Οδική οργή: Τι είναι και από προκύπτει - Αν μάθεις από πού έρχεται θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις

30.06.2021
Οδική οργή: Τι είναι και από προκύπτει - Αν μάθεις από πού έρχεται θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις
Ένα θέμα που αφορά όλους.

Η οδική οργή αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα και, παρόλο που, λέγεται ότι τη βιώνει περίπου το ένα τρίτο των οδηγών, λιγότερο από το 2% αναφέρει ότι εμπλέκεται σε σοβαρές απειλές ή βίαιες συμπεριφορές. Σύμφωνα με το American Psychology Association, οι νεαροί άνδρες είναι οι πιο συνηθισμένοι παραβάτες. Αναφέρεται πως "Οι ψυχολόγοι μελετούν τι κάνει μερικούς ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην οδική οργή και πώς να τους εμποδίσουν να γίνουν ατυχήματα στο δρόμο. Η κατανόηση του τι τροφοδοτεί αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει τους ψυχολόγους να το περιορίσουν".

Οι απλοί τρόποι να ασκείς την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα σου

Παρακάτω θα βρεις μερικά από σημαντικότερα στοιχεία που ίσως ήθελες να ξέρεις για το φαινόμενο αυτό:

- Παράγοντες όπως πολυσύχναστοι δρόμοι, συσσωρευμένος θυμός και άγχος, καθώς και κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, μπορούν να συμβάλουν στην οδική οργή.

- Η θεωρία της κοινωνικής αλλά και η θεωρία της προσωπικής προσαρμογής υποδηλώνουν ότι η οδική οργή βασίζεται σε αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας ή σε αυξημένα επίπεδα θυμού, άγχους ή αρνητισμού.

- Οι οδηγοί με υψηλό θυμό εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως κίνδυνος χτυπήματος άλλων οχημάτων, επιτάχυνση, απότομη αλλαγή λωρίδων, και προσπέραση κόκκινων φαναριών. Βιώνουν περισσότερο θυμό όλη την ημέρα, καθώς και άγχος και παρορμητικότητα. Λόγω του άγχους στο σπίτι ή στη δουλειά, συχνά μπαίνουν στο αυτοκίνητο θυμωμένοι και στη συνέχεια εκφράζουν αυτόν τον θυμό ενεργώντας παρορμητικά στο δρόμο.

- Οι οδηγοί με υψηλό θυμό εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα και πρόστιμα για ταχύτητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με την American Automobile Association, μεταξύ 2003 και 2007, το 56% των θανατηφόρων ατυχημάτων στις ΗΠΑ συνδέθηκε με επιθετικές συμπεριφορές οδήγησης.

- Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 1.102 βετεράνους των ΗΠΑ που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μετατραυματικό στρες συνδέεται με την οδική οργή. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η στρατολόγηση και η έκθεση σε τραυματικά γεγονότα αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο επιθετικής οδήγησης.