Πλησιάζεις τα 50; 9 συμβουλές για να υποδεχθείς με πιο δημιουργικό τρόπο τη νέα δεκαετία

08.07.2019
Πλησιάζεις τα 50; 9 συμβουλές για να υποδεχθείς με πιο δημιουργικό τρόπο τη νέα δεκαετία
Υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία θα πρέπει να ανυπομονείς!

Υπάρχει ένας νέος και συναρπαστικός τρόπος καθορισμού της μέσης ηλικίας και πέραν αυτής. Είναι η ιδέα ότι καμία ηλικία δεν είναι καλύτερη από την άλλη, ότι μεγαλώνουμε σε μια συνέχεια της ζωής μας και με κάθε χρόνο να φέρνει μια νέα προοπτική και μάθηση.

Όπως γράφει η blogger Meri Frischman/Worthy στο considerable: «Για μένα, αφορά μια συνειδητή επιλογή στο να μεγαλώνουμε με θετικότητα, δηλαδή, επιλέγοντας να είμαστε μέσα στα πράγματα και ορατές παρά να εξαφανιζόμαστε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις σε αυτό το στάδιο της ζωής, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις βρίσκοντας στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Η φάση της προ-γήρανσης (pro-aging) επιλέγει να εκφράσει ποιες είμαστε και να οδηγήσουμε τη ζωή μας προς την εκπλήρωση.

Είναι η επιλογή του να ζήσουμε ως αντανάκλαση της σοφίας μας, των χρόνων γνώσεων που έχουμε αποκτήσει, των διαισθητικών ενστίκτων μας, των μοναδικών μας χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητά μας και αναπτύσσοντας τη δύναμη για να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Και όλα αυτά ενώ εκτιμούμε και επικροτούμε την ατομικότητά μας».

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς με θετικότητα και μια γενναιόδωρη έννοια, τη γήρανση. Είναι μια διαδικασία για να εκπαιδεύσεις τον τρόπο σκέψης σου: μπορεί να είναι δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω.

Το τέχνασμα είναι να αναμορφώνεις συνεχώς τη νοοτροπία σου για να αναλάβεις δράση ενώ κάνεις βήματα για να προχωρήσεις. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο!

Εδώ είναι μερικά χρήσιμα εργαλεία που προτείνει η Frischman/Worthy και θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις:

  • Πρώτον, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τις σκέψεις σου και να αλλάξεις τις αρνητικές με εκείνες με μια πιο θετική συστροφή. Για παράδειγμα, επικεντρώσου στη σοφία και όχι τις ρυτίδες. Δες το θαύμα του τρόπου λειτουργίας του σώματός σου, όχι μόνο το μέγεθος και το σχήμα του. Σίγουρα είναι δύσκολο αλλά αν το καταφέρεις θα είναι αναζωογονητικό.
  • Ασχολήσου με τα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις.
  • Να συμμετέχεις σε μαθήματα ή εκδηλώσεις που σε ενδιαφέρουν.
  • Ακολούθησε το ένστικτό σου. Δεν θα σε οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση.
  • Πάρε χρόνο για σένα. Μάθε να λες όχι.
  • Μείνε σωματικά δραστήρια για την καρδιά και την σωματική δύναμη καθώς και για την ψυχική ευεξία.
  • Να τρως υγιεινά τρόφιμα. Ναι, μπορείς και να ξεφύγεις αλλά μόνο με μέτρο.
  • Μάθε τρόπους για τη διαχείριση του άγχους.
  • Δημιούργησε παρέες. Αυτό είναι τόσο σημαντικό.

Η Meri Frischman/Worthy σημειώνει «Επίσης, εμείς ως γυναίκες, καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε πάρει πάντα το χρόνο να βοηθήσουμε τους άλλους, να είμαστε εκεί για τους άλλους, να φροντίζουμε τους άλλους, είτε είναι οι σύντροφοι μας, τα παιδιά μας είτε οι φίλοι μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αν και σε μικρότερο βαθμό, βρίσκοντας ταυτόχρονα τον χρόνο και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να αποτελέσουμε προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων, έχουμε σκέψεις και όνειρα για το πώς θα μοιάζει η ζωή μας, αλλά πολλές φορές τα πράγματα έρχονται εμπόδιο σε αυτά τα όνειρα».

Είναι σημαντικό λοιπόν να εκπληρώσεις τους στόχους και τις επιθυμίες του παρελθόντος σε αυτό το στάδιο της ζωής.