Τα μυστικά ενός vegan yogi για ευτυχισμένη ζωή: Το κλειδί είναι η "μη βία"!

09.09.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Το Γιάννη τον γνώρισα σε μια πεζοπορία και η κουβέντα δεν άργησε ν΄ανάψει. Από την αρχή δήλωσε vegan και η δικιά μου ερώτηση για το εάν τρώει γαλακτοκομικά ήταν η αφορμή για μια μεγάλη κουβέντα. Vegan - όχι vegeterian με διόρθωσε κάνοντάς με να θυμηθώ τη διαφορά των όρων. Και μπορεί να θεωρούμε τη vegan διατροφή καθαρά διαιτητική επιλογή, ωστόσο, ο Γιάννης μου απέδειξε πως είναι στάση ζωής!

Yogi ο ίδιος, με τατουάζ που το φωνάζει από μακριά ακολουθεί πιστά τις κανόνες της Yoga - όχι της πρακτικής άσκησης, της γυμναστικής που όλοι γνωρίζουμε από γυμναστήρια και studio αλλά της φιλοσοφίας.

Και τι σχέση έχει η διατροφή με τη Yoga ρώτησα αφελώς για να λάβω την πραγματικά αφοπλιστική απάντηση: Διότι μένω πιστός στο δόγμα της "μη βιας".

Όλη η φιλοσοφία της Yoga βασίζεται στη μη βια κι αυτό δεν είναι ούτε κανόνας, ούτε ευχολόγιο αλλά μια πραγματικά συνειδητή στάση ζωής.

Τι σημαίνει "μη βία";

Η μια βία εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής, της καθημερινότητας ακόμη και των σκέψεών μας. Ως άνθρωποι είμαστε ευάλωτοι σε αυτό που η θρησκεία του Χριστιανισμού αναφέρει ως "πειρασμούς'. Σε όλους αυτούς τους πειρασμούς των αισθήσεων ένας yogi οφείλει να μείνει σταθερός, βράχος κι ανεπηρέαστος, εγχείρημα δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Η μόνη διαφορά είναι πως δεν τίθεται ζήτημα αμαρτίας αλλά επιλογής. Η αποχή είναι επιλογή κι όχι κάτι που κάποιος, επίγεια ή ανώτερη δύναμη προστάζει κι εκεί ακριβώς είναι το μεγαλείο ψυχής.

Ας δούμε όμως όλες τις εκφάνσεις της μη βίας. Σε πρώτη ανάγνωση νομίζουμε πως αναφερόμαστε στην σωματική βία αλλά η μη βία είναι πολλά περισσότερα. Είναι οι 10 εντολές της Παλαιάς διαθήκης συγκεντρωμένες σε μια φράση. Η μοιχεία, η κλοπή, ο φόνος ή η σωματική κακοποίηση, το ψεύδος, ακόμη και η επιθυμία δεσμευμένου ή παντρεμένου, όλα συνιστούν βία.

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές;

Όπως σε όλα τα πράγματα οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν. Στην πραγματικότητα βία για ένα yogi είναι οτιδήποτε διαταρράσει τον πλησίον, το σύνολο και το περιβάλλον. Αντίθετα ότι έρχεται φυσικά είναι αρμονικό και επιτρεπτό. Όσο για τις ανθρώπινες σκέψεις, η αυτοσυγκρδάτηση είναι το ζητούμενο και θέλει μεγάλη προσπάθεια να μπορέσει κάποιος να κατακτήσει τη "νιρβάνα".

Ποιό είναι το κλειδί; Πώς θα κατακτήσω την ΑΡΜΟΝΙΑ;

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αναπνοές δίνουν τη λύση. Παρατήρησε το ρυθμό της αναπνοής σου κάθε φορά που τσαντίζεσαι. Και ποιός είναι ο χρυσός κανόνας; Να μειώσεις αυτόν τον ρυθμό! Κι όταν το καταφέρεις, θα νιώσεις πιο ήρεμη. Πριν φωνάξεις, πριν κάνεις σκέψεις τοξικές μέτρα έως το 10 και ρύθμισε την αναπνοή σου.Πίστεψέ με θα δεις αποτέλεσμα.

Προσωπικά, την κρεατοφαγία (όσο κι αν προσπάθησε ο νέος vegan φίλος μου να με πείσει πως είναι έγκλημα - κι εδώ που τα λέμε αναγνωρίζω πως είναι) δε ξέρω αν θα καταφέρω να τη σταματήσω. Το ίδιο ισχύει και με τα ζεστά μάλλινα ρούχα. Παραδέχομαι όμως το μεγαλείο ψυχής του και βάζω ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: να εφαρμόσω τη μη βία. Ποιός ξέρει ίσως αυτή να είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα, ερωτικό, οικογενειακό, προσωπικό, ίσως κι επαγγελματικό!

Ας πιώ λοιπόν στην υγεία της Μη βίας! Εσύ;