Αυτός είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείς τα άγχη και τις ανησυχίες σου

13.01.2020
Αυτός είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείς τα άγχη και τις ανησυχίες σου
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το να γράφεις σε ένα χαρτί τα άγχη και τις ανησυχίες σου μπορεί να απελευθερώσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο το μυαλό σου για να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις σε άλλα πράγματα.

Μερικοί άνθρωποι αρέσκονται να μιλάνε για τα συναισθήματά τους και έτσι τα αντιμετωπίζουν αρκετά καλά, όμως, φαίνεται ότι μπορεί το να γράφουν σε ένα χαρτί τις ανησυχίες τους, να είναι πιο παραγωγικό, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο State University του Μichigan (MSU).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychophysiology, παρέχει τα πρώτα στοιχεία για τα οφέλη της εκφραστικής γραφής, σύμφωνα με τον επιστήμονα Hans Schroder ο οποίος πραγματοποιεί σχετικές έρευνες στο Εργαστήριο Μεταγραφικής και Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης στο νοσοκομείο McLean, στο Belmont της Μασαχουσέτης.

Διάβασε και αυτό: 5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το άγχος σου

Ξεφορτώσου αυτές τις ανησυχίες

Η συνεχής ανησυχία προκαλεί διάφορα προβλήματα. Είναι σαν να ¨"τρέχει" πάντα το άγχος στο background του μυαλού σου. Έτσι, όταν προσθέτεις, ας πούμε, μια αγχωτική δουλειά, αναγκάζεις αυτόματα τον εγκέφαλό σου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι ποτέ καλό.

Στη μελέτη, η ομάδα του Schroder διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατέγραψαν τα συναισθήματά τους, μπόρεσαν να ξεφορτωθούν τις ανησυχίες τους και να επιτρέψουν στα μυαλά τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν το έκαναν, παρέμειναν αγχωμένοι και κατέληξαν να παιδεύουν περισσότερο το μυαλό τους για να κάνουν τις ίδιες δουλειές με την πρώτη ομάδα.

Αυτό το διάβασες; 5 κινήσεις που κάνεις ασυναίσθητα και τι μπορεί να κρύβουν για την ψυχολογία σου

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι αν καταφέρεις να ξεφορτωθείς τις ανησυχίες σου θα καταφέρεις να προετοιμαστείς για άλλα μελλοντικά αγχωτικά γεγονότα γιατί θα έχεις απελευθερώσει χώρο από τον εγκέφαλό σου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθάνεσαι πνιγμένη και θα σκέφτεσαι να κάνεις μια βόλτα για να καθαρίσει το κεφάλι σου, ίσως είναι ακόμη πιο χρήσιμο να ανοίξεις ένα τετράδιο και να καταγράψεις ακριβώς τι σε ενοχλεί.