Η απλή τεχνική για να μπορέσεις να μάθεις οτιδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία

04.11.2019
Η απλή τεχνική για να μπορέσεις να μάθεις οτιδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία
Θέλεις να μάθεις κάτι καινούργιο; Προσπάθησε να το διδάξεις. Τουλάχιστον αυτό συνέστησε ο διάσημος φυσικός και μελετητής Richard Feynman. Ανέπτυξε αυτή την τεχνική για να βοηθήσεις τον εαυτό του να μάθει πιο αποτελεσματικά.

Η τεχνική Feynman, όπως είναι γνωστή πια, είναι μια χρήσιμη στρατηγική με την οποία μαθαίνουμε, κατανοούμε καλύτερα και θυμόμαστε τις πληροφορίες πιο επιδέξια.

Ο Feynman ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα στην επιστήμη του 20ου αιώνα, συμβάλλοντας σε πολλά επιστημονικά πεδία και κερδίζοντας το 1965 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Θεωρήθηκε επίσης ένας λαμπρός δάσκαλος, έμπειρος στο να καταστήσει πιο εύκολες τις σύνθετες έννοιες, να τις κάνει ευκολότερο να τις καταλάβει κανείς και να τις κάνει πιο προσιτές για τους μαθητές.

Ποια είναι η Τεχνική Feynman;

Είναι πολύ βασική και περιστρέφεται γύρω από μια απλή ιδέα: Για να μάθετε κάτι καλύτερα, προσπαθήστε να το διδάξετε.

Αυτή είναι η διαδικασία σε τέσσερα βήματα:

Βήμα 1: Αποφάσισε για ένα θέμα που θέλεις να μάθεις και να άρχισε να το μελετάς. Άρχισε να συμπληρώνεις σε ένα τετράδιο όλα όσα γνωρίζεις για το θέμα και συνέχισε να προσθέτεις νέα κομμάτια πληροφοριών καθώς τα μαθαίνεις.

Βήμα 2: Τώρα δίδαξε το θέμα, είτε σε ένα υποτιθέμενο ακροατήριο είτε σε ένα πραγματικό (και ακροατήριο του ενός, κάνει τη δουλειά του), δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εξήγηση του θέματος όσο το δυνατόν απλούστερα και σαφέστερα.

Βήμα 3: Το μάθημα διδασκαλίας θα πρέπει να καταστήσει σαφές ποιες πτυχές του θέματος καταλαβαίνεις πλήρως και ποιες πτυχές χρειάζονται βελτίωση και πρόσθετη μελέτη.

Διάβασε ξανά τα βιβλία για να ενισχύσεις αυτές τις πιο αδύναμες περιοχές και να σταθεροποιήσεις τις περιοχές στις οποίες έχεις ισχυρή αντίληψη. Εστίασε στις προβληματικές περιοχές έως ότου αισθάνεσαι άνετα, όταν τις εξηγείς στο «κοινό» σου.

Βήμα 4: Στη συνέχεια, απλοποίησε και χρησιμοποίησε αναλογίες. Πέρασε ξανά τη διαδικασία και συνέχισε να τα εξηγείς με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια. Βελτίωσε την κατανόηση των γεγονότων, δημιουργώντας τις δικές σου αναλογίες για να δημιούργησεις μια ευρύτερη, πληρέστερη γνώση του θέματος

Διάβασε και αυτό: Μέχρι ποια ηλικία μπορείς να ξεκινήσεις να μάθεις μια γλώσσα και να τη μιλήσεις άπταιστα

Γιατί λειτουργεί αυτό;

Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά γιατί είναι η τεχνική Feynman πιο αποτελεσματική από τη μελέτη;

Ο Joshua Gerlick, ένας διδάκτωρ management στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve, πιστεύει ότι σε ένα μαθησιακό περιβάλλον η τεχνική Feynman είναι ανεκτίμητη.

«Βασίζομαι εκτενώς στην Τεχνική Feynman καθώς σχετίζεται με την βοήθεια των μαθητών να εντοπίζουν τα κενά στη σκέψη τους», δήλωσε ο Gerlick στο Considerable, προσθέτοντας ότι αυτή η προσέγγιση δημιουργεί μια πιο δυναμική ατμόσφαιρα μάθησης από την τυπική διάλεξη ή το powerpoint.

Σύμφωνα με τον Gerlick, «αρκετά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι σπουδαστές χρησιμοποιούν τη γνώση ως μέρος της μαθησιακής ακολουθίας τους, παράγουν ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα σε σχέση με το απλώς να αποκτούν γνώσεις μέσω παραδοσιακών μεθόδων».

Ενώ ορισμένα ιδρύματα μάθησης έχουν ήδη υιοθετήσει προσεγγίσεις όπως αυτή, ο Gerlick βλέπει να γίνεται ακόμη πιο διαδεδομένη στο μέλλον.

Αυτό το διάβασες; 4 τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου

«Ως εκ τούτου, ενώ η βάση της Τεχνικής Feynman υπάρχει εδώ και πάνω από 50 χρόνια, οι πρακτικές μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούν την Τεχνική, είναι σχετικά πρόσφατες και κερδίζουν δυναμική στην τάξη».

Η χρήση αυτής της τεχνικής μπορεί να μην οδηγήσει στη κατάκτηση ενός βραβείου Νόμπελ, αλλά θα μπορούσε να σε βοηθήσει να μάθεις και να διατηρήσεις τη γνώση καλύτερα από πριν και ποιος ξέρει, ίσως απλώς να εκπλαγείς.

Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλη σε ηλικία για να μάθεις κάτι νέο.