Πώς να αποφύγεις τις συζητήσεις για τα πολιτικά στο γιορτινό τραπέζι

23.12.2019
Πώς να αποφύγεις τις συζητήσεις για τα πολιτικά στο γιορτινό τραπέζι
Οι τεχνικές για να διατηρήσεις το ευχάριστο κλίμα στο φετινό οικογενειακό τραπέζι

Οι γιορτές είναι μια περίδοος που μπορείς στιγμιαίως να ξεγλυστρήσεις από το φορτωμένο ζυγό της ενηλικίωσης και να επιστρέψεις σε μια ατμόσφαιρα που σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε τις υπόλοιπες 51 εβδομάδες του έτους.

Εκτός από καλή διάθεση και θαπλωρή όμως, πολύ συχνό φαινόμενο στα τραπέζια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι οι συζητήσεις για τα πολιτικά, κάτι που αποτελεί έδαφος για έντονες διαφωνίες και, ακόμη χειρότερα, ανεβασμένους τόνους και εκνευρισμό.

Δες και αυτό: Χριστούγεννα 2019: Οδηγός επιβίωσης για να αντιμετωπίσεις το στρες από τις ετοιμασίες

Παρακάτω θα βρεις μερικές τακτικές για να αποφύγεις αυτές τις εντάσεις αυτή την εορταστική περίοδο:

Προετοίμασε εκείνους που πρέπει

Αν φέρνεις ένα νέο σύντροφο ή φίλο στο δείπνο, γίνε ενεργή. Μίλησε στον γονέα, τον αδελφό ή έναν άλλο στενό συγγενή, όποιον ξεκινά συνήθως αυτές τις συζητήσεις και ζήτησε τους να φερνούν με σεβασμό.

Έχε θέματα συνομιλίας έτοιμα
Φτιάξε έναν νοητό κατάλογο προγραμματισμένων συζητήσεων, όπως ταινίες και ταξίδια.

Εάν είσαι η οικοδέσποινα, κάθισε τους καλεσμένους στρατηγικά
Συνήθως, μπορείς να εμπιστευτείς τους άλλους να βρουν το δικό τους σημείο στο τραπέζι, αλλά αν έχεις μερικά μέλη της οικογένειας που συνηθίζουν να μιλούν για τέτοια θέματα, ένα διάγραμμα καθισμάτων θα μπορούσε να σώσει την ημέρα.

Αυτό το είδες; Πώς σε επηρεάζει το να μένεις μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι

Μην εμπλακείς
Εάν θέλεις να αποφύγεις μια έντονη συζήτηση στο τραπέζι του δείπνου, μην γίνεις εσύ η ίδια το άτομο που θα ρίξει το λάδι στη φωτιά. Απόφυγε να τοποθετηθείς στη συζήτηση και βρες κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να καθοδηγήσεις τη συζήτηση προς μια άλλη κατεύθυνση αν πάει στραβά.

Βρες ένα σχέδιο εξόδου
Ευτυχώς, υπάρχει ένας ευγενικός τρόπος να αποκατασταθεί ένας δυσάρεστος διάλογος χρησιμοποιώντας μια μόνο πρόταση. Μπορείς να πεις "Σ 'αγαπώ, αλλά δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια συζήτηση τώρα. Ας συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε".

Εάν ανέβουν οι τόνοι, κάνε μια πρόποση
Ένας σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε την ένταση είναι να σηκώσεις το ποτήρι σου. Μια πρόποση για αγάπη, ευγνωμοσύνη θα κατεβάσει τους τόνους και θα υπενθυμίσει σε όλους ότι βρίσκονται σε εορταστικό τραπέζι και όχι σε πολιτικό debate.

Διάβασε επίσης: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία ιστορία 600 ετών

Προετοιμάσου για το αναπόφευκτο (και κράτησε ανοιχτό μυαλό)
Η πολιτική είναι ένα δύσκολο θέμα να αποφευχθεί - αφού έχει εισέλθει σε τόσες πτυχές της ζωής - και το να προσπαθείς να σταματήσεις τη συζήτηση στο τραπέζι μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Φυσικά, μερικές συζητήσεις μπορούν να είναι χρήσιμες, και η συμμετοχή σε αυτές με ανοιχτό μυαλό είναι πολύ σημαντική.

Αν έχεις μέλη της οικογένειας που μπορούν να κάνουν πολιτικές συζητήσεις σεβασμό, διατηρώντας την ευχάριστη διάθεση, τότε δεν είναι κάτι κακό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απομακρυνθείς από μια κατάσταση. Αν δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αλλάξει την προοπτική τους, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεσαι.