Είσαι ευαίσθητη; Πότε δε χρειάζεται να σπαταλάς δάκρυα & γιατί

10.05.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Συχνά κλαίμε επειδή νιώθουμε πληγωμένοι από κάτι ή κάποιον στη ζωή μας, ειδικά αν είμαστε ιδιαίετρα ευαίοσθητα άτομα. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε - η αλήθεια είναι πως χρειάζεται σκληρή "προπόνηση" - είναι πως στην πραγματικότητα έχουμε κι εμείς το δικαίωμα επιλογής!

Αντί να κατεβάζουμςε πλερέζες και να σπαταλάμε τα δάκρυά μας για άτομα και καταστάσεις που δεν το αξίζουν, θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας προς άλλη κατεύθυνση.

Αυτός ο υγιής τρόπος σκέψης προάγει την προσωπική ανάπτυξη και δίνει νέα προοπτική για τη ζωή, οπότε αντί να χάνουμε χρόνο ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή! Είναι εφικτό ακόμη κι αν είσαι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος!

1. Άσπονδοι φίλοι

Κάποιες φορές μπορεί να συναναστραφείς και να "κολλήσεις" με τους λάθος ανθρώπους. Μπορεί στην αρχή όλα να φαίνονται ρόδινα αλλά στην πορεία κάποιες σχέσεις καταλήγουν τοξικές ή ακόμη χειρότερα "κάλπικες". Σε περίπτωση προδοσίας για παράδειγμα τα δάκρυα όχι μόνο δε χρειάζονται αλλά είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να γελάς. Οι ψεύτικες φιλίες δε σου προσφέρουν τίποτα. Το ζητούμενο είναι μια αληθινή, ειλικρινής σχέση.

2. Ζήλια

Η ζήλια έχει τον τρόπο της να τρυπώνει στις ζωές μας με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Κι εδώ ταιριάζει απίστευτα η ατάκα του Κώστα Βουτσά από την ταινία "ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο" "έτσι και τρούπωσα, τρούπωσα".

Κάθε ένας θα μπορούσε να νιώσει ζήλια κι αυτό είναι σίγουρα κάτι το ανθρώπινο και φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν αξίζει να δακρύσεις επειδή απλούστατα ζηλεύεις. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να διακρίνεις το λόγο για τον οποίο προκαλείται αυτό το συναίσθημα. Τι ακριβώς είναι αυτό που ζηλεύεις; Μήπως κι οι άλλοι ζηλεύουν εσένα; Προσπάθησε να εκτιμήσεις όλα όσα έχεις.

3. Τα αποτυχημένα ραντεβού

Πώς γίνεται όλες οι φίλες να κάνουν σχέση από το πρώτο ραντεβού και εσένα κάθε πρώτη γνωριμία να καταλήγει σε ναυάγιο αλά Τιτανικός; Κι όπως είναι φυσικό σε πνίγει το παράπονο και τα δάκρυα δεν αργούν να κυλήσουν. Προσπάθησε να δεις το όλο ζήτημα από άλλη οπτική. Τ΄αποτυχημένα ραντεβού μπορούν να σου προσφέρουν στιγμές χαράς και γέλιου όταν θα τα διηγείσαι σε φίλους. Όλα είναι θέμα οπτικής.

4. Τα λάθη

Όλοι κάνουν λάθη κι αυτό είναι μέσα στη ζωή. Αν όμως αφήσεις το λάθος να σε καθορίσει τότε το έχασες το παιχνίδι. Ακόμη κι αν κάποια από αυτά έχουν συνέπειες κι αλλάζουν τη ζωή μας, δυθστυχώς ότι έγινε - έγινε και δεν αλλάζει όσο δάκρυ κι αν χυθεί. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ούτε κι ο χρόνος. Προσπάθησε ν΄αποδεχτείς το λάθος - που φυσικά προυποθέτει να το έχεις αναγνωρίσει - και να μάθεις από αυτό. Τα λάθη είναι διδακτικά, οπότε ας σταθούμε σε αυτό.

5. Απρόσμενες αλλαγές

Όσο κι αν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, αυτή είναι αναπόφευκτη στον ρου της ζωής γι΄αυτό και οφείλουμε να μάθουμε να την αποδεχόμαστε. Είναι εύκολο να φοβόμαστε την αλλαγή όπως και κάθε μη προβλέψιμο γεγονός που μας βγάζει από τη ζώνη ασφαλείας και φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή και τυην καθημερινότητά μας. Κάποια πράγματα δε μπορούμε να τα ελέγξουμε όσο κι αν προσπαθήσουμε και μόνο όταν το καταλάβουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με δύναμη κι αποφασιστικότητα αντί να παραδίδουμε τα όπλα. Η αποδοχή είναι πάνω απ΄όλα. Κι αποδοχή σημαίνει να αφήνεσαι στο "ρεύμα του ποταμού", να αφήνεις τη ζωή να κυλήσει και να σε παρασύρει προς το άγνωστο μιας και το μέλλον δε μπορεί κανείς να το προβλέψει. Είναι αβέβαιο κι αυτό είναι ταυτόχρονα τρομακτικό αλλά και μαγικό.

6. Ο αρνητισμός

Ο αρνητισμός - όπως κάθε τοξικό συναίσθημα - αν καταφέρει να εισχωρήσει στη ζωή σου, μένει εκεί, καλλιεργείται και διογκώνεται. Είναι μάλιστα ύπουλος και εισχωρεί σιγά-σιγά χωρίς να το αντιληφθείς εξ αρχής. Αν βρει πρόσφορο περιβάλλον διογκώνεται και αλλάζει όλη σου την οπτική. Κι ομως, μπορείς να καταπολεμήσεις τα αρνητικά συναισθήματα εστιάζοντας στο θετικό και τις απλές χαρές της καθημερινότητας.

7. Εκφοβισμός

Τελευταίο αλλά εξ΄σιυ σημαντικό είναι να μη χύσεις ούτε ένα δάκρυ εξαιτίας εκφοβισμού. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι δίχως όρια και σεβασμό που θα προσπαθούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αντί να αφήνεις να σε καθοδηγούν ή να καθορίζουν τη ζωή σου, ανέλαβε δράση. Η καλύτερη τακτική είναι η άγνοια.