Ποιοι είναι οι 5 παράγοντες που μπορεί να σου χαρίσουν μία δεκαετία ζωής

14.01.2020
Ποιοι είναι οι 5 παράγοντες που μπορεί να σου χαρίσουν μία δεκαετία ζωής
Υπάρχουν παράγοντες στον καθημερινό τρόπο ζωής σου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγαλύτερη ηλικία χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τις επιλογές για τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, η διαχείριση του βάρους και η διατροφή, που επηρεάζουν τη συνολική διάρκεια ζωής μας και την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το πώς ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων σχετίζεται με μια μακρά ζωή χωρίς ασθένεια.

«Θέλαμε να δούμε αν μετά από μια υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορεί να παραταθεί η ζωή, όχι μόνο το προσδόκιμο ζωής, αλλά και το προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Frank Hu, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Δεν εξετάσαμε μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά και την υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένα χρόνια ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες», είπε.

Αυτό το διάβασες; Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Ιδού 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν

5 κρίσιμοι υγιεινοί παράγοντες

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 73.000 νοσηλεύτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες και από σχεδόν 40.000 άνδρες επαγγελματίες της υγείας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη κατά τη συμμετοχή τους στην έρευνα.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν συστηματικά για νέες διαγνώσεις και θανάτους από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, για περισσότερο από 20 χρόνια. Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το εθνικό υπόβαθρο, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλες εκτιμήσεις. Οι παράγοντες τρόπου ζωής χαμηλού κινδύνου που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό ενός υγιούς αποτελέσματος για τον τρόπο ζωής, περιελάμβαναν:

  1. Όχι κάπνισμα
  2. Τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας
  3. Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ
  4. Διατήρηση ενός μέσου βάρος (ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος μικρότερος από 25)
  5. Μια καλή διατροφή ποιότητας

«Ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη ότι ένας υγιής τρόπος ζωής χαμηλής έντασης με ανεκτή σωματική άσκηση, με καλά ισορροπημένη, διατροφή, ενυδάτωση και με κατάλληλη ποσότητα ύπνου, μπορεί να κάνει θαύματα για να διατηρήσει μια θετική προοπτική για την ψυχική και φυσική κατάσταση», ανέφερε στο Healthline η Dr. Katrina Miller Parrish, υψηλόβαθμο στέλεχος στο L.A. Care Health Plan.

Διάβασε και αυτό: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Η διατροφή είναι καθοριστική

Να είσαι επιλεκτική σε αυτό που τρως καθώς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη που προσφέρουν όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα τρόφιμα είναι φυτικής προέλευσης και περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

Επιπλέον, τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές , έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλού επιπέδου χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν καλή καρδιακή λειτουργία, η Wood λέει ότι θα επωφεληθούν από την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγεις αυτά τα τρόφιμα εάν έχεις υψηλή χοληστερόλη. Αν σκέφτεσαι να φας ένα φαγητό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος, το καλύτερο στοίχημά σου είναι να επιλέξεις κάτι άλλο», είπε.