Τι είναι η ομοκυστεΐνη;

16.03.2016
Γιατί η υψηλή ομοκυστεΐνη θεωρείται παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου;

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που αφενός ανευρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, αφετέρου παράγεται από τον οργανισμό μας. Σε φυσιολογικές ποσότητες η ομοκυστεΐνη είναι σημαντική για την υγεία, αλλά σε υψηλές ποσότητες αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα (ομοκυστεϊναιμία) προκαλούν οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, δημιουργώντας έτσι την πολύ βλαπτική οξειδωμένη μορφή της.

Επιπλέον, είναι ευνοϊκός παράγοντας δημιουργίας θρομβώσεων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο απόφραξης των αγγείων. Παρατηρείται επίσης δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου.