Τι πρέπει οπωσδήποτε να πω στο γιατρό;

04.12.2015
Μάθε τι πληροφορίες χρειάζεται να δώσεις σε ένα γιατρό που θα επισκεφθείς για πρώτη φορά, ώστε να καταγράψει σωστά το ιατρικό ιστορικό σου.

Πριν τον πληροφορήσεις για τα τυχόν συμπτώματά σου, πρέπει να είσαι σε θέση να του αναφέρεις αναλυτικά το οικογενειακό και το ατομικό ιατρικό ιστορικό σου.

Για να μην ξεχάσεις κάτι ουσιώδες, φρόντισε να καταγράψεις από πριν σε ένα χαρτί τα σοβαρά προβλήματα, π.χ. καρκίνοι, καρδιοπάθειες, από τα οποία πάσχουν ή έπασχαν οι πρώτου βαθμού συγγενείς σου και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ηλικία κατά την οποία τους παρουσιάστηκε το πρόβλημα.

Αφού δώσεις στο γιατρό το οικογενειακό ιστορικό σου, αναφέρσου με σαφήνεια στα συμπτώματα που έχεις, δώσε έμφαση στο χρόνο που τα αντιλήφθηκες και πληροφόρησέ τον για τυχόν ασθένειες από τις οποίες πάσχεις ή για φάρμακα που τυχόν λαμβάνεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να του φανεί χρήσιμο, π.χ. αν είσαι καπνίστρια, αν πίνεις αλκοόλ, αν είσαι σε δίαιτα.

Σε οποιαδήποτε ερώτηση του γιατρού απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια – μην κρύψεις τίποτα! Αν έχεις πρόσφατες εξετάσεις, καλό είναι να τις έχεις μαζί σου.