Σκοπεύεις να παραιτηθείς; 7 tips για να το κάνεις σωστά

03.03.2019
Σκοπεύεις να παραιτηθείς; 7 tips για να το κάνεις σωστά
Πώς να αποχωρήσεις "αναίμακτα" από τον επαγγελματικό σου χώρο

Ευκολότερο από την απόλυση αλλά αμήχανο και κάπως δύσκολο: H παραίτηση από τη δουλειά είναι ένα βήμα που πολλοί επιλέγουν να κάνουν για διάφορους λόγους, από τα λίγα έσοδα, μέχρι την επιθυμία κάποιου να εξελιχθεί επαγγελματικά.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να παραιτηθείς όμως; Παρακάτω θα βρεις τα βήματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα σωστά για να δηλώσεις την παραίτηση σου και να φύγεις από τη δουλειά με το κεφάλι ψηλά:

Πώς ανακοινώνεις ότι παραιτείσαι;
Αν δουλεύεις στο ίδιο χώρο με τον εργοδότη σου, ζήτησε του να τον δεις, να καθίσεις μαζί του και να του πεις ότι έχεις να του πεις κάτι σημαντικό. Καλό θα ήταν να πεις ότι απόλαυσες την εμπειρία σου εκεί (μόνο αν αυτό ισχύει πραγματικά), αλλά ότι δέχθηκες μια πρόταση που δε μπορείς να αρνηθείς, και να αναφέρεις τη συγκεκριμένη μέρα που θα είναι η τελευταία σου σε αυτήν τη δουλειά. Αν δουλεύεις εξ αποστάσεως με το αφεντικό σου, μπορείς απλώς να κάνεις το ίδιο από το τηλέφωνο.

Αν είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσεις με τον ή την εργοδότη σου πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμη και τηλεφωνικά, ετοίμασε ένα προσεγμένο σημείωμα και στείλε το. Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις μήνυμα στον τηλεφωνητή όπου θα λες ότι πρέπει να τον/την δεις άμεσα για ένα σημαντικό ζήτημα.

Σε περίπτωση που η οποιαδήποτε επαφή μαζί του είναι ακατόρθωτη, δώσε την παραίτησή σου στο τμήμα Διαχείρισης Προσωπικού ή στον προϊστάμενό σου

Διάβασε επίσης: Ποια σκιά να προτιμήσεις σύμφωνα με το χρώμα των ματιών σου

Τι γίνεται με την επιστολή παραίτησης;
Αφού μιλήσεις με τον εργοδότη σου, λογικά θα σου ζητήσει να δηλώσεις γραπτώς την παραίτηση σου. Στην επιστολή αυτή, δε χρειάζεται να αναφερθείς στους λόγους για τους οποίους επέλεξες να παραιτηθείς. Μπορείς, για παράδειγμα, να γράψεις κάτι σαν: «Μετά από 4 χρόνια στην εταιρεία, αποφάσισα να κάνω ένα νέο επαγγελματικό βήμα και αυτό το σημείωμα επιβεβαιώνει την παραίτησή μου, ενεργή από τις τάδε του μήνα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους και τη διοίκηση τα καλύτερα».

Πρέπει να πεις την αλήθεια σχετικά με τον λόγο παραίτησης
Γενικά, είναι καλύτερα να μην αναφερθείς στα αρνητικά που σε έκαναν να αποφασίσεις να φύγεις, όπως η κακή εργασιακή πολιτική ή η αδικία που έγινε εις βάρος σου. Μπορεί όλα αυτά μπορεί να είναι απολύτως αληθή, αλλά αναφέροντας τα σε ένα σημείωμα, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπη με όλα αυτά στο μέλλον. Είναι καλύτερο να αναφέρεις ότι έψαχνες μια ευκαιρία για να εξερευνήσεις όλες σου τις δεξιότητες, ή ότι θα ήθελες αύξηση, αλλά παρουσιάστηκε μια καλύτερη, από οικονομικής άποψης ευκαιρία.

Τι κάνεις αν ο εργοδότης αντιδράσει με θυμό;
Ναι, μπορεί το αφεντικό σου να μην χαρεί καθόλου με την ανακοίνωση σου, να απογοητευθεί ή και να εξοργιστεί. Ωστόσο, αν είναι λογικός και σωστός επαγγελματίας, θα καταλάβει ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να κοιτούν μπροστά, να προχωρούν και να αναζητούν το καλύτερο.
Αν όμως, ο εργοδότης σου αντιμετωπίση την παραίτηση σου σαν προσωπική προδοσία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αντιδράσεις επαγγελματικά, να μείνεις συγκεντρωμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, και να ρωτήσεις για την ιεράρχηση των υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώσεις μέχρι να φύγεις.

Τι κάνεις αν ο εργοδότης σου κάνει αντιπρόταση;

Αν ο εργοδότης σου αποφασίσει να σας προσφέρει περισσότερα χρήματα, ίσως μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς ξανά την απόφαση σου. Σκέψου το πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο άρχισες να ψάχνεις για μια διαφορετική δουλειά, και αυτός ο λόγος δεν θα πάψει να υπάρχει με μία αύξηση. Εκτός αυτού, το ότι έπρεπε να φτάσεις σε σημείο να παραιτηθείς για να σου προσφερθεί μια αύξηση δεν είναι καλό σημάδι.

Διάβασε και αυτό: Νιώθεις ότι σου λείπει η αυτοπεποίθηση; 7 συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν

Πώς και πότε ενημερώνεις τους συναδέλφους για την παραίτησή σου;
Καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει πρώτα τον εργοδότη σου, έτσι ώστε να μην μάθει για την παραίτησή σου από κάποιον συνάδελφο. Αφού ενημερώσεις το αφετνικό σου, μπορείς να το πεις όπου θέλεις, είτε σε mail είτε σε έναν-έναν προσωπικά.
Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες για τη νέα σου δουλειά ή για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισες να αποχωρήσεις, αλλά εννοείται ότι μπορείς να μοιραστείς παραπάνω πληροφορίες με άτομα που έχουν γίνει φίλοι σου στον εργασιακό χώρο.

Πόσο περιθώριο δίνεις για να βρεθεί αντικαταστάτης από τη μέρα της παραίτησής σου;
Στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, δύο εβδομάδες είναι αρκετές. Παρ'όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να σου ζητηθεί ένα περιθώριο 3-4 εβδομάδων.
Μέχρι να έρθει η μέρα που θα αποχωρήσεις μια και καλή από τη δουλειά σου, φρόντισε να έχεις τακτοποιήσει όλες σου τις εκκρεμότητες, και μια πολύ θετική κίνηση είναι να αφήσεις μια λίστα με οδηγίες και τακτοποιημένα αρχεία για το διάδοχο της θέσης σου. Σκέψου απλώς τι θα ήθελες εσύ να βρεις στη νέα σου δουλειά και φέρσου ανάλογα.