Πώς θα μετατρέψεις το θυμό σε θετική ενέργεια!

25.09.2015
Ο θυμός είναι συναίσθημα δύσκολο να ελεγχθεί ενώ εύκολα μπορεί να καταλήξει να γίνει τοξικός και παράλογος. Για να μη ξεχνάμε τη σπατάλη ενέργειας που μας εμποδίζει να δούμε ρεαλιστικά τα δεδομένα και να προχωρήσουμε. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψουμε αυτό το οδυνηρό και καταστροφικό συναίσθημα σε θετική ένέργεια, αρκεί να μάθουμε να τον ελέγχουμε αντί να μας ελέγχει. Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. Χρησιμοποίησέ τον σαν κίνητρο

Ένας πολύ καλός λόγος για να μετατρέψεις την οργή σου σε θετική ενέργεια είναι να τη δεις ως κίνητρο για αλλαγές! Δεν έχει νόημα να τελματώνεις και να μένεις εγκλωβισμένη μέσα σε έναν ατέρμονα κύκλο θυμού και οργής. Αντίθετα, άντλησε δυνάμεις από αυτόν και κάνε τον κινητήριο μοχλό για δράση κι εξέλλιξη, μετουσιώνοντάς τον σε πείσμα!

2. Κάνε τον θυμό σου... αισιοδοξία!

Όπως το διάβασες! Ακόμη και απο τον θυμό μπορείς ν΄αντλήσεις αισιοδοξία, αρκεί να το προσπαθήσεις.Ότι κι αν ήταν αυτό που σε εξόργισε, αντί να εστιάζεις στα αρνητικά, προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την θετική τους όψη. Εκτός από το ότι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, η αισιοδοξία μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία κι αποτελεσματικότητα. Δεν είναι εύκολο αλλά με διαρκή προσπάθεια θα μπορέσεις να "ξετρυπώνεις" το θετικό μέσα από κάθε δυσκολία. Είναι μια διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη αλλά θα αλλάξει όλη σου την κοσμοθεωρία και την πιοιότητα ζωής.

3. Βάλε τον οδηγό για την επιτυχία

Είναι κάτι ανάλογο με τα κίνητρα που αναφέραμε αρχικά. Ο θυμός μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για επιτυχία, είτε πρόκειται για ζητήματα επαγγελματικά, είτε για προσωπικά. Η καλύτερη εκδίκηση είναι η διάψευση και η επιτυχία. Ας δούμε το ζήτημα με παραδείγματα.

Στα προσωπικά

Ανακάλυψες απιστία του συντρόφου σου ή απλά υπήρξε χωρισμός με δικιά του απόφαση. Ο θυμός μπορεί αν σου δώσει κίνητρο, να προχωρήσεις και ν΄αλλάξεις τη ζωή σου. Να επενδύσεις σε μια πιο υγιή κι ευτυχισμένη σχέση. Αν αυτό δεν είναι εκδίκηση αλλά κι εξέλιξη ταυτόχρονα τι είναι;

Στα επαγγελματικά

Δεν πήρες την προαγωγή που ήθελες ή ακόμη χειρότερα σε πήραν τα σκάγια των απολύσεων; Δεν πήρες την δουλειά παρόλο που πίστευες πως έχεις τα προσόντα; Ο θυμός μπορεί να σε οπλίσει με πείσμα και με διάθεση για εξέλιξη κατευθύνοντάς σε προς την επιτυχία.

4. Σου δίνει μαθήματα επικοινωνίας

Κάθε συναίσθημα και ειδικά τα αρνητικά, όπως για παράδειγμα ο θυμός, επιδρούν ποικιλοτρόπως στον οργανισμό μας, με δραματικές συνέπειες για την ψυχοσύνθεσή μας και τη συνολική μας υγεία γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να τα εκφράζουμε. Όταν καταστέλλουμε το θυμό που νιώθουμε καταλήγουμε να... αρρωσταίνουμε.

Αντίθετα αν τον εκφράσουμε συγκρατημένα, με συζήτηση και σωστή επικοινωνία ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των προβλημάτων και την ευτυχία! Ψυχραιμία λοιπόν και συζήτηση κι ας πηγάζει από θυμό.

5. Δες τον σαν μια ευκαιρία για... δημιουργία

Έχεις ποτέ προσπαθήσει να εκφράσεις το θυμό σου δημιουργικά; Ο χορός, η μουσική, το γράψιμο, η ζωγραφική ή όποια άλλη τέχνη θα σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις το συναίσθημά σου και παράλληλα να... δημιουργήσεις! Σκέψου πως αρκετές μπάντες όπως οι Nirvana, Sex Pistols, Clash έχουν ως βάση δημιουργίας το... θυμό! Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλους ζωγράφους κι άλλους καλλιτέχνες.

6. Μην τον εγκλωβίζεις & κάνε γυμναστική!

Η μέτρια άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος γι ν' απελευθερώσουμε τον εγκλωβισμένο μας θυμό. Το χαλαρό τζόκινγκ για παράδειγμα μπορεί να καθαρίσει το μυαλό και οι ενδορφίνες που θα απελευθερωθούν χάρη στην άσκηση να σου δώσουν ένα αίσθημα ευφορίας κι ευεξίας.

7. Σου δίνει τη χαρά της... συγχώρεσης

Ο θυμός σε ωθεί σε τακτικές του τύπου "οφθαλμός αντί οφθαλμού" ή "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο" και σκέψεις κι ευχές για Θεία δίκη. Κι όμως τα συναισθήματα αυτά δεν σε λυτρώνουν αλλά φέρνου στην επιφάνεια συνεχώς το δυσάρεστο και το οδυνηρό.

Μάθε να ελέγχεις το θυμό μιας και το παρελθόν δε θα εξαφανιστεί ποτέ, θα είναι πάντα εκεί να σου θυμίζει ανθρώπους και καταστάσεις. Αντί να μπεις σε έναν ατέρμονα κύκλο θυμού-οργής προσπάθησε να προσπερνάς σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά που επανέρχονται οι μνήμες κι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνεις είναι η συγχώρεση. Με τη συγχώρεση θα καταφέρεις να απελευθερωθείς από τα δεσμά του θυμού και να προχωρήσεις έχοντας αφήσει πίσω σου ένα μεγάλο βάρος