (π.χ στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου το καλοκαίρι).

Οι συνέπειες από τις παραπάνω λανθασμένες ενέργειες, σύμφωνα με τις απαντήσεις, ήταν: Κατά τη διάρκεια του σεξ στο 40,7% των ζευγαριών να σπάσει το προφυλακτικό, στο 19,3% να έχει γλιστρήσει και βγει από τη θέση του, ενώ στο 7,6% των ανδρών και στο 12,5% των γυναικών να έχει υπάρξει διαρροή σπέρματος.

Άνδρες, βρείτε το νούμερό σας!

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άνδρες να δοκιμάζουν διαφορετικά προφυλακτικά μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Επισημαίνουν ακόμη ότι το προφυλακτικό δεν περιορίζει την απόλαυση και προσφέρει πάνω από 98% προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Update: Σεπτέμβριος 2015.