Πώς θα είσαι σε 5 χρόνια;

08.03.2016
Πού θα είσαι και τι θα κάνεις σε 5 χρόνια; Αν δεν θέλεις να χαθείς τρέχοντας άσκοπα ή κυνηγώντας χίμαιρες, ακολούθησε τα βήματα που σου προτείνουμε και βάλε στόχους που θα σου χαρίσουν μια ενδιαφέρουσα ζωή.

Κάνε τη δική σου... ενδοσκόπηση

Η έμφαση που έχει δοθεί στις μέρες μας στην καταναλωτική δύναμη, στους παχυλούς μισθούς και στις υψηλές γνωριμίες αποτελεί πλάνη που εύκολα μπορεί να παρασύρει ορισμένους στο να πιστέψουν πως αποτελούν διαβατήρια στην ευτυχία. Όμως, όσο και να στενοχωρεί μερικούς, η οικονομική κρίση έχει κάνει την υλοποίηση τέτοιων υλικών και υλιστικών στόχων δύσκολη υπόθεση, βοηθώντας μας να στραφούμε μέσα μας και να έρθουμε πάλι σε επαφή με πιο ουσιώδεις επιθυμίες και όνειρα, πέρα από πρότυπα, που στο κοντινό μέλλον θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια ζωή με νόημα για μας τους ίδιους.

Δοκίμασέ το!

  1. Χώρισε μια σελίδα στα τρία: Οικονομικά, Οικογένεια, Καριέρα, και σημείωσε ποιες είναι η αξίες και τα πιστεύω σου σχετικά με το καθένα.
  2. Ερεύνησε πώς σχετίζονται αυτά μεταξύ τους, είναι σε αρμονία ή μήπως υπάρχουν αντιφάσεις;
  3. Ενστερνίζεσαι αυτά που σημείωσες ή μήπως ανήκουν σε άλλους, στους γονείς σου για παράδειγμα, και χρειάζεται να τα διαμορφώσεις ή να τα ξεφορτωθείς για να ταιριάζουν σε εσένα προσωπικά;

Σχεδίασε το μέλλον στο παρόν

Αρκετοί άνθρωποι μεμψιμοιρούν γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες, γνώσεις, χρήματα για να πετύχουν αυτά που θέλουν, σπαταλώντας έτσι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και του δυναμικού τους. Άλλες φορές πάλι αυτά που θέλουμε μένουν στη σφαίρα του ιδεατού και ο χρόνος περνάει χωρίς ποτέ να θέσουμε τα πράγματα επί τάπητος. Και τις περισσότερες φορές αναλωνόμαστε τόσο στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για να επενδύσουμε στο μέλλον. Θέσε, λοιπόν, μια άνω τελεία στα τρέχοντα ζητήματα, φέρνοντας τα μέλλοντα στο προσκήνιο και κάνοντάς τα πιο απτά και αληθινά με την παρακάτω δραστηριότητα.

Δοκίμασέ το!

  1. Χώρισε και πάλι μια σελίδα στα τρία: Οικονομικά, Οικογένεια, Καριέρα, και κοιτώντας τι σημείωσες πριν, γράψε τι χρειάζεται να κάνεις για να υλοποιήσεις τις επιθυμίες σου.
  2. Εξέτασε τις δράσεις και ανάφερε τι πρέπει να κάνεις για να γίνουν εφικτές. Δηλαδή, αν για να συνάψεις σχέση λες «να βγαίνω περισσότερο», σκέψου τι είναι αυτό που θα σε φέρει σε επαφή με περισσότερα άτομα. Μια ομάδα ορειβασίας; Μια σχολή χορών λάτιν; Εθελοντική εργασία;
  3. Κάνε αυτό το μέρος της δραστηριότητας ελεύθερα, χωρίς να λογοκρίνεις τις ιδέες σου και διάθεσε αρκετό χρόνο, ακόμα και μερικές μέρες για να σκεφτείς. Κουβέντες με άλλα άτομα, σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και όνειρα που πιθανώς ονειρευτείς θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις αυτήν τη δραστηριότητα με δημιουργικές ιδέες.

Ενέργησε στο τώρα

Αν δεν επενδύσεις με προσπάθεια ή χρήμα, μάλλον θα βρεθείς αλλού από εκεί που θα ήθελες να φτάσεις, κινδυνεύοντας στο τέλος να νιώθεις πίκρα και απογοήτευση. Ακόμα και αν δεν είναι απολύτως του χαρακτήρα σου, τα όνειρα και οι επιθυμίες σου δεν θα υλοποιηθούν αν δεν ρισκάρεις, αν δεν εκτεθείς και αν δεν κουραστείς. Πολλοί άνθρωποι ύστερα από ορισμένες αποτυχημένες ή «άβολες» απόπειρες νιώθουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια είναι ανώφελη και πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν. Φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ξεπερνώντας όμως ένα αρχικό στάδιο αδεξιότητας και αβεβαιότητας, έχεις μεγάλες πιθανότητες βελτίωσης. Η επανάληψη δεν είναι μονάχα η μητέρα της μάθησης αλλά και της άνεσης. Η επιμονή και η υπομονή, αν συνοδεύουν το θάρρος, έχουν πολλές πιθανότητες να σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου.

Δοκίμασέ το!

  • Άφησε την «πεπατημένη»: Βγες έξω από το συνηθισμένο και το βολικό. Κάνε την αρχή και βρες πληροφορίες για τη σχολή που σε ενδιαφέρει, την ομάδα που θα σε φέρει σε επαφή με κόσμο, την επαγγελματική αλλαγή που σκέφτεσαι.
  • Δεσμεύσου πως δεν θα παραιτηθείς αν δεν κάνεις μια σοβαρή και επίμονη προσπάθεια για χ χρονικό διάστημα. Πες το σε φίλους και συγγενείς που θα σε υποστηρίξουν και που θα λυπηθούν να σε δουν να τα βάζεις κάτω.
  • Ενδυναμώσου εκεί που υστερείς. Οι πετυχημένοι ξέρουν να ζητούν βοήθεια εκεί που τη χρειάζονται, γιατί πολύ απλά γνωρίζουν πως κανένας δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλα. Κάνε το ίδιο και άφησε τις ντροπές. Αν η έκθεση ελλοχεύει αντικειμενικούς κινδύνους, αναζήτησε διακριτική βοήθεια, εκπαίδευση και προπόνηση και μην τσιγκουνευτείς τα λεφτά. Ο σκοπός αξίζει τα μέσα!
Ναι Όχι
Να είσαι ειλικρινής ως προς αυτά που γνωρίζεις και αυτά που πρέπει να κατακτήσεις. Μην κολλάς στο αν έχεις ή δεν έχεις μια ικανότητα. Εστίασε στις αξίες και στα πιστεύω που είναι πίσω από αυτά που θέλεις.
Να δοκιμάζεις και να ασκείσαι εκεί που υστερείς. Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια και επιβεβαίωση.
Να αρπάζεις τις ευκαιρίες μέσα από τις οποίες μπορείτε να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι τα καταφέρνεις στα δύσκολα. Μην εμμένεις στο τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσένα.

AΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ, συμβουλευτική ψυχολόγο-σύμβουλο σχέσεων

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 131

Update: Μάρτιος 2016.