10 κινήσεις γι' ανεβασμένο I.Q (Νο2)

13.05.2010
Μήπως οι φίλοι σε κοροϊδεύουν για την ξανθιά σου χαίτη; Μήπως δεν μπορείς να πάρεις μέρος στις συζητήσεις με φίλους γιατί το I.Q που διαθέτεις δεν σε βοηθά; Ξέχνα τα επίπονα τεστ, τα σταυρόλεξα και τις ασκήσεις εκγύμνασης του εγκεφάλου. Ευτυχώς για εμάς, οι επιστήμονες βρήκαν και προτείνουν απλούς και καθημερινούς τρόπους για να μετατρέψεις το μυαλό σου σε πραγματικό ξυράφι. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπους και συγκεκριμένα 8 τρόπους.

Μήπως οι φίλοι σε κοροϊδεύουν για την ξανθιά σου χαίτη; Μήπως δεν μπορείς να πάρεις μέρος στις συζητήσεις με φίλους γιατί το I.Q που διαθέτεις δεν σε βοηθά; Ξέχνα τα επίπονα τεστ, τα σταυρόλεξα και τις ασκήσεις εκγύμνασης του εγκεφάλου. Ευτυχώς για εμάς, οι επιστήμονες βρήκαν και προτείνουν απλούς και καθημερινούς τρόπους για να μετατρέψεις το μυαλό σου σε πραγματικό ξυράφι. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπους και συγκεκριμένα 8 τρόπους.

6. Ένα μυαλό έχεις, μην το κουράζεις υπερβολικά:

Μπορεί η δουλειά να έχει απαιτήσεις αλλά αν βρεθείς να εργάζεσαι πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαία, το μυαλό σου θα κρασάρει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη εφημερίδα επιδημιολογίας. Όπως φαίνεται, εκείνοι που δουλεύουν περισσότερες ώρες, σκόραραν χαμηλότερα σε ασκήσεις λεξιλογίου και τεστ δεξιοτήτων σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 με 40 ώρες την εβδομάδα. Οι μελετητές πιστεύουν πως το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και άλλα προβλήματα που επιβραδύνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Μετά τη δουλειά, πάρε 5 με 10 λεπτά, ξάπλωσε αναπαυτικά (όχι για να κοιμηθείς αλλά για να χαλαρώσεις), κλείσε τα ματάκια και τ' αυτάκια και άφησε τον εγκέφαλό σου να γεμίσει τις μπαταρίες του. Οι αναζωογονημένοι νευρώνες σου θα σε ευγνωμονούν.

7.Κοιμήσου χαϊδεμένη μου:

Ο ανήσυχος και ταραχώδης ύπνος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη λειτουργία της μνήμης. Από την άλλη μεριά, ένας καλός μεσημεριανός ή βραδινός ύπνος μπορεί να συμβάλλει θετικά στο σοφιστικέ κομμάτι της μνήμης: αυτό που μας επιτρέπει να βλέπουμε την γενική εικόνα των πραγμάτων και που μας κάνει πιο δημιουργικούς. Όπως αποδεικνύουν δεκάδες έρευνες που γίνονται καθημερινά, για να θυμόμαστε πρέπει να κοιμόμαστε!

8. Τρέξε τρέξε μικρούλα, γυμνάσου παχουλούλα:

Η υιοθέτηση ενός αθλητικού τρόπου ζωής δεν θα ωφελήσει μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα σου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλυψαν πως η αύξηση της γυμναστικής κατά 5%, μπορεί βελτιώσει την ικανότητα σου σε πνευματικά τεστ κατά 15%. Μάλιστα, με το τρέξιμο μπορείς να δημιουργήσεις νέα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη, η οποία χειροτερεύει μετά την ηλικία των 30.

Άλλωστε, με το τρέξιμο αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα ν' αναζωογονούνται. Η περεταίρω γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, οπότε είναι απαραίτητο να εντάξεις το fitness στη ζωή σου τουλάχιστον για 30 λεπτά καθημερινά.

9. Kράτα σημειώσεις:

Παρόλο που το μυαλό δουλεύει εκπληκτικά εκ φυσικού του, έχει κι αυτό τα όριά σου. Η διαδικασία πρόσληψης νέων πληροφοριών τη στιγμή που κάνει άλλα τόσα πράγματα ταυτόχρονα, δημιουργεί υπερφόρτωση πληροφοριών στον εγκέφαλο οι οποίες αργούν να ταξινομηθούν στην βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τι μπορείς να κάνεις; Κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς, γράψε σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, τόνισε τα σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις αλλά και τις λιγότερο σημαντικές πληροφορίες. Το πρωί που θα ξυπνήσεις ρίξε μια φρέσκια ματιά στην λίστα και αξιολόγησε τις πληροφορίες, δίνοντας περισσότερο βάρος στις σημαντικότερες και αγνοώντας τις δευτερεύουσες. Έτσι βοηθάς τον εγκέφαλο να ταξινομήσει σωστά τα ερεθίσματα που λαμβάνει στο σωστό σημείο (μακροπρόθεσμης ή όχι μνήμης) ενώ η διαδικασία γίνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα.

10. Μείωσε την τροφή που καταναλώνεις κατά το 1/3:

Μπορεί να ακούγεται αρκετά δραστικό και δύσκολο, αλλά μια μείωση στο ποσοστό θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά θα τόνωνε την μνήμη σου, σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης γερμανικής μελέτης.

Μείωσε την τροφή που καταναλώνεις κατά το 1/3:

Μπορεί να ακούγεται αρκετά δραστικό και δύσκολο, αλλά μια μείωση στο ποσοστό θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά θα τόνωνε την μνήμη σου κατά 20%, σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης γερμανικής μελέτης. Οι μελετητές πιστεύουν πως η μείωση των θερμίδων μπορεί να ελαττώσει τις φλεγμονές που δημιουργούνται στον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που παράγουμε φυσικά κατά τη διαδικασία της πέψης. Αποφεύγοντας τις φλεγμονές και τις ελεύθερες ρίζες, τα εγκεφαλικά κύτταρα διατηρούνται υγιή περισσότερο και έτσι η μνήμη μας αλλά και η αντιληπτική μας ικανότητα βελτιώνεται αισθητά.

Για τις πρώτες 5 κινήσεις, κάνε κλικ εδώ:

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια