Εσύ, γιατί θέλεις να αδυνατίσεις;

22.03.2016
Άνοιξη! Ο καιρός που η φύση ανθίζει και... οι γυναίκες αδυνατίζουν! Μα γιατί μια γυναίκα να θέλει να είναι υπερβολικά λεπτή; Γιατί να υφίσταται τους περιορισμούς μιας δίαιτας; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία;

Με την πρώτη υποψία της άνοιξης η ενασχόληση πολλών γυναικών με το σώμα τους αρχίζει και γίνεται... βασανιστική. Το βάρος τους δεν είναι ποτέ αρκετά λίγο! Κάτι πρέπει να φύγει από την περιφέρεια, τους γλουτούς, την κοιλιά, από παντού! Εσύ ξέρεις γιατί θέλεις να χάσεις κιλά; Τι σημαίνει αγαπώ το σώμα μου και τρέφομαι σωστά όλη τη διάρκεια του χρόνου; Μήπως το διαρκές «φλερτ» με τις δίαιτες κρύβει χρήσιμες πληροφορίες για την προσωπικότητά σου;

Μεγάλες θυσίες για μικρό μέγεθος!

Τα στερεότυπα της γυναικείας φιγούρας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν φυλακίσει πολλές από εμάς: αδύνατα, στο όριο του αποστεωμένου, σώματα στην πασαρέλα, στην τηλεόραση, στα περιοδικά. Γυναίκες που διατηρούνται ισχνές με ελάχιστο φαγητό για να χωράνε στο small. Γυναίκες που αναζητούν μέσα από δίαιτες και στερήσεις σώματα μιας πλαστής πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που καταβροχθίζει το συναίσθημα και τη διαφορετικότητα και που προσπαθεί να «παγώσει» το λεπτεπίλεπτο νεανικό σώμα μέσα στο χρόνο, σε μια ατέλειωτη εφηβεία, σε μια ακύρωση του φθαρτού που δεν είναι εφικτή...

Όταν δεν γίνεται αλλιώς

Υπάρχουν, βέβαια, και ουσιαστικές ανάγκες για να μπει κανείς στη ρουτίνα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ανάγκες μιας περιόδου της ζωής... Πρόκειται, όμως, για σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τις συμβουλές ειδικών, και όχι για δίαιτες πείνας που συνήθως μακροπρόθεσμα δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε στερητικές δίαιτες το μόνο που καταφέρνουν είναι να απορρυθμίζουν το μεταβολισμό και τον οργανισμό τους, ιδιαίτερα μάλιστα στην εφηβεία!

Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σου προφίλ δίαιτας;

Δες μερικές γενικές αρχές που σκιαγραφούν διαφορετικά προφίλ γυναικών που λένε «θέλω/πρέπει να κάνω δίαιτα» και αναρωτήσου σε ποιο απ' όλα είναι πιο κοντά η δική σου περίπτωση. Δώσε κίνητρα στον εαυτό σου να κάνει ειρήνη με το σώμα σου και να το αγαπήσει!

  • 1: Λεπτό σώμα = διαβατήριο για κοινωνική αποδοχή

Είναι η κατηγορία που επηρεάζεται περισσότερο από τη «δικτατορία» των ΜΜΕ και της μόδας. Η λεπτή, τύπου μοντέλου, σιλουέτα κάνει τις γυναίκες αυτού του προφίλ να αισθάνονται άνετα με το σώμα τους και τον εαυτό τους για λόγους κοινωνικούς, γιατί δεν έχουν ξεφύγει από το στερεότυπο. Πρόκειται για άτομα εξαρτημένα από τη γνώμη των άλλων, τα οποία δίνουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στο «φαίνεσθαι», που καλύπτει (και δεν γιατρεύει) τις εσωτερικές ψυχικές τους ελλείψεις και πληγές. Η κρυφή επιθυμία για αποδοχή και αναγνώριση καθώς και μια σημαντική δυσκολία στην έκφραση και τη διεκδίκηση της αγάπης είναι συνήθως τα βαθύτερα αίτια αυτής της συμπεριφοράς.

