10 κινήσεις γι' ανεβασμένο I.Q (Νο1)

12.05.2010
Μήπως δεν μπορείς να πάρεις μέρος στις συζητήσεις με φίλους γιατί το I.Q που διαθέτεις δεν σε βοηθά; Ξέχνα τα επίπονα τεστ. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπους και συγκεκριμένα 8 τρόπους.

Μήπως οι φίλοι σε κοροϊδεύουν για την ξανθιά σου χαίτη; Μήπως δεν μπορείς να πάρεις μέρος στις συζητήσεις με φίλους γιατί το I.Q που διαθέτεις δεν σε βοηθά; Ξέχνα τα επίπονα τεστ, τα σταυρόλεξα και τις ασκήσεις εκγύμνασης του εγκεφάλου. Ευτυχώς για εμάς, οι επιστήμονες βρήκαν και προτείνουν απλούς και καθημερινούς τρόπους για να μετατρέψεις το μυαλό σου σε πραγματικό ξυράφι. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπους και συγκεκριμένα 8 τρόπους.

1. Πιες κακάο: επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσαν πως το κακάο περιέχει φυσικά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο κάνοντας το πνεύμα σου πιο κοφτερό. Οι ίδιοι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η κατανάλωση κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων όπως το εγκεφαλικά επεισόδια που προκλήθηκαν από απότομη διακοπή της κανονικής ροής αίματος στον εγκέφαλο. Πολλά από τα οφέλη του κακάο προέρχονται από φυσικά αντιοξειδωτικά που ονομάζεται φλαβανόλες, οι οποίες λειτουργούν διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

2. Κουτσομπόλεψε όσο μπορείς: μην αισθάνεσαι άσχημα για το κουτσομπολιό που ρίξατε με την κολλητή χτες μεσημέρι πριν το μάθημα. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε πως ένα δεκάλεπτο κουτσομπολιού πριν από κάποιο τεστ που απαιτεί πνευματική προσπάθεια, βοήθησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα να διαπρέψουν σε σχέση με εκείνους που προτίμησαν να κάνουν επανάληψη. Αυτή η κοινωνική συναναστροφή φαίνεται πως μπορεί ν' ακονίσει τη μνήμη και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Κι αυτό γιατί για να κουτσομπολέψεις, πρέπει να επεξεργαστείς πληροφορίες που ακούς και να προετοιμάζεις απαντήσεις με σκοπό ν' αντιδράσεις σωστά, με ειρωνεία ή ειλικρίνεια.

3. Κάνε ένα μωράκι: παρά τα όσα λέγονται για τις έγκυες που ξεχνούν εύκολα, η απόκτηση ενός μωρού μπορεί να κάνει μια γυναίκα εξυπνότερη. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως αμέσως μετά τη γέννα, οι γυναίκες έχουν βελτιωμένες τις αισθήσεις της όσφρησης και της ακοής, αφού μπορούν ν' αναγνωρίσουν αμέσως το κλάμα ή την μυρωδιά του μωρού τους, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Κρέιγκ Κίνσλει του πανεπιστημίου Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, τονίζοντας:

"Οι νέες μητέρες έχουν ανεβασμένα τα επίπεδα των ορμονών που τις κάνει πιο προσεκτικές και ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Ακόμα και οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν ν' αναμορφώσουν τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον αριθμό των νευρικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του μυαλού, βοηθώντας τα θηλυκά να παραμένουν σε εγρήγορση. Ενώ, ακόμα και το μεγάλωμα ενός παιδιού μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική δραστηριότητα εξίσου εποικοδομητικά".

Τέλος, η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει πως τα εγκεφαλικά κύτταρα ευδοκιμούν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται και μια πρωτόγνωρη συναισθηματική εμπειρία όπως η γέννηση και το μεγάλωμα ενός παιδιού, είναι άκρως διεγερτική για τον εγκέφαλο.

4. Άσε τα τσιφτετέλια κι άκου ξένη μουσική: μυήσου στην μουσική με ξένους στίχους και θα γλιτώσεις τον εαυτό σου από τη μελλοντική γεροντική άνοια, σύμφωνα πάντα με καναδούς επιστήμονες. Σε έρευνα του πανεπιστημίου Γιορκ στο Τορόντο βρέθηκε πως οι δίγλωσσοι ασθενείς απέφυγαν τις χειρότερες παρενέργειες της άνοιας για περισσότερα από 4 χρόνια σε σχέση με εκείνους που γνώριζαν μόνο την μητρική τους γλώσσα. Η μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας φαίνεται πως μεγαλώνει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας στις περιοχές του τμήματος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν την προσοχή και τη μνήμη. Ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο να μάθεις μια δεύτερη γλώσσα, άκου ξένη μουσική ή κάνε φίλους από ξένους τόπους, αφού ακόμα κι αυτή η κοινωνική συνδιαλλαγή μαζί τους θα βοηθήσει στην εγρήγορση του εγκεφάλου.

5. Πιες δυο κούπες καφέ άφοβα: μια κούπα καφέ όχι μόνο σε βοηθά να ξυπνήσεις το πρωί αλλά μπορεί να βελτιώσει και τη μνήμη σου σύμφωνα με τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της απεικόνισης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν την επίδραση του καφέ στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ίνσμπρακ στην Αυστρία ανακάλυψαν πως 100 γραμμάρια καφεΐνης (δηλαδή δύο φλυτζάνια καφέ χοντρικά) βελτίωσαν το σύνολο των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια ξεχωριστή περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την μνήμη, ενεργοποιήθηκε από την καφεΐνη. Αυτό το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, χρησιμοποιείται για να χαρτογραφούνται οι πληροφορίες που μπαίνουν στην βραχυπρόθεσμη μνήμη.

5. Πιες δυο κούπες καφέ άφοβα: μια κούπα καφέ όχι μόνο σε βοηθά να ξυπνήσεις το πρωί αλλά μπορεί να βελτιώσει και τη μνήμη σου σύμφωνα με τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της απεικόνισης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν την επίδραση του καφέ στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ίνσμπρακ στην Αυστρία ανακάλυψαν πως 100 γραμμάρια καφεΐνης (δηλαδή δύο φλυτζάνια καφέ χοντρικά) βελτίωσαν το σύνολο των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια ξεχωριστή περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την μνήμη, ενεργοποιήθηκε από την καφεΐνη. Αυτό το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, χρησιμοποιείται για να χαρτογραφούνται οι πληροφορίες που μπαίνουν στην βραχυπρόθεσμη μνήμη. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες που βοηθούνται με την καφεΐνη είναι: το να μπορείς να δίνεις προτεραιότητα στις πληροφορίες και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα καθήκοντα που σου ανατίθενται, ενώ ταυτόχρονα να μπορείς να κάνεις νέα σχέδια και να αντιμετωπίζεις τις εισερχόμενες πληροφορίες συσχετίζοντας τες με άλλες αποθηκευμένες. Προσοχή: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει ανησυχία υποβαθμίζοντας τα θετικά οφέλη της.

Για τις 5 επόμενες κινήσεις κάνε κλικ εδώ:

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια