Ο μύθος γύρω απο τη θετική σκέψη: Άλλο είναι το κλειδί

13.09.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Το ακούς συχνά γύρω σου, έχουμε προσπαθήσει κι εμείς γι΄αυτό. Η θετική σκέψη είναι ευεργετική, δε χωράει αμφισβήτησης. Μήπως όμως έχει γίνει και λίγο μόδα; Τι εστί θετική σκέψη; Είναι όντως το ζητούμενο ή αυτή η "προπαγάνδα" τύπου "think pink, think positive" μας αποπροσανατολίζει;

Είναι όντως η θετική σκέψη λύση σε όλα τα προβλήματα;

Όλα είναι θέμα ορισμού και οπτικής γωνίας. Στην πραγματικότητα οι πρεσβευτές της θετικής σκέψης δε διδάσκουν αποχή από το ρεαλισμό και την πραγματικότητα αλλά διαφορετικό τρόπό θέασης. Η θετική σκέψη δεν κάνει λόγο για απαλοιφή του προβλήματος, αποχή από αυτό κι άρνηση αντιμετώπισής του. Κάθε πρόβλημα είναι υπαρκτό και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν με οση θετικότητα κι αν οπλιστούμε. Το ζητούμενο είναι το πώς θ΄αντλήσουμε δύναμη από την αισιοδοξία για να πράξουμε, να προχωρήσουμε, να βγούμε από το πρόβλημα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να μάθουμε να προχωράμε με αυτό.

Είναι βασικό να συνειδητοποιήσουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες δεν αλλάζουν αλλά η θέαση των πραγμάτων κι ο τρόπος αντιμετώπισης είναι καθαρά στο χέρι μας. Μια απόλυση για παράδειγμα από τη δουλειά είναι κάτι που δεν αλλάζει. Το δεχόμαστε και προχωράμε στο επόμενο βήμα. Ακόμη και σε περίπτωση χρόνιας ασθένειας το ίδιο ισχύει. Το να ελπίζεις σε ένα θαύμα είναι μη ρεαλιστική θέαση των πραγμάτων, το ν΄ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των γιατρών και να ελπίζεις πως όλα θα πάνε καλά είναι η αισιόδοξη οπτική, αυτό που θα λέγαμε θετική σκέψη.

Και οι άσχημες σκέψεις έχουν λόγο ύπαρξης - Μη τις καταπιέζεις

Η υπεραισιοδοξία, στην πραγματικότητα είναι εχθρός και κρύβει κινδύνους. Δημιουργεί προσδοκίες μεγάλες, συχνά μη επιτεύξιμες και κρύβει τον κίνδυνο της απογοήτευσης. Στην πραγματικότητα κι οι άσχημες σκέψεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι βοηθητικές. Μη τις καταπιέζεις, άσε τις να βγουν στην επιφάνεια ώστε να μπορέσεις να τις επεξεργαστείς, να τις διαχειριστείς και να τις καταπολεμήσεις με ρεαλισμό και δόση αισιοδοξίας.

Είναι ωραίο να τα βλέπουμε όλα θετικά, όχι όμως να δημιουργούμε ένα ροζ συννεφάκι, μακριά από την πραγματικότητα και όσα βιώνουμε. Το ζητούμενο στην πραγματικότητα είναι άλλο: να μάθουμε να προχωράμε μέσα από κάθε δυσκολία, δυνατοί και χωρίς ν΄αφήνουμε το γκρι-μαύρο της απαισιοδοξίας να μας μαυρίζει την ψυχή. Δεν είναι εύκολο, κανείς δεν το ισχυρίστηκε αυτό αλλά είναι περισσότερο ρεαλιστικό και βοηθητικό.

Καλή εξάσκηση λοιπόν & καλή επιτυχία!

* Να θυμάσαι: η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση! Δε μας χαρίζεται, την κατακτάμε.