Κρυολόγησες; Διώξε το συνάχι με αλατοθεραπεία!

03.01.2017
5 ασφαλείς και αποτελεσματικές πρακτικές «θεραπείες» με αλάτι Ιμαλαΐων…

Μπούκωμα μύτης και συνάχι

Βράζεις 1 φλιτζάνι νερό για 2’. Αφού χλιάνει, διαλύεις ½ κουταλάκι αλάτι Ιμαλαΐων. Ενσταλάζεις το διάλυμα στο εσωτερικό των ρουθουνιών χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή σύριγγα φαρμακείου. Κρατάς για λίγο και τα δύο ρουθούνια κλειστά, με το αλατόνερο μέσα στη μύτη, χωρίς να κατέβει στο λάρυγγα. Κατόπιν φυσάς τη μύτη σου απαλά. Επαναλαμβάνεις 2-3 φορές ημερησίως.

Αποτελέσματα: Προκαλεί αντισηψία, μειώνει τα μικρόβια, διαλύει τη βλέννα, βοηθά στην απελευθέρωση της αναπνοής.

Πονόλαιμος

Διαλύεις ½ κουταλάκι αλάτι Ιμαλαΐων σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και κάνεις γαργάρες. Επαναλαμβάνεις 3-4 φορές ημερησίως.

Αποτελέσματα: Δρα κατευναστικά και αντισηπτικά, μειώνει τη φλεγμονή, το οίδημα και τον πόνο του λαιμού, μαλακώνει τη βλέννα και διευκολύνει την αποβολή της.

Υγιεινή στόματος

Τοποθετείς αρκετούς κρυστάλλους ή πέτρες αλατιού Ιμαλαΐων σε μικρό γυάλινο βάζο, προσθέτεις καθαρό νερό, κλείνεις το βάζο με το καπάκι του και το αφήνεις για 12 ώρες να γίνει άλμη – η άλμη αυτή διατηρείται για πολύ χρόνο, οπότε δεν χρειάζεται να την ξανακάνεις σύντομα. Αραιώνεις σε ένα φλιτζανάκι την άλμη με νερό και τη χρησιμοποιείς όπως το στοματικό διάλυμα ή την τρίβεις με το δάχτυλο πάνω στα ούλα και την αφήνεις να δράσει για λίγο. Μπορείς επίσης να τη βάζεις σκέτη ή με λίγη σόδα πάνω σε μαλακή οδοντόβουρτσα και να καθαρίζεις τα δόντια σου.

Αποτελέσματα: Η άλμη καθαρίζει τα δόντια, δρα αντισηπτικά και αντιμικροβιακά, καταπολεμά τις φλεγμονές, μειώνει ουλίτιδα, πέτρα και τυχόν δυσοσμία του στόματος.

Ποδόλουτρο για κουρασμένα πόδια

Προσθέτεις 4 κουταλιές αλάτι Ιμαλαΐων σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό. Βάζεις μέσα τα πόδια σου (πέλματα) και τα αφήνεις για 10-15 λεπτά, προτιμότερο κάνοντας ελαφρές κινήσεις των δαχτύλων. Στη συνέχεια σκουπίζεις προσεκτικά τα πόδια σου με μια καθαρή κι απαλή πετσέτα, δίνοντας έμφαση στις περιοχές πίσω από τις φτέρνες κι ανάμεσα στα δάχτυλα.

Αποτελέσματα: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ξεκουράζει και ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια, έχει αντισηπτική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων.

Μπάνιο με αλάτι

Ρίχνεις στο χλιαρό νερό του μπάνιου σου 1-2 φλιτζάνια αλατιού Ιμαλαΐων, χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο, π.χ. αφρόλουτρο. Βυθίζεις το σώμα σου μέσα στο νερό και παραμένεις σε αυτό για περίπου 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, μην ξεβγαλθείς με νερό, σκουπίσου απλώς με μια μαλακή πετσέτα.

Αποτελέσματα: Χαλαρώνει, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, καθαρίζει τους πόρους, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, βοηθά στην αντιμετώπιση ήπιων δερματικών προβλημάτων.


Καλό είναι να γνωρίζεις

  • Το νάτριο είναι απολύτως απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι μαζί με το κάλιο ρυθμίζει και διατηρεί τη σωστή ισορροπία των σωματικών υγρών. Εντούτοις, η μακροχρόνια υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, έλκους, δυσπεψίας, καρκίνου του στομάχου, καταστροφής των νεφρών κ.ά.
  • Πάνω από το 70% του νατρίου που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως π.χ. ψωμί, αρτοσκευάσματα, κονσέρβες, τυριά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, κύβοι μαγειρικής, σνακ, πίτσες κ.ά.
  • Η υψηλή πίεση αρτηριακή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Σχεδόν το 50% των υπερτασικών είναι ευαίσθητοι στο νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών.
  • Κανένα αλάτι δεν έχει θερμίδες και άρα αυτό καθαυτό δεν παχαίνει. Ωστόσο κάθε γραμμάριο αλατιού δεσμεύει περίπου 70 γρ. νερού μέσα στους ιστούς, προκαλεί δηλαδή κατακράτηση, μας «φουσκώνει» και τελικά δείχνουμε βαρύτεροι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Ιανουάριος 2017.