  • 2: Συνείδηση των κινδύνων και επιθυμία βελτίωσης της υγείας

Σημαντικός αριθμός ανθρώπων πρέπει να αναθεωρήσει τις διατροφικές του συνήθειες για χάρη του υπέρτατου αγαθού της υγείας. Στο προφίλ αυτό βρίσκουμε συνήθως γυναίκες με αρκετά περιττά κιλά λόγω κακής διατροφής, καθιστικής ζωής, κληρονομικότητας, ορμονικών διαταραχών... Η διαμόρφωση νέας, πιο υγιούς συμπεριφοράς απέναντι στη διατροφή είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της υγείας και την επαναφορά της ευεξίας. Αρκετές φορές, βέβαια, συνυπάρχει και η επιθυμία να αισθανθούν πιο άνετα στον κοινωνικό περίγυρο, που συνήθως είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος από τα γνωστά στερεότυπα.

  • 3: Ευεξία και ελεύθερη βούληση

Για τις γυναίκες αυτού του προφίλ, αδυνάτισμα δεν σημαίνει να γίνουν τα κορίτσια του εξωφύλλου ή να κερδίσουν αποδοχή χάρη στο σωματότυπό τους. Απλώς επιθυμούν να αδυνατίσουν για να αισθάνονται καλύτερα και το συνδυάζουν με άσκηση, μείωση μερίδων και ισορροπία στο μενού τους. Επιλέγουν αδυνάτισμα χωρίς υπερβολές και ενοχές. Η αναζήτηση της ομορφιάς έχει υποκειμενική βάση και ξεκινά από «μέσα προς τα έξω», όχι αντίστροφα. Σημασία έχει το «είναι» κι όχι το «φαίνεσθαι». Έχουν αποδεχθεί το σωματότυπό τους, την ηλικία και το χρόνο που περνά, κόντρα σε μια δυτική κοινωνία που μοιάζει να αποθεώνει τη νεότητα.

  • 4: Αναζητώντας το τέλειο σώμα

Πάντα κάπου υπάρχει μια ατέλεια! Η αναζήτηση του τέλειου σώματος αφορά γυναίκες νεαρής κυρίως ηλικίας. Το σώμα γίνεται το όχημα για να αγαπηθεί ο εαυτός! Όσο πιο πολύ αγγίζει την τελειότητα που έχουν στο μυαλό τους τόσο περισσότερο αξίζει να αγαπηθούν, μια συνθήκη τελειομανίας από τη φύση της προβληματική, που πιθανώς επηρεάζει κι άλλους τομείς της ζωής τους, όπως εργασιακούς ή σχέσεων. Έτσι εξαντλούνται, νιώθουν συχνά ένταση και πίεση, απογοήτευση για το ανέφικτο. Γιατί το να επιθυμεί κανείς και να στοχεύει σε κάτι έξω από τη φύση του, όπως η τελειότητα, τον απομακρύνει από την ηρεμία και την ισορροπία της αποδοχής της πραγματικότητάς του.

Αγαπώντας το σώμα μας, αγαπάμε εμάς!

Είναι σημαντικό να αγαπάμε το σώμα μας, να το φροντίζουμε, να αποδεχόμαστε τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, να το διατηρούμε υγιές και δυνατό. Αν χρειάζεται πραγματικά μια δίαιτα, έχει καλώς. Διαφορετικά, εμείς οι Ελληνίδες έχουμε πάντα τη βραβευμένη ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μεσογειακή μας διατροφή. Μαζί και το μεσογειακό μας κλίμα, που μας επιτρέπει την άσκηση στο ύπαιθρο τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη μανία της δίαιτας, για το καλό μας!


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟ -ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 128

Update: Μάρτιος 2016.