Θέλεις να κερδίζεις κάθε διαφωνία; Έτσι θα τα καταφέρεις

17.07.2018
Θέλεις να κερδίζεις κάθε διαφωνία; Έτσι θα τα καταφέρεις
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου

Όλοι μας έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση με κάποιον σε κάποια στιγμή της ζωής μας, είτε πρόκειται για την οικογένεια, το σύντροφο, τους φίλους ή τους συνεργάτες μας.

Όποιο κι αν είναι το θέμα της διαφωνίας, μικρό ή μεγάλο, οι περισσότεροι τείνουμε να υποστηρίζουμε με σθένος τη θέση μας, ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως σωστή, και αρνούμαστε να ακούσουμε την αντίθετη άποψη με ανοιχτό μυαλό και καθαρή σκέψη. Παρ'όλα αυτά, μια μελέτη κατάφερε να εντοπίσει τον καλύτερο τρόπο για να κερδίζουμε την οποιαδήποτε διαφωνία, και αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη υπομονή για να ακούσουμε και λιγότερη προσπάθεια να "βγούμε από πάνω".

Μια παλιότερη θεωρία με όνομα "ψευδαίσθηση του επεξηγηματικού βάθους", από τους ερευνητές Leonid Rozenblit και Frank Keil του Πανεπιστημίου του Yale, υποστηρίζει πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν πώς δουλεύει κάτι, αν κατανοήσουν τα βασικά ενός θέματος και μόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, η ψευδαίσθηση αυτή έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι γνώριζαν περισσότερα απ' όσα στην πραγματικότητα ήξεραν για διάφορα, άσχετα μεταξύ τους θέματα.

Διάβασε επίσης: Μήπως μεγάλωσες με τοξικούς γονείς; 5 σημάδια που το φανερώνουν

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, επιβεβαίωσε πώς αυτή η ψευδαίσθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσει άλλους ότι έχουν άδικο, για το οποιοδήποτε θέμα. Βάσει της έρευνας, άνθρωποι με ισχυρές πολιτικές θέσεις τείνουν να γίνονται πιο συζητήσιμοι σε άλλες, διαφορετικές πολιτικές ιδέες, μόλις κληθούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία που υποστηρίζουν θα έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έδωσαν μόνο επιχειρήματα, παρέμειναν πεπεισμένοι για τις απόψεις τους, ενώ εκείνοι που κλήθηκαν να δώσουν λύσεις και αποτελέσματα, αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν ή τουλάχιστον να μην είναι τόσο κατηγορηματικοί στις απόψεις τους.

Την επόμενη φόρα λοιπόν, που θα χρειαστεί να προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον για κάτι, μπορείς απλώς να ζητήσεις να σου δώσει χειροπιαστές λύσεις με βάση τη δική του θεωρία.