Πώς να φερθείς καλύτερα στον εαυτό σου το 2020

01.01.2020
Πώς να φερθείς καλύτερα στον εαυτό σου το 2020
Γιατί σου αξίζει!

Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας διαρκώς, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Πώς μπορούμε να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας όταν συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας, και έχουμε ανησυχίες για την καριέρα, τις οικογένειες, τα χρήματα, το στρες και όλα όσα είναι συνυφασμένα με τη σύγχρονη ζωή;

Δες και αυτό: 16 πράγματα που μπορείς να κάνεις πριν πέσεις στο κρεβάτι για να έχεις έναν τέλειο ύπνο

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Παρακάτω θα βρεις επτά απλούς τρόπους να είσαι λίγο πιο ευγενική με τον εαυτό σου το 2020:

Πέρνα περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου
Η επιλογή να περάσεις χρόνο μόνη με τον εαυτό σου μπορεί να ωφελήσει τις κοινωνικές σου σχέσεις, να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση σου και να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις δυσμενείς καταστάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Δεν είναι ότι η μοναξιά είναι πάντα καλή, αλλά μπορεί να γίνει», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Durham Thuy- vy Nguyen. Προσθέτει ότι επειδή η μοναξιά μας βοηθά να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, μπορεί να έχει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που μας προετοιμάζει να εμπλακούμε καλύτερα με τους άλλους.

Αφιέρωσε χρόνο στο...τίποτα
Το συνεχές τρέξιμο από μέρος σε μέρος και οι μακρές λίστες υποχρεώσεων έχουν δημιουργήσει το καθεστώς του "Είμαι τόσο απασχολημένη επειδή είμαι σημαντική".

Ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε όλη αυτή την απασχολησιμότητα. Οι υπερβολές σε αυτόν τον τομέα προκαλούν διαταραχές άγχους και ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.

Καλλιέργησε πιο φιλικές και χαλαρές φιλίες
Σκέψου τους γονείς των παιδιών στο σχολείο, τον μπάρμαν στο μέρος που συχνάζεις και τους άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στο πάρκο που πηγαίνεις βόλτα το κατοικίδιο σου.

Ο κοινωνιολόγος Mark Granovetter ονομάζει αυτές τις σχέσεις "αδύναμους δεσμούς". Οι σχέσεις αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τις προοπτικές απασχόλησης, αλλά μπορούν επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία μας, βοηθώντας μας να νιώσουμε πιο συνδεδεμένοι με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Μάθε να απολαμβάνεις τα πράγματα όταν είναι καλά
Η διαρκής ανησυχία θα κλέψει τη σημερινή σου χαρά.

Σε μια μελέτη που εξετάζει το κόστος και τα οφέλη των αρνητικών προσδοκιών στο περιοδικό Emotion, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που πρόβλεψαν ότι θα πάρουν ένα κακό βαθμό σε ένα τεστ αισθάνθηκαν άσχημα για αρκετές ημέρες πριν λάβουν τα αποτελέσματά τους. Ακόμα χειρότερα, το άγχος τους δεν μείωσε την απογοήτευση που ένιωσαν μόλις πήραν τα αποτελέσματά τους.

Ένας βασικός λόγος που ανησυχούν οι άνθρωποι είναι ότι σε κάποιο επίπεδο υποθέτουν ότι βοηθάει. Ωστόσο, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε τέλεια για πιθανές προκλήσεις.

Αυτό το είδες; Πώς σε επηρεάζει το να μένεις μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι

Αφέσου στις "ένοχες" απολαύσεις σου
Τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες που αγαπάμε, παρόλο που γνωρίζουμε ότι είναι κακής ποιότητας, τα βιβλία επιφανειακού περιεχομένου και τα τραγούδια που μισούμε να αγαπάμε.

Ναι, αυτές είναι οι ένοχες απολαύσεις μας - αλλά αν μας αρέσουν, γιατί πρέπει να νιώθουμε ένοχοι; Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να απολαύσουμε ό, τι θέλουμε! Και όπως αποδεικνύεται, αυτές οι αποκαλούμενες "ένοχες" απολαύσεις μπορούν πραγματικά να είναι καλές για εμάς, εφόσον τις απολαμβάνουμε με μέτρο.

«Όταν ξεκουραζόμαστε, πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο παραγωγικά για την επίλυση προβλημάτων», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν Kristin Neff. Ενώ "αυτό μπορεί να είναι καλό για την επιβίωση, δεν είναι πολύ καλό για την ευτυχία μας".

Μάθε να δέχεσαι τα κοπλιμέντα - ακόμα κι αν είναι από τον εαυτό σου
Θέλεις να αναγνωριστεί η καλή σου δουλειά, αλλά δεν θέλεις να αισθανθείς αλαζονική. Παρά την αμηχανία, η αναγνώριση και η επιβράβευση για κάτι που έκανες δίνει στον εγκέφαλο σου καλές συναισθήσεις και σε βοηθά να πετύχεις περισσότερα. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν επαίνους για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και ακόμη και τα έσοδα των εργαζομένων, και οι ειδικοί λένε ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της διατήρησης μιας θετικής άποψης των επιτευγμάτων σου μπορούν να μειώσουν το άγχος και να ενθαρρύνουν καλύτερες συνήθειες.

Διάβασε επίσης: 5 κινήσεις που κάνεις ασυναίσθητα και τι μπορεί να κρύβουν για την ψυχολογία σου

Κάνε τις λύπες σου μαθήματα αυτο-βελτίωσης
Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πόνο. Αλλά εάν αγνοείς αυτό που σε ενοχλεί, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθείς από τα συναισθήματα σου χωρίς συνέπειες. Η καταστολή των συναισθημάτων μας μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας για χαρά και ενδεχομένως να εκδηλωθεί ως σωματικός πόνος.

Έτσι, αντί να προσπαθείς να αγνοήσεις τις λύπες σου, είναι καλύτερη ιδέα να εξασκηθείς αναγνωρίζοντας τις ως εμπειρίες. Ξεκίνα επιβραδύνοντας και παρατηρώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις σου. Χαλάρωσε το πρόσωπό σου και τα χέρια σου και σκέψου πως αποδέχεσαι αυτό που νιώθεις τώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα αισθάνεσαι έτσι για πάντα. Η επίτευξη αυτού του μεσαίου εδάφους μεταξύ αποφυγής και κατοίκησης θα αποδειχθεί λιγότερο καταθλιπτική.